Odsprzedaż mediów przez wspólnotę
KubaP
Użytkownik
Źródło: http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/1316550,odsprzedaz-mediow-przez-wspolnote-zwolnienia-z-vat.html
Wspólnota mieszkaniowa nie musi uwzględniać refakturowanych mediów
przy ustalaniu kwoty uprawniającej jej do zwolnienia z VAT – wynika z wyroku NSA.
Wyrok NSA z 23 października 2018 r., sygn. akt I FSK 1880/16.
Wspólnota mieszkaniowa nie musi uwzględniać refakturowanych mediów
przy ustalaniu kwoty uprawniającej jej do zwolnienia z VAT – wynika z wyroku NSA.
Wyrok NSA z 23 października 2018 r., sygn. akt I FSK 1880/16.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
"Spór z fiskusem toczyła wspólnota mieszkaniowa. We wniosku o interpretację poinformowała, że pośredniczy w dostawie mediów (tj. wody, centralnego ogrzewania, wywozu śmieci, odprowadzania ścieków itp.). Ich koszty refakturuje na mieszkańców, nie doliczając marży."
Szkoda że znamy tylko sentencję tego wyroku i streszczenie w artykule. Nie wiemy więc z jakiego powodu wspólnota władowała się sama na minę i zaczęła fakturować media na właścicieli lokali mieszkalnych przeznaczonych na cele mieszkalne. A takie refakturowanie to niestety woda na młyn dla Dyrektorów Izb, bo stale znajduje się taki pan Dyrektor (tym razem w Poznaniu), który twierdzi, że odsprzedaż taka mediów ma bezpośredni związek z nieruchomością!!!
Kolejny Dyrektor przegrał w tej samej sprawie.
Dwa sądy po kolei orzekły że: odsprzedaż przez wspólnotę mediów dla lokali mieszkalnych przeznaczonych na cele mieszkalne jest po pierwsze:
zwolniona z VAT
nie wchodzi do limitu 200,00 pln
Odsprzedaż ta ma związek z nieruchomością, ale nie jest to związek na tyle bezpośredni, by można ją uznać za usługę związaną z nieruchomościami.
Czyli jeśli refakturować media, to tylko dla właścicieli lokali użytkowych, względnie dla właścicieli lokali mieszkalnych, którzy przeznaczyli lokal na działalność gospodarczą. Nie wszystkim hurtem.
Nowy doklejony: 06.11.18 14:42 choćby dlatego, aby "spełnić takie żądania", jak w tym wpisie
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/8354/rozliczanie-mediow-do-lokali-jeszcze-raz/#Item_0
Ale Kuba , chodzi o zasadę. Ostatecznym odbiorcą mediów w zakresie ich uzytkowania do celów Nw jest wspólnota, ale w zakresie ich uzytkowania do lokali jest właściciel lokalu.
Jesli własciciele lokali nie płaca vatu ( zerowa stawka vat)to tylko dlatego że zostali z niego zwolnieni przez Ministra Finansow. Jutro panu minstrowi zmieni sią pogląd i może zgodnie z prawem cofnąć to zwolnienie.I właściciele lokali będą bulić vat aż miło. Pan minister tego nie robi bo to pare milionów wyborców. Ale przy głebokim kryzysie wszystko jest możliwe.
Natomiast brak refakturowania stwarza takie pozory jakby koszty mediów były zaliczane do kosztów NW ( wspólnoty opomiarowane) Z tego punku widzenia lepiej jest więc zaliczyć koszty mediów do lokali do kosztów NW.
Tu chodzi o ewidencję pozaksięgowa Wspólnoty . Czy ma być to czynny płatnik VAT, czy nie .
Nie uważam tak . Dla mnie są to koszty utrzymania lokalu, bo w nim one powstają. Nie są naliczane wg udziału i nie są rozliczane wg udziału , tak jak powinno się naliczać /rozliczać koszty utrzymania NW.
Koszty mediów do lokali nie mają nic wspolnego z ewidencją księgowa czy poza księgową wspolnoty . To jest ewidencja związana z utrzymaniem NW.
Dla mnie WM jest w zakresie mediów dostarczanych do lokali osoba trzecią w stosunku do każdego z właścicieli lokali . Może to robić , lecz nie musi.Dla mnie decyduje tutaj pogląd wyrażany w orzecznictwie sądowym , w tym w uzasadnieniu mojej sprawy że WM nie jest osoba zobowiązaną do rozliczeń mediow dostraczanych do lokali ( ani ich dostarczania)
Nie są więcc to zobowiązanie w zakresie NW.
Zaliczki i ich rozliczenia w tym zakresie powinny być prowadzone niezależnie od zaliczek i rozliczeń w ramach NW. Podobnie ewidencjonowanie tych zaliczek powinno byc prowadzone oddzielnie od ewidencjonowania zaliczek na NW a środki finansowe z zaliczek na NW nie mogą być wykorzystywane na finansowanie mediów do lokali i odwrotnie.
Dla mnie stosunek prawny między WM a mna jako właścicielem lokalu jest taki sam jak mną a np: dostawca internetu czy sygnału TV.
Natomiast jak WM będzie sobie to ewidencjonować to nie jest moja sprawa ani jako właściciela lokalu ani członka wspólnoty. Ja nie wiem jak sobie to ewidencjonuje TV czy Plus.
Dla mnie jest istotne to aby WM w najmniejszym stopniu nie wiązała tej działalności z rozliczaniem i obsługą NW.