PŁATNOŚĆ ZA FUNDUSZE
natasza88155
Użytkownik
WITAM MAM PYTANIE I MOZE KTOŚ WKOŃCU DA MI ODP.JESTEM NAJEMCĄ LOKALU O POW 50 M NIE JESTEM JEGO WŁAŚCICIELEM.OSTATNIO DOSTAŁAM PISMOOD WSP MIESZKANIOWEJ ŻE ZALEGAM ZA FUNDUSZ ADMINISTRACYJNO EKSPLOATACYJNY.MOJE PYTANIE: CZY JA BEDĄC NAJEMCA LOKALU KTORGO NIE JESTEM WLAŚCICIELKA MUSZE TAKI FUNDUSZ PŁACIC?WSPÓLNOTA O NICZYM MNIE NIE INFORMOWAŁA O ŻADNYCH ZALEGŁOŚCIACH NIC MI NIE BYŁO WIADOMO A FAKTURE PŁACE CO MIESIĄC NA BIERZACO.POZATYM STRASZA MNIE SADEM ALE JA POPROSTU NIC NIE WIEM PROSZE O ODPOWIEDZ.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wspólnota mieszkaniowa ma roszczenia z tytułu zadłużenia mieszkania do właściciela mieszkania a nie do jego najemcy. Jeżeli najem dotyczy lokalu gminnego opłaty regulowane są na konto tej gminy.
Zapytaj wspólnotę o podstawę prawną dla której najemca ma wnosić opłaty na rzecz wspólnoty.
Lokal Ci wynajmuje wspólnota.
W takiej sytuacji powinieneś płacić tylko za najem oraz za media
Co to jest za lokal?
Jaki jest Twój status (właściciel, najemca)?
Kto jest właścicielem lokalu?
W oparciu o jakie dokumenty dokonujesz opłat?
Właściciele lokali podejmują uchwałę w sprawie miesięcznych zaliczek na podstawie rozliczenia rzeczywistych kosztów zarządu nieruchomością w roku poprzednim i planowanych wydatków w roku bieżącym. Odbywa się to na corocznym zebraniu właścicieli, które zwołuje zarząd lub zarządca w terminie do 31 marca.
Te zaliczki mają obowiązek wpłacać wszyscy właściciele lokali z góry do 10 dnia każdego miesiąca (podstawa prawna: art. 15.1 ustawy o własności lokali). Jeśli masz niedopłaty to znaczy, że nie płacisz w terminie i powstały zaległości. Treść ustawy: http://www.lex.com.pl/bap/student/Dz.U.2000.80.903.html
Jeśli jesteś właścicielem lokalu, to należysz do "onych" - wspólnota to również Ty.
Ty możesz mieć zobowiązania tylko wobec właściciela a skoro wystawia Ci faktury, a Ty je płacisz i masz na to dowody, to nie masz żadnych zobowiązań.
Stroną dla wspólnoty jest jednak wyłącznie właściciel lokalu.