Piec w każdym mieszkaniu
piter
Użytkownik
W naszej WM mamy w każdym lokalu piec każdy sam sobie ogrzewa mieszkanie.
Pytanie moje jak wygląda prawnie napisana uchwała mówiącą o tym ze ludzie sami sobie opalają mieszkania co należy do ich obowiązków np.:
- czyszczenie kominów kto ma to wykonać?.
- czy co roku trzeba mieć odbiór kominiarski czy co 5 lat ?
- jakie są to koszty
Ktoś mi wspominał że sprawdza się: każdy komin do palenia, wentylacyjne kominy, i kuchenkę gazowa ?
kto ma to wykonać i pokryć koszty lokator czy WM . Czy każdy musi mieć odbiór montażu pieca?
Obecnie mamy 5 razy do roku czyszczenie kominów . Dziękuję za porady
Pytanie moje jak wygląda prawnie napisana uchwała mówiącą o tym ze ludzie sami sobie opalają mieszkania co należy do ich obowiązków np.:
- czyszczenie kominów kto ma to wykonać?.
- czy co roku trzeba mieć odbiór kominiarski czy co 5 lat ?
- jakie są to koszty
Ktoś mi wspominał że sprawdza się: każdy komin do palenia, wentylacyjne kominy, i kuchenkę gazowa ?
kto ma to wykonać i pokryć koszty lokator czy WM . Czy każdy musi mieć odbiór montażu pieca?
Obecnie mamy 5 razy do roku czyszczenie kominów . Dziękuję za porady
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wszystko jest dobrze dopóki nic się nie stanie, a jak się stanie to wspólnota pierwsza będzie się tłumaczyć.
Czyszczenie i okresowa kontrola są kosztem wspólnoty.
Okresowa kontrola nie rzadziej niż 1 raz w roku. Czyszczenie co najmniej 4 razy do roku
teoretycznie , przewód kominowy byłby indywidualny gdyby umieścić go w kominie wybudowanym wewnątrz lokalu ( oczywiście musiałaby być na to zgoda wspólnoty jeśli
naruszałby on części wspólne np. dach) .
Przeglądy i czyszczenie kominów to koszt wspólnoty, więc taką pozycję wpisujesz po prostu w planie gospodarczym.
Wkłady do kominów dla pieców 1, 2 funkcyjnych i kominków - wyrażając zgodę na ich instalację - zarząd wspólnoty informuje właściciela lokalu, że
koszty konserwacji i utrzymania wkładu, który jest jego własnością dokonuje właściciel we własnym zakresie.