CO CO ZROBIC,GDY ZARZĄD NIE CHCE ZGODZIC SIĘ NA ZAMIANĘ MIESZKANIA?

lucyna248lucyna248 Użytkownik
edytowano grudnia 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Moja rodzina liczy 6 osób.Mamy małe mieszkanie,bo 39,5 m2 (czynsz na bieżąco płacony wraz z mediami).Szukaliśmy mieszkania na zamianę.I udało się.Znależliśmy kontrahenta,który wyraził chęc i wolę zamiany.Mieszkanie ma zadłużone.To samo Zrzeszenie Właścicieli Nieruchomości.Poszliśmy do naszej Pani Prezes,ale ta kazałka nam złożyc wniosek o zamianę mieszkania,bo o tego typu sprawach decyduje Zarząd,który zbiera się raz w miesiącu.Tak,więc złożyliśmy wniosek ze wszystkimi naszymi danymi jak i również kontrahenta.Pani Prezes kazała nam przyjśc ostatniego listopada.Gdy poszliśmy to Pani Prezes poinformowała nas,że z naszej zamiany nic,bo oni mają kogoś innego do zamiany.Co w związku z tym teraz mamy zrobic?Jak i czy można zmienic decyzję Zarządu?I przede wszystkim w jaki sposób to zrobic?

Komentarze

• Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy Ty jesteś najemcą w spóldzielni mieszkaniowej czy w Gminie?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ewentualnie w prywatnej kamienicy, zarządzanej przez zrzeszenie.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Tak ja jestem głównym najemcą mieszkania.Lokalne Zrzeszenie Właścicieli Kamienic i Nieruchomości w Zabrzu to prywatna kamienica,którą zarządza Zrzeszenie.Kiedy Polacy wyjeżdżali do Niemiec w dawnych czasach to Zrzeszenie skupowało ich budynki.I w ten sposób ma lokale.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie podlega pod spółdzielnię,ani też pod Gminę.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Zatem właścicielem obu lokali jest to Zrzeszenie i nie wyraziło zgody na zamianę, dobrze rozumiem?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Tak dobrze Pan zrozumiał
  • Opcje
    edytowano grudnia 2009
    Nadzoruje to Zrzeszenie Ministerstwo Infrastuktury w Warszawie
  • Opcje
    edytowano grudnia 2009
    Jeżeli właściciel nie wyraża zgody na zamianę, to niewiele można zrobić. Czy w umowie najmu lokalu, albo jakimś innym dokumencie związanym z jej wykonywaniem znajdują się jakieś postanowienia dotyczące zamiany lokalu? Należy też zapoznać się ze statutem stowarzyszenia. Kto tworzy to stowarzyszenie?
    Moim zdaniem jednak podane informacje są niepełne, wydaje mi się, że stowarzyszenie tylko zarządza lokalami.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    W umowie najmu nie ma nic na temat zamiany lokalu.Sprawdzałam przed chwilką.
    Zrzeszenie to tworzy Pani Prezes,Główna Księgowa i Pan Technik.
  • Opcje
    edytowano grudnia 2009
    W przypadku lokali komunalnych sprawa jest prosta, ponieważ gmina stanowi o tym w uchwałach.
    To stowarzyszenie to moim zdaniem jedynie zarządca.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Oto pełna nazwa:
    Lokalne Zrzeszenie Właścicieli Nieruchomości
    41-800Zabrze,Karłowicza 11
    woj. Śląskie, pow. Zabrze, gm. Zabrze
    Branża: Stowarzyszenia, towarzystwa, związki
  • Opcje
    edytowano grudnia 2009
    A czy jest zarządcą,czy nie to nie wiem,bo w internecie nic na ten temat .
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    O LZWN HISTORIA Z ARCHIWUM

"O Lokalnym Zrzeszeniu Właścicieli Nieruchomości"
    Lokalne Zrzeszenie Właścicieli Nieruchomości (dalej: "LZWN"), jako stowarzyszenie posiada osobowość prawną i obejmuje swoją działalnością . LZWN dobrowolnie zrzesza i reprezentuje interesy właścicieli nieruchomości z terenu ....

Zgodnie z § 5 Statutu Lokalnego Zrzeszenia Właścicieli Nieruchomości, głównymi zadaniami naszego stowarzyszenia jest:

reprezentowanie interesów członków wobec władz państwowych i samorządowych,

współdziałanie z władzami samorządowymi w sprawach gospodarki komunalnej,

udzielanie pomocy członkom w prawidłowym prowadzeniu zarządów domami,

udzielanie pomocy prawnej członkom w sprawach związanych z prowadzeniem zarządu domami oraz regulowaniem ich stanu prawnego,

udzielanie pomocy technicznej przy prowadzeniu remontów domów,

prowadzenie zleconych i powierzonych zarządów nieruchomościami,

udzielanie członkom pomocy w sprawach sądowych, administracyjnych i podatkowych,

prowadzenie w miarę posiadanych środków technicznych remontów domów członków po kosztach własnych bez narzutów,

Ponadto:

kontynuujemy tradycje umiłowania ziemi ojczystej,

przyczyniamy się do ochrony pamiątek kultury narodowej,

pomagamy w kształtowaniu i ochronie środowiska naturalnego,

działamy w oparciu o zasadę nienaruszalności własności prywatnej

przyjmujemy rolę głównego partnera dla organów władzy i administracji na terenie swego działania.

Członkiem LZWN może być osoba fizyczna będąca właścicielem nieruchomości , małżonek właściciela i krewni w linii prostej. Członkiem może być również osoba fizyczna reprezentująca osobę prawną będącą właścicielem nieruchomości, oraz osoba fizyczna reprezentująca wspólnotę mieszkaniową- członkom tym przysługuje prawo jednego głosu w ramach uprawnień statutowych. Członków przyjmuje Zarząd na podstawie pisemnego wniosku zainteresowanego. Członkowi przysługuje czynne i bierne prawo wyborcze, prawo do pomocy Zrzeszenia w ramach określonych w statucie, prawo przekazywania Zrzeszeniu do administrowania nieruchomości na warunkach uzgodnionych na piśmie, prawo do odwoływania się do Walnego Zgromadzenia od uchwał Zarządu naruszających statut lub jego uprawnienia
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    To przed chwilą znalazłam,czyli miał Pan rację.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie wiesz, kto jest właścicielem lokalu, który wynajmujesz? A co masz w umowie najmu?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Przeczytaj wyżej to będziesz dokładniej poinformowana.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Albo poinformowany
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Sama się zastanawiasz, czy zrzeszenie jest właścicielem, czy zarządcą. Stąd moje pytanie.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Aha.To przepraszam,bo ja z kolei myślałam,że Pan(Pani) nie czytając tekstu zadaje mi pytanie.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nigdy się tym nie interesowałam i nie wiedziałam.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Poszukaj innego mieszkania.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nowego lokalu do zamiany?O to chodzi?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dokładnie.
    Głową muru nie przebijesz.
    Jeśli się okazuje, że zarządca reprezentujący właściciela nie chce, abyś tam mieszkała, to nic nie poradzisz.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ja jednak napisałam skargę do Ministerstwa Infrastruktury,Komisji Odpowiedzialności Zawodowej i teraz czekam na odpowiedż.
  • Opcje
    basiajbasiaj Użytkownik
    edytowano stycznia 2010
    Przy odrobinie dobrej woli można porozumieć się w tej sprawie. Wystarczy, że pódziesz z osobą, która chce zamienić mieszkanie do Zrzeszenia i wspólnie zastanowicie się jak naprościej tego dokonać. Powinno być przyjazne Wam a nie rzucać kłody pod nogi. Wolę zamiany musicie wyrazić na pismie a jeśli Zrzeszenie odmówi też musi odpowiedzieć pisemnie. Wówczas jest możliwość odwołania się od tej decyzji.Z tego co piszesz wydaje mi się, że decyzję podejmie właściciel nieruchomości. Jeśli Zrzeszenie nie jest właścicielem - nie jest stroną do rozmowy w tej sprawie.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] basiaj:[/cite]Z tego co piszesz wydaje mi się, że decyzję podejmie właściciel nieruchomości. Jeśli Zrzeszenie nie jest właścicielem - nie jest stroną do rozmowy w tej sprawie.
    Zrzeszenie jest właścicielem:
    [cite] Zarządca:[/cite]Zatem właścicielem obu lokali jest to Zrzeszenie i nie wyraziło zgody na zamianę, dobrze rozumiem?
    [cite] lucyna248:[/cite]Tak dobrze Pan zrozumiał
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.