cesja roszczeń -zarząd czy zarządca
KAROLSKO
Użytkownik
Wspólnota musi wystąpić do sądu przeciwko deweloperowi.
Do tego jest niezbędna cesja roszczeń poszczególnych właścicieli.
Czy mając Zarządcę nieruchomości ma to robić Zarząd czy Zarządca ?
Zarząd jest nowy ,prawdopodobnie nie zapoznał się z treścią umowy na zarządzanie,która była zawarta jeszcze przez dewelopera po sprzedaży pierwszego lokalu.
Do tego jest niezbędna cesja roszczeń poszczególnych właścicieli.
Czy mając Zarządcę nieruchomości ma to robić Zarząd czy Zarządca ?
Zarząd jest nowy ,prawdopodobnie nie zapoznał się z treścią umowy na zarządzanie,która była zawarta jeszcze przez dewelopera po sprzedaży pierwszego lokalu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
A cesja jest przekazywana na Zarząd WM
Pierwszy zarząd (deweloper w roli głównej ) prawdopodobnie zlecił zarządzanie tej licencjonowanej firmie w postaci jakiejś umowy lub aktu notarialnego.
Mnie interesuje jakie uprawnienia ma taka licencjonowana firma ,czy może reprezentować Wspólnotę na zewnątrz ( sądy ,nadzór budowlany,umowy na wykonanie prac budowlanych itp)?
Stad moje pytanie odnośnie cesji roszczeń .Czy zarząd ma to sam przygotować, podpisać z mieszkańcami i dostarczyć tej licencjonowanej firmie czy ona powinna to zrobić w ramach zwartej umowy na administrowanie?
Czy coś jest w moim pytaniu nie tak?
.
Deweloper nie był nigdy zarządem. To po prostu pierwszy właściciel, który mógł powierzyć zrządzanie komu chciał w myśl art. 18.1 UoWL . Z chwila wyboru Zarządu WM art.20 UoWL (czyli dokonano zmiany sposobu zarządu z powierzonego na właścicieli)
Jeżeli była to tylko umowa, to Zarząd powinien spisać nową umowę na administrowanie nieruchomością wspólną. Jak taki Zarządca był wpisany w aktach notarialnych, to zmiana winna być dokonana też aktem notarialnym, czyli z udziałem notariusza na zebraniu właścicieli, gdzie wybrano Zarząd WM.
To, że podmiot posługuje się pieczątką "Zarządca nieruchomości" nie oznacza, że we Wspólnocie taką rolę pełni . Jest tak zarejestrowana jego działalność . Możesz mu zwrócić uwagę, aby wyrobił sobie pieczątkę "Zarządca- Administrator Nieruchomości wspólnych"
Jak znam życie, to do takiego pełnomocnictwa mogło dojść , raz z lenistwa Zarządu, dwa z wygody ...
U mnie we WM zawsze pisze się pisma do ZARZĄDU WM za pośrednictwem Administratora. On potem przekazuje ze swoja opinią w sprawie, a Zarząd podejmuje ostateczną decyzje.
Cesje roszczeń, o które wam chodzi składają właściciele. Na rzecz wspólnoty, umową cesji, i np. w formie uchwały.
Właściciele są cedentami.
Wspólnota jest cesjonariuszem.
Zarząd wspólnoty nie ma podmiotowości prawnej. Czyli zarząd np. nie może być cesjonariuszem. Ale reprezentując ogół właścicieli składa oświadczenia woli reprezentując wspólnotę. Czyli w imieniu cesjonariusza.
https://www.moneyman.pl/blog/cesja-wierzytelnosci-czym-jest-jak-dziala-umowa-cesji/