Zmiana zarządu art. 18 ust. 1

kojak57kojak57 Użytkownik
edytowano grudnia 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Jestem powołany aktem notarialnym jako zarząd nieruchomości wspólnej (art 18 ust.1 uwl). Od dłuższego czasu staram się zrezygnować. Właściciele nieruchomości nie przychodzą na zebrania zwoływane przez zarząd (mnie) z udziałem Notariusza. Nie można podjąć uchwały odwołującej mnie z zarządu spełniając wymogi art. 18 ust. 2a. Nie chcę już zajmować się tą wspólnotą, nie chcę też zaniedbywać swoich obowiązków wyznaczonych przez ustawę o własności lokali i standardy zawodowe. Jak wyść z tego impasu. Dodam, że jest to duża wspólnota mieszkaniowa.
kojak57

Komentarze

• Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Czy zawarto umowę o zarządzanie? A jeżeli tak - czy określono w niej terminy wypowiedzenia dla każdej ze stron?
    Jeżeli nie zawarto umowy, nie określono terminów wypowiedzenia, to moim zdaniem należy zastosować przepisy k.c. w zakresie dotyczącym umowy zlecenia.
    W takie sytuacji należy złożyć wypowiedzenie każdemu właścicielowi, wyznaczyć termin zebrania z udziałem notariusza.
    Nie wiem jak sformułowano powołanie, ale zmiana osoby zarządcy (zatem i odwołanie) nie wymaga zachowania formy, o kt. mowa w art. 18 uwl (z udziałem notariusza). Być może właściciele nie są zainteresowani zmianą sposobu zarządu, lecz wyrażają wolę zmiany zarządcy. W takiej sytuacji można dokonać wyboru następcy na zasadach ogólnych (uchwała w trybie art. 23 uwl bez konieczności zachowania dodatkowych wymogów). Moim zdaniem decydująca jest jednak treść uchwały (umowy), którą zarząd powierzono. Jak długo zarząd był sprawowany? W ostateczności można skorzystać z art. 26 ust. 2 ( wniosek o ustanowienie zarządu przymusowego).
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Powołano mnie jako zarząd imiennie (osobę fizyczną). Nie mam podpisanej żadnej umowy o zarządzanie na tej konkretnej wspólnocie. Pełnie funkcję zarządu i zarządcy. Zmiana ustalonego sposobu zarządu może nastąpić na podstawie uchwały zaprotokołowanej przez notariusza - art. 18 ust. 2a. Właściciele nie przychodzą jednak na zebrania. Ustanowienie zarządu przymusowego przez sąd będzie trwało zbyt długo. Potrzebne jest inne rozwiązanie zgodne z literą prawa.
    Kojak57
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zmiana sposobu zarządu nie jest konieczna, wystarczy Twoja rezygnacja.
    Kto będzie zarządzał potem i jaki sposób zarządu przyjmą właściciele lokali, to już ich problem.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Z ostrożności należy jednak zwołać zebranie i powiadomić o skutkach braku zarządu, ponadto każdy z właścicieli wypowiedzenie winien otrzymać na piśmie. Termin wypowiedzenia powinien być na tyle długi, aby umożliwił właścicielom zorganizowanie się ( np. jeszcze miesiąc po terminie zebrania).
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    należy jednak zwołać zebranie
    Tylko jak to zrobić, skoro nie ma chętnych?
    Właściciele nieruchomości nie przychodzą na zebrania zwoływane przez zarząd (mnie)
    Powiadomienia pisemne - tak, ale kolejne próby zwołania zebrania są w tej sytuacji niecelowe.
  • Opcje
    edytowano grudnia 2009
    Jednak należałoby, z ostrożności zwołać, uważam tak, ponieważ z treści wątku nie wynika, aby wszyscy właściciele zostali powiadomieni o rezygnacji. Moim zdaniem informacja na zebraniu nie jest wystarczająca. Ponadto, Kojak chce dochować standardów zawodowych, zatem winien wykazać szczególną staranność.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Pomocne orzecznictwo:
    Postanowienie SN, II CZ 4/09 z dnia 27 lutego 2009 r.
    http://www.zarzadca.pl/content/view/648/94/
    Z uzasadnienia:
    "Zgodnie z art. 18 ust. 1 u.w.l., właściciele lokali mogą w umowie o ustanowieniu odrębnej własności lokali albo w umowie zawartej później w formie aktu notarialnego ustalić sposób zarządu nieruchomością wspólną, a w szczególności mogą powierzyć zarząd osobie fizycznej albo prawnej. W umowie tej mogą powierzyć sprawowanie zarządu zarządcy, mogą ustanowić swój organ w postaci zarządu, który sam będzie zarządzał nieruchomością albo zleci to zarządcy, jakiego sam wybierze. Na tym właśnie polega określenie sposobu zarządu.

Właściciele mogą zmienić sposób ustalonego już zarządu (np. w miejsce zarządu powierzyć zarządzanie zarządcy), co wymaga podjęcia uchwały wspólnoty zaprotokołowanej przez notariusza (art. 18 ust. 2a u.w.l.). Zmiana osoby zarządcy nie jest zmianą sposobu zarządu, stąd powstaje problem, czy uchwała w tym przedmiocie wymaga zaprotokołowania przez notariusza i jaki charakter ma wpis tego podmiotu w księdze wieczystej"
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Właśnie dlatego mam związane ręce. Zarządca nie jest tożsamy z zarządem. Wszyscy właściciele są powiadamiani o zebraniu prawidłowo, zapoznani z treścią uchwał. Na zebranie przychodzi zbyt mało osób, to zaledwie od 20 do 40 procent udziałów. Głowy im nie pourywam. W księdze wieczystej jestem wpisany jako zarząd.
    Kojak57
  • Opcje
    edytowano grudnia 2009
    Nie masz związanych rąk - proszę złożyć wypowiedzenie na piśmie wraz z zawiadomieniem o zebraniu, to zamyka temat. Związane ręce ma zarządca ustanowiony przez sąd, który musi czekać na prawomocne postanowienie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.