Wybór wykonawcy robót remontowych i inwestycyjnych
drops
Użytkownik
Czy macie u siebie w Wspólnocie określone zasady wyboru wykonawców na roboty remontowe i inwestyucyjne? Jakiś regulamin, zasady w formie uchwały ? Jeśli tak bardzo bym prosiła o wzór. Mamy problem, bo osoba odpowiedzialna za sprawy techniczne bardzo nie lubi składania ofert. Jeśli są jakieś roboty to szuka wykonawców wśród znajomych a potem ściemnia że to odpowiedź na złożone zapytanie ofertowe. Gadyby była uchwała o sposobie wybory wykonawców musiałaby sie dostosować do jej zapisów. Poprzedni zarząd dokonywał wyboru wykonawców wg sobie znanych zasad i miał w nosie właścicieli, jak widać nowo wybrany członek zarządu chce brać z nich wzór.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Oczywiście właściciele są powiadomieni, jaki jest plan remontów i że mogą zgłaszać swoje propozycje wykonawców ( adres , telefon, mail) Zarząd wysyła zaproszenie do udziału
Chcąc się tego trzymać, jak pijany płotu, można nie znaleźć chętnego na roboty remontowe i inwestycyjne. Poza tym, dodatkowo, nie masz czasu nawet na przytulenie do serca psa. A to oznacza, że gubisz swoje życie. Żadna wspólnota nie jest tego warta.
kolejny mylny wniosek , wole się trzymać płotu, niż mieć do czynienie z "dziewuchą po dragach " bo wtedy nie ma się do "czego/kogo" przytulić ...:sad:
Decyzję i tak podejmują członkowie zarządu.
ja obserwuję, jak od 2 m-c pewna firma, która wybudowała ścieżki rowerowe non stop poprawia , zrywa asfalt w jednym miejscu i podnoś nawierzchnie kładzie nowy, w drugim zrywa kostkę i ją obniża, i tak wkoło Maciej ... Nie wytrzymałem i spytałem robotników czy jest wśród nich jakiś "drogowiec" czy właściciel takiego zatrudnia ? i co poprzednio robili ?...
Odp. nie ma , a do tej pory montowali konstrukcje stalowe na ścianie wschodniej... ręce opadaj.
Przyglądałem się odbiorowi wykonywanemu przez inwestora... piana na ustach wykonawcy piętrzyła się "
>>Kwestionowali krawężniki betonowe, bo w projekcie miały być granitowe ( teraz zrywają i wymieniają)
>>studzienki nie licowały z nawierzchni a ścieżki rowerowej ( zrywają i podnoszą studzienki)
>>łuki były wykonane na oko (na nowo je wykonują)
itd
O wyborze wykonawcy decydują właściciele w uchwale - należy w niej wskazać element podmiotowo i przedmiotowo istotne, a do takich zaliczamy nie tylko cenę remontu oraz jego zakres, ale również dane osobowe wykonawcy.
Uchwała, poza zgodą, obejmuje bowiem również i pełnomocnictwo do zawarcia umowy - zarząd postępuje z zakresem swojego umocowania. Nie może samodzielnie decydować o tym z kim zawrze umowę, ponieważ czynność przekracza zarząd zwykły nieruchomością.
"W wyroku z dnia 17 marca 2009 roku (sygn. akt: I ACa 149/09) Sąd Apelacyjny w Gdańsku stwierdził, że „uchwała wyrażająca zgodę na dokonanie czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu, w tym np. umowy, winna określać istotne podmiotowo i przedmiotowo postanowienia umowy oraz podmiot, z którym ma być zawarta". Przyjął przy tym za niedopuszczalne ogólne określenie warunków umowy bez wskazania strony, z którą umowa ma być zawarta, ponieważ prowadzi to do tego, że współwłaściciele cedują na zarząd uprawnienie do samodzielnego podejmowania czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu, co stanowi obejście prawa, a w szczególności przepisu art. 22 ust. 2 ustawy o własności lokali...Uzasadniając wyrok z dnia 06 marca 2014 roku Sąd Apelacyjny w Szczecinie (sygn. akt: I ACa 679/13) stwierdził, że zawarcie umowy w zakresie korzystania z elewacji winno być poprzedzone każdorazowo uchwałą, w której należy co najmniej wskazać elementy przedmiotowo istotne – czyli cenę, wymiary reklamy, miejsce montażu, czas trwania umowy ale także i podmiot, z którym ma być zawarta. Zarząd nie jest uprawniony do decydowania samodzielnie o takich sprawach, stanowiłoby to niedozwolone ominięcie prawa – art..22 ust. 2 ustawy o własności lokali. "
Więcej na ten temat w artykule: "Co powinna zawierać uchwała wspólnoty mieszkaniowej" . Artykuł na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/2476-co-powinna-zawierac-uchwala-wspolnoty-mieszkaniowej
No tak. Za chwilę właściciele będą sobie decydować o wyborze wykonawcy... którego nie będzie. : )
A propos - miałem ostatnio do wykonania kilka robót. Tak więc z części musiałem zrezygnować, bo nie miał kto się podjąć (nawet nie doszliśmy do stawek i cen, bo nie było z kim rozmawiać), a odnośnie tej części, z której nie mogę zrezygnować, no to zapisałem się w kolejce oczekujących : ). Mój termin przypada gdzieś w okolicy połowy 2020,
Pozdrawiam.
Wpłynęło 5 ofert i co dalej? Organizujecie zebranie? Ile % właścicieli przychodzi?
"najkorzystniejsza" - czyli dokładnie jaka? Najtańsza?
Wiele razy już tu pisałam, że u mnie zarząd do określonej sumy sam podejmuje decyzje.
Powyżej - konieczna jest uchwała. Potem konkurs ofert i decyzja zarządu