chodnik
aga770327
Użytkownik
Witam . mam pytanko. Od naszego bloku jest chodniczek długość ok 12 metrów do chodnika , po obu stronach jest zieleń tj. trawnik.Czy chodnik należy do utrzymywania w czystości i odśnieżania przez Wspólnotę. chodniczek od bloku do chodnika wiem że należy do naszej posesji to na pewno musimy spzątać.posesja nasza jest odddzielona zielenią to czy musimy sprzątac ten chodnik główny? Poproszę przepis prawny na to , gdzie mogę taki przepis znaleść. Z góry bardzo dziękuję. pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ustawa z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach: Jeżeli chodnik nie przylega bezpośrednio do Waszej nieruchomości wspólnej (między Waszą działką gruntu a drogą publiczną jest cudzy grunt), to nie macie obowiązku sprzątać tego chodnika. Obowiązek taki spoczywa na właścicielu lub zarządcy tego pasa gruntu.
Możesz też sama sprawdzić w ewidencji gruntów i budynków w starostwie powiatowym, okazując swój akt notarialny lub odpis z księgi wieczystej (w akcie masz podany numer działki, na której stoi budynek).