opodatkowanie przychodów wspólnoty podatkiem dochodowym
drops
Użytkownik
Wspólnota osiąga przychody z : wynajmu właścicielom piwnic, strychów, pralni i boksów gospodarczych; dzierżawy części trawnika pod tzw. małą gastronomie; najmu powierzchni wspólnych - trawnik, dach, ściany pod reklamy. Dochód co roku uchwałą przekazywany jest na fundusz remontowy. Od których przychodów, Waszym zdaniem, Współnota powinna zapłacić podatek dochodowy?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
od wynajmu właścicielom nie płaci się CIT
Uważam, że od wynajmu osobom trzecim, płaci się podatek CIT
od wynajmu właścicielom nie płaci się CIT
Nowy doklejony: 29.09.18 18:20
Dopisuję, od osób trzecich nie sa zwolnione.
Link jest do artykułu, który omawia ogólne zasady dla wspólnoty dot. podatku dochodowego od dochodów uzyskanych prze z nią z gospodarki zasobami mieszkaniowymi, jeśli dochody nie zostały przeznaczone na utrzymanie tych zasobów.
A tutaj twierdzi się, że przychody z najmu części wspólnej pochodzące od właściciela lokalu są wyłączone z opodatkowania. Innymi słowy na gruncie prawa podatkowego własciciel wobec wspólnoty mieszkaniowej nie jest osoba trzecią. Mało tego, wyraźnie ktoś gdzieś napisał, że należy badać źródło przychodu.
Proszę o linka, gdzie twierdzi się coś takiego. I bez żartów, bo pytam poważnie, bo może czegoś nie wiem?
Wniosek z powyższych jest taki, że przychody od włascicieli nie podlegają opodatkowaniu, natomiast od osób trzecich, nie będacych właścicielami podlegają. Moim zdaniem w przepisie nie ma o źródle, ale w interpretacjach wyraźnie się o tym pisze.
Jeżeli nie rozumiesz słowa pisanego i szukasz słów, "że pożytki od właścicieli lokali z gospodarki zasobami mieszkaniowymi " nie podlegają opodatkowaniu , to chyba ich nie znajdziesz ,
jak chcesz mieć podstawę prawną to zadaj pytanie do właściwego urzędu skarbowego dla twojej wspólnoty , bo tylko takie orzeczenie Ciebie obowiązuje .
https://interpretacje-podatkowe.org/wspolnota-mieszkaniowa/0114-kdip2-3-4010-59-2017-1-ez
Nie wiesz, ale chętnie oceniasz adwersarzy ... to w ramach Twojej edukacji , zacznij więc od "elementarza"
http://www.zarzadca.pl/images/stories/zasoby_mieszkaniowe_-_interpretacja_ministerstwa_finansw.pdf
W przyszłości nie ma zamiaru wszystkiego podawać Tobie na tacy , masz paluszki , to sobie poszukaj internecie .
Tutaj zaprotestowałem. Ty i Twój autorytet twierdzicie, że ważne jest źródło przychodu wspólnoty. Opłaty za najem czw od właściciela są rzekomo zwolnione od CIT, a opłaty za najem od osoby trzeciej już nie.
Dokleiłeś to wyraźnie żeby nie uciekło.
Tymczasem co mamy w interpretacji dyrektora izby:
Dwie rzeczy:
Na pytanie zasadnicze wspólnoty:
Czy podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób prawnych przychody z wynajmu lub dzierżawy przez członków Wspólnoty, należących do części wspólnych, zewnętrznych miejsc postojowych, które znajdują się na terenie Wspólnoty, mając na uwadze fakt, że środki uzyskane z najmu/dzierżawy są przeznaczone na pokrycie kosztów utrzymania części wspólnych?
Dyrektor Izby odpowiedział jak najbardziej twierdząco. Skoro środki przeznaczone są na pokrycie kosztów utrzymania części wspólnej (czyli w sytuacji, gdy wspólnota nie osiągnęła zysku z wynajmu, przypis mój), to nie wchodzą w podstawę opodatkowania CIT. Cały przychód z najmu przeznaczono na koszty. Przynajmniej wspólnota tak zadeklarowała i podatku nie ma.
Jak na razie zgoda, ale dotąd ani słowa o dzieleniu przychodu z wynajmu ze względu na źródło tego przychodu: właściciel/niewłaściciel.
Dodatkowo mamy za to takie stwierdzenie dyrektora:
"Zatem, przychody uzyskane z opłat za miejsca postojowe od członków Wspólnoty (właścicieli i najemców), które będą służyć zaspokojeniu ich celów mieszkaniowych należy uznać za przychody z gospodarki zasobami mieszkaniowymi."
Wniosek w zasadzie już teraz banalny, bo definicja przychodów z gospodarki zasobami mieszkalnymi była w miarę powiedzmy jasna w momencie ukazania się interpretacji ministra Stycznia z 2007 roku (którą troll łaskawie znowu zalinkował na to forum, chyba trzydziesty już raz).
Ważne jest to co w nawiasie. Są tam właściciele i najemcy. Czyli też osoby trzecie. Pomieszane z właścicielami jako tzw. członkowie wspólnoty. Tak sobie dyrektor nazwał takie grono osób, bo dla niego to po prostu podatnicy. Dla fiskusa właściciel czy niewłasciciel to podatnicy.
Nikt w skarbówce nie będzie badał, czy przychód pochodzi od właściciela, czy od faceta z sąsiedniego bloku. Nie ma takiej podstawy prawnej, bo zwolnienia z opodatkowania niektórych przychodów muszą być wyraźnie wskazane w ustawie podatkowej.
Czyli może poczytałeś sobie jeszcze trochę, ale to pismo tego dyrektora mówi raczej dość jasno, że się mylisz. Bo z tego akurat wynika, że nie jest wcale ważne źródło przychodu.
Na marginesie. W opisu sprawy w tej wspólnocie może wynikać, że ustalono tam, że miejsca wynajmują wyłącznie właściciele. Nie znaczy to jednak że istnieje taka zasada ogólna. I nie jest to wcale istotne dla pytania do krajowej Skarbówki. Dyrektor nie brał tej okoliczności pod uwagę, jeśli nawet tak było.
"dochody WM z innej działalności gospodarczej?"
US rzadko kontrolują wspólnoty, ale wydawało mi się że tacy fachowcy którzy sie tu wypowiadają nie powinni świadomie naruszać prawa.
Potem dałaś link do interpretacji z Warszawy-Targówka, z którego wynikało, że źródeł przychodu nie trzeba rozróżniać, bo najem to najem, nieważne czy miejsce najmuje właściciel czy najemca (ogólnie najemca). Dyrektor nie zajął jednak w zasadzie stanowiska co do najmów jako takich i skąd by nie pochodzili. Można było wnioskować, że źródeł przychody nie trzeba badać. Najem to najem.
Ale teraz dałaś link z kolejnym szczegółem: najemca pochodzi spoza budynku. Jeśli miałaś od początku wątpliwości, co do przypadku gdy najemca pochodzi spoza budynku (???), to dopiero to orzeczenie IPPB3/423-551/09-4/EŻ daje odpowiedź.
Wybacz ale wyłowienie tego niuansu, o który w ogóle nie pytałaś, było raczej niemożliwe. Sama napisałaś, że znalazłaś różne interpretacje. Różne pewnie wcale nie były, tylko dotyczyły trochę odmiennych stanów faktycznych.
Druga interpretacja wcale nie potwierdza pierwszej i wchodzi w szczegóły, o których nie wspomniałaś. Z drugiej wynika, ze osobą trzecią dla wspólnoty jest dopiero najemca spoza budynku i to wynika nie tyle nawet z odpowiedzi Izby, co z pytania wspólnoty.
Dzięki za link.
Powiem szczerze, to forum bardzo dołuje. Kiedyś była tu wymiana uwag, argumentów. Ostatnio Waszym stałym stwierdzeniem jest poczytaj ustawę, używasz niewłasciwego sformułowania, jesteś niekompetentny. Tak jakby to czy ktoś powie właściciel czy członek wspólnoty robiło wielką różnicę. Liczy sie problem. Jestem prawnikiem i dla mnie liczy się problem do rozwiązania, a nie czy ktoś poprawnie użyje definicji. Nie wszyscy sa takimi specami jak Wy.
Pewnie za chwilę ukaże sie wpis, to co z ciebie za prawnik. Odpowiem dobry.
powiedz mi, jak Ty się kobieto dogadujesz z "analfabetami" ? gdzie dla nich płacenie czynszu to to samo, co płacenie opłaty eksploatacyjnej czy zaliczki na pokrycie kosztów utrzymania nieruchomości?
Czy dla Ciebie to wszystko jedno ?
Jak zwał tak zwał - ważne, że płacą i mają poczucie obowiązku w kwestii zapłaty. I zamiast ich krytykować to po prostu wyjaśnij im subtelne różnice np. na piśmie - stwórz jakąś informację by ich wyedukować, skoro masz tak straszne doznania słuchowe, z którymi nie możesz się pogodzić i żyć dalej.
No, to naprawdę straszne.... Rzeczywiście orka na ugorze. :tooth: Lokator to ktoś kto zajmuje dany lokal, a przy okazji może być jego właścicielem. Mieszkaniec to też ktoś kto mieszka w danym mieszkaniu, a przy okazji, może być również jego właścicielem. Nie ma o co bić piany i wszystkich musztrować.
No, to tutaj też masz duże pole do popisu i aktywności społecznej, jeśli chcesz już tak bardzo zmieniać ludzi, aby było po Twojemu - na obraz i podobieństwo Twoje. Do dzieła, dziewczyno! Świat czeka na przewodników, zapaleńców, przywódców i aktywistów różnej maści. Tłumaczą tacy jak inni mają żyć i jak mają to życie rozumieć. Z założenia wszystkim powinno być lżej...
Nie ładnie tak komuś wytykać, jak się samemu tak robi.
widać, że nie rozumiesz tematu i mącisz w głowach Hanuś . Albo "udajesz greka" .
Czy ten "lokator", "mieszkaniec" ma takie same prawa jak właściciel lokalu w życiu wspólnoty? bo o to przecież chodzi w temacie wspólnot mieszkaniowych .
Uważam, że trzeba z tym walczyć we wspólnotach, bo prawidłowe określanie rzeczy to podstawa .
Natomiast Ty jesteś przykładem kolejnej wersji forumowej KubaP. drops = KubaP . Zawsze ciekawiło mnie co oznacza owo P. Teraz już wiem: Palant. :tooth: Ale mam również i inne skojarzenia z tym P - możliwości w tych samych klimatach jest naprawdę wiele.
Wobec tej mądrości , Ja pasuję
Jeśli dobrze przeanalizujesz treść wpisów to może wyciągniesz właściwy wniosek. Jeśli nie - to trudno. Nie będę rozpaczać z tego powodu.
I wszystko jasne. To Ja, a nie ja (jak powinno być napisane) mówi samo za siebie i wszystko jednocześnie.
W podsumowaniu z mojej strony:
:cactus2: :cactus1: :cactus2: Chociaż... może i szkoda nawet tych kaktusów.
Jak widzę "dowartościowujesz" się na całego Hanuś. Tak twoja karma .