Lista mieszkańców
blady
Użytkownik
W naszej wspólnocie już prawie wszyscy się zdążyli skłócić dlatego napisałem uchwałę wypowiadającą umowę administratorowi aby zresetować temat. Zebrałem wg mnie ponad 50% głosów. Wysłałem uchwałę do administratora celem oficjalnego podliczenia. Admin odpisał, że uchwała nie ma 50% ale nie chce mi udostępnić listy mieszkańców z udziałami abym mógł to zweryfikować. Ponadto twierdzi, że na uchwałę musi być jakiś wniosek oraz dwa podpisy członków zarządu - więc formalnie to nie jest uchwała. Z tego co się doczytałem dwa podpisy muszą być pod wypowiedzeniem ale tutaj uchwała jest tak skonstruowana że jest wypowiedzeniem więc już chyba nie trzeba nic więcej wypowiadać. Co można zrobić w takiej sytuacji.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Uważam, że naciąga prawo, jak się da ... Jak wpływa uchwała to żadnego wniosku nie potrzeba
Od kiedy to administrator podlicza udziały?
Ty nie wiesz, jakie wymogi musi spełnic projekt uchwały by stał się uchwałą?
Słabo się przygotowałeś i teraz będzie trudniej.
Takie sprawy załatwiają członkowie zarządu lub grupa mieszkańców, a nie w pojedynkę.
Administrator - prawdopodobnie - chce otrzymać wypowiedzenie umowy na piśmie, zgodnie z tym, co ma zapisane w umowie.
Znasz tę umowę o jego zatrudnieniu?
Masz ugadanego nowego administratora, czy jeden odejdzie, a potem niech się dzieje co chce?
"Wypowiedzenie umowy o administrowanie może złożyć wyłącznie zarząd wspólnoty mieszkaniowej, uchwała właścicieli lokali wyrażająca zgodę na rozwiązanie kontraktu z zarządcą nie wystarczy wynika z wyroku wrocławskiego Sądu Okręgowego (wyrok Sądu Okręgowego we Wrocławiu, Wydział Cywilny Odwoławczy z dnia 4 lutego 2015 roku, sygn. akt: II Ca 1385/14)."
Więcej na ten temat w artykule: "Uchwała nie zastąpi wypowiedzenia umowy o administrowanie". Artykuł na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/2680-uchwala-nie-zastapi-wypowiedzenia
Przeglądarka internetowa www.przegladarka-ekw.ms.gov.pl ksiąg wieczystych.
Odnajdujesz KW Wspólnoty, a tam podane są poszczególne udziały każdego z lokali mieszkalnych.
Absolutnie nie. Administrator ma z zarządem współpracować i dostarczać wszystkie żądane dokumenty, albo ich kserokopie. Zwróć się do Waszego administratora na piśmie w tej sprawie, za potwierdzeniem jego odbioru. Zajrzyj również do umowy o zarządzanie/administrowanie, która przecież na pewno została z nim zawarta - ktoś ją podpisał w imieniu wspólnoty i... są tam określone warunki rozwiązania tej umowy.