uchwała dot udzielenia zgody na terenie Wspólnoty
drops
Użytkownik
Odbyło sie zebranie, na którym zaproponowano projekt uchwały ws udzielania przez Zarząd zgodny na sprzedaż alkoholu w lokalach na terenie Wspólnoty tylko na podstawie uchwały właścicieli. Do tej pory Zarząd nie informował właścicieli o takich "drobnostkach". Jednocześnie na tym samym zebraniu najemca lokalu sprzedającego alkohol złożył wniosek udzielenie mu zgody na sprzedaż alkoholu bo kończy mu się termin dot. zezwolenia. Na tej podstawie Zarząd zaproponował uchwałę ws udzielnia zgody na sprzeaż alkoholu temu najemcy. Czy prawidłowe jest i nie jest ze sobą sprzeczne opisane działanie. Jakoś naszły mnie wątpliwości. Bo jasne by było gdyby pierwsza z uchwał była już przegłosowana, a druga była jej wykonaniem. To wszystko analizuję pod kątem zaskarżenia uchwały o nie udzieleniu zgody na sprzedaż alkoholu, bo sądzę że istnieje taka możliwość.
Nowy doklejony: 11.11.18 10:31
Przepraszam, ale klawiatura mi zastrajkowała stąd niepełny tytuł wątku.
Nowy doklejony: 11.11.18 10:31
Przepraszam, ale klawiatura mi zastrajkowała stąd niepełny tytuł wątku.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
U mnie jest uchwała właścicieli , że to Zarząd podejmuje decyzje o sprzedaży alkoholu .
zapamiętaj że przed godzinę od zawieszania wpisu możesz go moderować . Dopisywać, poprawiać, edytować.
nawet, jak zgody nie da Wspólnota, to da Rada Osiedla, która czuwa nad tym, aby punktów sprzedaży alkoholu nie było za dużo wyda taka zgodę albo ją zablokuje .
Czyli Rada Dzielnicy może wydać zgodę na sprzedaż napojów alkoholowych w lokalu w przypadku gdy Wspólnota się nie zgodzi? Spotkałeś się już z taką sprawą? Dzięki za odp.
czyli masło maślane , świetnie .
Uchwała właścicieli lokali udzielająca pełnomocnictwo do wydawania zgody na sprzedaż alkoholu w lokalach na terenie wspólnoty przez Zarząd WM jest jak najbardziej na miejscu i zgodna z prawem, tak jak pełnomocnictwo do zawierania umów w celu wykonania uchwały remontu części wspólnych
Decyzje w sprawach przekraczających zakres zwykłego zarządu podejmują właściciele- jeżeli nad uchwała zagłosuje większość - decyzja obowiązuje całą wspólnotę mieszkaniową.
Scedowanie prawa do podejmowania decyzji oznacza, że większość właścicieli zmienia sposób zarządzania nieruchomością wspólną - taka zmiana jest teoretycznie możliwa, jednak wymagałaby zawarcia umowy w rozumieniu art. 18 ust. 1 ustawy własności lokali.
Odnośnie pełnomocnictwa do zawarcia umowy w sprawie wykonania uchwały dotyczącej remontu nieruchomości wspólnej - to jest konieczne, ponieważ sama zgoda na zawarcie umowy nie wystarczy, co wynika z treści art. 22 ust. 2 ustawy o własności lokali.
Czyli takie scedowanie oznaczałoby zmianę sposobu zarządu. Notarialnie.
Naturalnie. Przy czym artykuł 22.2 mówi tylko o umowach. Nie ma tam słowa o udzielaniu zgód właścicieli w postępowaniach administracyjnych. Gdyby wspominał o zgodach, to pewnie byłby sprzeczny z konstytucją.
Ustawa nie ingeruje w prawo administracyjne, a zgoda urzędu na alkohol następuje wyłącznie droga administracyjną.
Umowa o remont to prawo cywilne.
Tak, art. 22 mówi o umowie, np. na wykonanie remontu.