korytarz wspólny, korytarzyki czy też wspólne?
lacuna
Użytkownik
Witam i bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu
a więc... mała kamienica, jeden duży korytarz główny i 4 małe korytarzo przedpokoje, które prowadzą do mieszkań
Mały korytarzyk numer 1 i 2 jego właścicieli ( bez określenia która część czyja, po prostu po pół i już )
mały korytarzyk numer 2 i 3 jego właścicieli
mały korytarzyk nr.3 i 1 właściciel całego
mały korytarzyk nr.4 i 1 właściciel całego
Do każdego z tych korytarzyków jest prąd z korytarza głównego i tu moje pytanie czy to jest OK?
Właścicielka jednego z korytarzyka, który ma na własność świeci w nim praktycznie non stop, inni tylko wchodząc, czy wychodząc
Czy uczciwe jest że właściciele całych korytarzyków pobieraja energię z korytarza głównego?
Co z korytarzykiem gdzie jest kilku właścicieli?
a więc... mała kamienica, jeden duży korytarz główny i 4 małe korytarzo przedpokoje, które prowadzą do mieszkań
Mały korytarzyk numer 1 i 2 jego właścicieli ( bez określenia która część czyja, po prostu po pół i już )
mały korytarzyk numer 2 i 3 jego właścicieli
mały korytarzyk nr.3 i 1 właściciel całego
mały korytarzyk nr.4 i 1 właściciel całego
Do każdego z tych korytarzyków jest prąd z korytarza głównego i tu moje pytanie czy to jest OK?
Właścicielka jednego z korytarzyka, który ma na własność świeci w nim praktycznie non stop, inni tylko wchodząc, czy wychodząc
Czy uczciwe jest że właściciele całych korytarzyków pobieraja energię z korytarza głównego?
Co z korytarzykiem gdzie jest kilku właścicieli?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ja bym założył, jako wspólnota, lampy z czujnikiem ruchu i po sprawie .
Taki był plan chcieliśmy założyć lampy z czujnikiem, ale pani, która ma korytarzyk na własność nie zgadza się, bo lubi jak świeci się cały czas ;)
Pani ma wybór - jak zawsze. Tylko pani tego nie dostrzega. Pozostaje wskazać pani światełko w tunelu, poprowadzone na prąd z jej mieszkania.
No, cóż... Z ciemności wychodzą demony. Pewnie ta pani nie chce być tak postrzegana, gdy znajdzie się już w korytarzu głównym. :bigsmile:
Haneczko możesz jaśniej ? ;)
Nowy doklejony: 27.11.18 21:41
Podpowiedzcie mi... jeśli odłączymy prąd z korytarza głównego z tych małych karytarzyków ( głównie chodzi nam o tą panią, która ma na własność i świeci średnio 6-8h dziennie światło)
wiadomo Pani będzie musiała sama płacić za siebie, ale co z tymi korytarzykami, które są wspólne dla 2 i 3 lokatorów?
https://www.ceneo.pl/oferty/liczniki-energii-elektrycznej
Nowy doklejony: 27.11.18 23:23 To raczej nie jest dobry pomysł. Kto zapłaci za licznik i jego montaż, w tej wersji sprawiedliwości? :cool:
Kupuś, eksponujesz mój status materialny i intelektualny ? :tooth:
No, nie mogę tego odszyfrować... Z "h..." i "d....." jeszcze jakoś tam daję radę, ale to "k....." nie pasuje mi do reszty. :cool:
Jak 7 lub mniej, to trudno będzie zgodnie z prawem. Ale czy musi?
Spisujecie ugodę, że od dnia.... (za dwa/trzy miesiące, może od drugiego kwartału?) przebudowujecie wspólna instalacje elektryczną tak, że przestaje oświetlać korytarzyki.
W tym czasie właściciele mogą sami doprowadzić do nich prąd, mogą założyć świeczki, mogą zrobić co chcą.
Co zrobią współwłaściciele? Niech się jakoś dogadają.