chodnik

aga770327aga770327 Użytkownik
edytowano grudnia 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam . mam pytanko. Od naszego bloku jest chodniczek długość ok 12 metrów do chodnika , po obu stronach jest zieleń tj. trawnik.Czy chodnik należy do utrzymywania w czystości i odśnieżania przez Wspólnotę. chodniczek od bloku do chodnika wiem że należy do naszej posesji to na pewno musimy spzątać.posesja nasza jest odddzielona zielenią to czy musimy sprzątac ten chodnik główny? Poproszę przepis prawny na to , gdzie mogę taki przepis znaleść. Z góry bardzo dziękuję. pozdrawiam

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano grudnia 2009
    posesja nasza jest odddzielona zielenią
    Oddzielona od czego?
    Ustawa z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach:
    Art. 5.1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez: (...)
    4) uprzątnięcie błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników położonych wzdłuż nieruchomości, przy czym za taki chodnik uznaje się wydzieloną część drogi publicznej służącą dla ruchu pieszego położoną bezpośrednio przy granicy nieruchomości; właściciel nieruchomości nie jest obowiązany do uprzątnięcia chodnika, na którym jest dopuszczony płatny postój lub parkowanie pojazdów samochodowych;
    Jeżeli chodnik nie przylega bezpośrednio do Waszej nieruchomości wspólnej (między Waszą działką gruntu a drogą publiczną jest cudzy grunt), to nie macie obowiązku sprzątać tego chodnika. Obowiązek taki spoczywa na właścicielu lub zarządcy tego pasa gruntu.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    dzięki za odpowiedz . chciałam zapytać gdzie można się dowiedzieć do kogo należy ten chodnik?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    chce dodać ze jest chodnik główny przy nim parking samochodowy bezpłatny / jeden samochód obok drugiego przody samochodów dotykają chodnika/i droga .nie wiem jak to mam wytłumaczyc jak to wygląda.gdzie można napisać pismo żeby nam odpisali do kogo należy sprzątanie tego chodnika.bardzo proszę o odpowiedzi .pozdrawiam
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W swojej dokumentacji wspólnota powinna mieć mapkę działki gruntu, która wchodzi w skład nieruchomości wspólnej.
    Możesz też sama sprawdzić w ewidencji gruntów i budynków w starostwie powiatowym, okazując swój akt notarialny lub odpis z księgi wieczystej (w akcie masz podany numer działki, na której stoi budynek).
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    dzieki za odpowiedz
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.