Wypowiedzenie umowy
SwietyDiabel
Użytkownik
Witam wszystkich.Mam pewien problem i proszę o poradę.
Dzierżawię teren od WM , na którym prowadzę działalność tj. warzywniak. Zarząd WM nieoczekiwanie wypowiedział mi umowę na wywóz śmieci . Niestety na dzierżawionym terenie nie mam wystarczająco miejsca , abym mógł postawić własne kubły i podpisać odrębną umowę. Wiata śmietnikowa dostępna wyłącznie dla mieszkańców wspólnoty, również nie ma miejsca na postawienie osobnego kubła na moje odpady. Ja jako najemca ,poprzez fakt wynajmu, wchodzę w sytuację prawną właściciela w zakresie możliwości korzystania z lokalu i części wspólnych .Znalazłem Rozdział 3 (Prawa i obowiązki właścicieli lokali) Art. 12 Ustawy z dnia 24 czerwca 1994r. o własności lokali mówi: Właściciel lokalu ma prawo do współkorzystania z nieruchomości wspólnej zgodnie z jej przeznaczeniem. W myśl tej ustawy, zarządca łamie prawo wypowiadając mi umowę ?
Z góry dziękuje za pomoc.
Dzierżawię teren od WM , na którym prowadzę działalność tj. warzywniak. Zarząd WM nieoczekiwanie wypowiedział mi umowę na wywóz śmieci . Niestety na dzierżawionym terenie nie mam wystarczająco miejsca , abym mógł postawić własne kubły i podpisać odrębną umowę. Wiata śmietnikowa dostępna wyłącznie dla mieszkańców wspólnoty, również nie ma miejsca na postawienie osobnego kubła na moje odpady. Ja jako najemca ,poprzez fakt wynajmu, wchodzę w sytuację prawną właściciela w zakresie możliwości korzystania z lokalu i części wspólnych .Znalazłem Rozdział 3 (Prawa i obowiązki właścicieli lokali) Art. 12 Ustawy z dnia 24 czerwca 1994r. o własności lokali mówi: Właściciel lokalu ma prawo do współkorzystania z nieruchomości wspólnej zgodnie z jej przeznaczeniem. W myśl tej ustawy, zarządca łamie prawo wypowiadając mi umowę ?
Z góry dziękuje za pomoc.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wspólnota już nie wywozi odpadów tylko Gmina, a każdy mieszkaniec płaci za ich wywóz zgodnie z uchwałą Rady Gminy niezależnie, gdzie je składuje.
Wspólnota ma nadal obowiązek odprowadzania śmieci z nieruchomości, w tym z tej części, którą najmujesz. Wywóz jest ściśle związany z najmem. Jeżeli nie będziesz miał dostępu do wiaty i zeskładujesz jakieś śmieci obok wiaty, których gmina nie odbierze, to beknie za to wspólnota, nie ty.
Dopóki jesteś najemcą warzywniaka, moim zdaniem masz prawo korzystać z wiaty. W przeciwnym razie konsekwencje odczuje wspólnota.
Zarząd nie zdaje sobie z tego sprawy.
Gminę nie interesuje czy zarząd dogaduje się z najemcą, czy ludzie drą koty o wiatę. Dopóki dysponujesz ważna umową najmu, grzywnę gmina wlepi wspólnocie.
Podkreśliłem zdania niewątpliwie nieprawdziwe, niemniej generalnie masz rację, jeśli twierdzisz, że masz prawo składować swoje śmieci w wiacie.
Jeśli miałeś umowę ze wspólnotą o korzystanie z części wspólnej, czyli z wiaty, to to że ją miałeś, a teraz nie masz, nikogo teraz nie interesuje z punktu widzenia samego wywozu śmieci z nieruchomości. Z powodów już opisanych powyżej.
Po przez fakt najmu warzywniaka wchodzisz w sytuację prawną najemcy. Uprawnień właściciela sobie nie uzurpuj, bo nic to nie da. Nie powołuj się na uwol.