PŁATNOŚĆ ZA FUNDUSZE

natasza88155natasza88155 Użytkownik
edytowano grudnia 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
WITAM MAM PYTANIE I MOZE KTOŚ WKOŃCU DA MI ODP.JESTEM NAJEMCĄ LOKALU O POW 50 M NIE JESTEM JEGO WŁAŚCICIELEM.OSTATNIO DOSTAŁAM PISMOOD WSP MIESZKANIOWEJ ŻE ZALEGAM ZA FUNDUSZ ADMINISTRACYJNO EKSPLOATACYJNY.MOJE PYTANIE: CZY JA BEDĄC NAJEMCA LOKALU KTORGO NIE JESTEM WLAŚCICIELKA MUSZE TAKI FUNDUSZ PŁACIC?WSPÓLNOTA O NICZYM MNIE NIE INFORMOWAŁA O ŻADNYCH ZALEGŁOŚCIACH NIC MI NIE BYŁO WIADOMO A FAKTURE PŁACE CO MIESIĄC NA BIERZACO.POZATYM STRASZA MNIE SADEM ALE JA POPROSTU NIC NIE WIEM PROSZE O ODPOWIEDZ.

Komentarze

• Opcje
    KubaKuba Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Generalna zasada jest taka, że płatnikiem we wspólnocie są właściciele a nie najemcy, chyba że inaczej uregulowano to w umowie najmu pomiędzy właścicielem a najemcą.
    Wspólnota mieszkaniowa ma roszczenia z tytułu zadłużenia mieszkania do właściciela mieszkania a nie do jego najemcy. Jeżeli najem dotyczy lokalu gminnego opłaty regulowane są na konto tej gminy.

Zapytaj wspólnotę o podstawę prawną dla której najemca ma wnosić opłaty na rzecz wspólnoty.
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Mam wrażenie że jesteś najemcą lokalu użytkowego w części wspólnej (używasz słowa faktura).
    Lokal Ci wynajmuje wspólnota.
    W takiej sytuacji powinieneś płacić tylko za najem oraz za media
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    w pismie ktore otrzymałam od wspólnoty wynika ze ja mam jakas niedopłate za fundusz administr eksploat.Czyli wychodzi na to ze oni poprostu moga sobie naliczac jakies niedopłaty nie informujac poprostu mnie o tym ja nawet niewiem za co ta niedopłata???Czy mam sznse miec jakies pretensje ze mnie o tym nie poinformowali i wymagaja wplaty ot tak sobie?Ja poprostu nie mam zadnych dowodów na to ze mam jakas niedopłate ,zadnych rachunków nie dostawałam.Pozdrawiam
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ale nie napisałaś najważniejszego.
    Co to jest za lokal?
    Jaki jest Twój status (właściciel, najemca)?
    Kto jest właścicielem lokalu?
    W oparciu o jakie dokumenty dokonujesz opłat?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano grudnia 2009
    [cite] natasza88155:[/cite]zadnych rachunków nie dostawałam.
    Wspólnota nie wystawia właścicielom rachunków z tytułu wpłat zaliczek na utrzymanie nieruchomości wspólnej.
    Właściciele lokali podejmują uchwałę w sprawie miesięcznych zaliczek na podstawie rozliczenia rzeczywistych kosztów zarządu nieruchomością w roku poprzednim i planowanych wydatków w roku bieżącym. Odbywa się to na corocznym zebraniu właścicieli, które zwołuje zarząd lub zarządca w terminie do 31 marca.

Te zaliczki mają obowiązek wpłacać wszyscy właściciele lokali z góry do 10 dnia każdego miesiąca (podstawa prawna: art. 15.1 ustawy o własności lokali). Jeśli masz niedopłaty to znaczy, że nie płacisz w terminie i powstały zaległości. Treść ustawy: http://www.lex.com.pl/bap/student/Dz.U.2000.80.903.html

Jeśli jesteś właścicielem lokalu, to należysz do "onych" - wspólnota to również Ty.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    ale ja zawsze płace rachunki na bieżąco spozniam sie najwyzej 1 dzien i nie jestem wlascicielem mieszkania tylko je wynajmuje od osoby prywatnej tzn facet postawil blok a ja wynajmuje mieszkanie u niego to jest 50m wpłat dokonuje co miesiac do 12 i jest to faktura wystawina przez wlasciciela tego bloku ja tylko nie rozumiem tego ze nikt mnie nie poinformowal o jakis rachunkach zaleglych bo przeciez gdybym wiedziala to bym je zaplacilaa a ta wspolnota to tak nagle te pismo mi dala.Czy jest to mozliwe ze ja prze 1 miesiac mam niedoplate 313 zl.Pozdrawiam
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jeśli jesteś najemcą i nie wynajmujesz od wspólnoty, to wspólnota nie może mieć nic do Ciebie. Nie łączą Was żadne stosunki handlowe. Wspólnota obciąża właściciela i co najwyżej to ON ma jakieś zobowiązania wobec niej.
    Ty możesz mieć zobowiązania tylko wobec właściciela a skoro wystawia Ci faktury, a Ty je płacisz i masz na to dowody, to nie masz żadnych zobowiązań.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Natasza prawdopodobnie bezpośrednio wpłaca na konto wspólnoty mieszkaniowej. Niedopłata może wynikać z wcześniejszych rozliczeń, albo z korekt, proszę się zwrócić o kartotekę finansową prowadzoną dla wynajmowanego lokalu.
    Stroną dla wspólnoty jest jednak wyłącznie właściciel lokalu.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Bardzo dziekuje za odp.Pozdrawiam serdecznie
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.