Kolejnosc ksiegowania zadluzenia
jaczylion
Użytkownik
Uprzejmie proszeco odpiwiedz na pytanie.
Przez wynajem mieszkania niewlasciwym osobom zalegalem za czynsz za 2017 rok ok 5000 zl. Wspolnota poszla do esadu i uzyskala tytul wykonawczy. W 2018 roku czynsz rowniez nie byl placony. W pazdzierniku 2018 wplacilem na swoje subkonto pieniadze na poczet 2017 (nie zaznaczylem na wplacie ze chodzi o najstarszy dlug bo myslalem ze to logiczne. Okazalo sie ze ksiegowa zaksiegowala to na poczet 2018 a za 2017 przekazali sprawe do komornika. Czy mogla tak zrobic? Czy nie powinna zaksiegowac a konto najstarszej zaleglosci?
Przez wynajem mieszkania niewlasciwym osobom zalegalem za czynsz za 2017 rok ok 5000 zl. Wspolnota poszla do esadu i uzyskala tytul wykonawczy. W 2018 roku czynsz rowniez nie byl placony. W pazdzierniku 2018 wplacilem na swoje subkonto pieniadze na poczet 2017 (nie zaznaczylem na wplacie ze chodzi o najstarszy dlug bo myslalem ze to logiczne. Okazalo sie ze ksiegowa zaksiegowala to na poczet 2018 a za 2017 przekazali sprawe do komornika. Czy mogla tak zrobic? Czy nie powinna zaksiegowac a konto najstarszej zaleglosci?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nie ma to żadnego znaczenia. Zapomnij o takim argumencie.
Art. 451kc
Gdybyś opisał tytuł wpłaty, że na poczet 2017, księgowość byłaby związana Twoim opisem i zaliczyłaby na poczet zadłużenia dot. 2017.
Nie mieliby wyboru jedynie, gdyby naliczane były odsetki. Wtedy obowiązkowo zaliczaliby na poczet najstarszych zapadłych. Ale nie były naliczane.
U ciebie problem polega na tym, że wspólnota nie stosowała odsetek, a komornik - przeciwnie.
Aby uniknąć tego rodzaju wątpliwości, wspólnota mogłaby drogą uchwały przewidzieć, że ma prawo i obowiązek zaliczyć dokonane wpłaty, na zadłużenie, które jest najdłużej wymagalne i że wspólnota jako wierzyciel nie jest związana wtedy wskazaniem dokonanym w tym zakresie przez wpłacającego. Ale to rzadko się to zdarza. Możesz ewentualnie sprawdzić, czy taka uchwała jednak nie funkcjonuje, a księgowość nie zastosowała się do niej. Czy uchwała, jest czy nie, komornika oczywiście to nie interesuje. W tej sytuacji wyliczy odsetki za 2017 według zestawienia zadłużenia od księgowości.
Dokonaj odpowiednich wpłat na konto wspólnoty z odpowiednimi opisami i pokaż to wszystko komornikowi. Będzie musiał je uwzględnić w toczonej egzekucji.
ps. Nieprecyzyjnie się wyraziłem, że komornika ta ewentualna uchwała nie interesuje. Nie interesuje w sytuacji, gdy ewentualnie nie została zastosowana, a powinna była. Gdyby została, to jak najbardziej - komornik musiałby ją honorować i liczyć odsetki wg umowy stron.
Czyli komornik już dokonał zajęcia. Teraz możesz wisieć w niepewności bo na linii komornik - księgowość wspólnoty będzie ustalanie czy Twój dług jest już wyczerpany, czy ile jeszcze brakuje. To zależy od historii Twojego długu, zdaje się wcale bogatej.
Pamiętaj, że komornik działa w granicach długu stwierdzonego orzeczeniem sądu opatrzonego klauzulą wykonalności. Do konkretnej kwoty z przeszłości. Oznacza to najpewniej, że nawet jeśli komornik zejdzie z Twojego konta, przekaże tę zajętą kwotę wspólnocie, to nadal będziesz dłużnikiem wspólnoty. Pozostanie mały dług nieobjęty zakończoną egzekucją.
Chyba że płaciłeś przy najmniej bieżące opłaty, pomimo toczonej egzekucji.
Na dzien dzisiajeszy wyglada to tak: nie placony byl caly 2017 i 2018. Za 2017 poszli do sadu i dostali klauzule (w polowie 2018) w zwiazku z czym zaplacilem w pazdzierniku na konto kwote za caly 2017 llus oplaty sadowe. Panienka ksiegowa zaksiegowala to na 2018 (z nadplata w pazdzierniku bo byly jeszcze dwa miesiace do konca roku i jej kasy "zostalo" sic. Teraz komornik wjechal na konto i zablokowal kwote za 2017 plus oplaty sadowe plus odsetki i jego dole. Wiec w najgorszym wypadku jestem po prostu na czysto co i tak zamierzalem zrobic. Tylko o ile oplat z tylulu czynszu byloby 5k to na koniec komornika jest juz 8k i to mnie boli :/
Ewidencja pozaksięgowa wspólnoty też jest nieprawidłowo prowadzona, bo wszelkie wpłaty winny być zaksięgowane na najstarsze zobowiązania niezależnie kiedy zostały wpłacone, tak wynika z k.c..
Komornik nic nie zrobi i nie zabierze tej kasy, jeżeli pokrywa ona kwotę wynikającą z wyroku ( kwota główna + opłaty dodatkowe )
Blazejh jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi. Dobrze, ze chociaz jedna osoba potrafi mwrytorycznie odniesc sie do zadanego pytania.
Jeżeli jest brak opisu wpłaty należy ją zaliczyć na najstarsze zobowiązania ( długi), tak wynika z mojego wyroku sądowego.
wątpię ... dalej jesteś w czarnej dziurze
http://www.administrator24.info/artykul/id4777,zaliczanie-wplat-dluznika-na-konkretne-zobowiazania
Tam chyba jako takich danych osobowych nie ma
Nowy doklejony: 02.01.19 19:19
Ciekawostka - zona odebrala dzisiaj pismo od komornika odnosnie tego zajecia... a mi na koncie wycofali to zajecie (pieniadze nie sa zablokowane) nic juz z tego nie rozumiem...
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/8472/kolejnosc-ksiegowania-zadluzenia/#Item_8
nie opisana wpłata, została przez komornika zaliczona na najstarsze zadłużenie objęte wyrokiem, księgowa będzie musiała zrobić korektę w ewidencji pozaksięgowej Wspólnoty
Jeśli konto było zablokowane, a teraz nie jest, tzn. że komornik pobrał z Twojego konta kwotę odpowiadającą kwocie objętej wyrokiem z klauzulą. Albo zwolnił konto i niczego nie pobrał, bo dług został zaspokojony w inny sposób. Zaliczy to na poczet twoich zobowiązań za rok 2017. Plus doliczy odsetki ustawowe za tamten okres.
Środki zaliczy wg najstarszego zobowiązania, inaczej nie może.
Komornik nie będzie mądrzejszy od panienki księgowej, pierwotnych księgowań nie zmieni, bo mu nie wolno. On nie prowadzi przecież księgowości wspólnoty, tylko egzekwuje dla niej jej wierzytelność. Jest związany orzeczeniem o zapłacie, a ono jest oparte na papierach od panienki ze wspólnoty. Działania panienki związane z księgowaniem za 2018 rok, zamiast za 2017, mogłeś kwestionować najdalej do momentu terminu wniesienia sprzeciwu do nakazu zapłaty. Pewnie jakieś pół roku temu to było. Potem egzekucja ruszyła.
Byleś od początku bierny i teraz masz tego efekty.
Co do bierności - problem w tym, że nie byłem bierny - po otrzymaniu nakazu zapłaty.... zapłaciłem go, więc o której bierności piszesz? a to że nie wiedziałem że Pani księgowa sobie wolną amerykankę zrobi to jest mój błąd tak jak błędem było nienapisanie w tytule jak krowie na rowie za co to środki.
Poczekam jeszcze. Jakoś to będzie.
Pierwsze wezwanie. Drugie wezwanie. Jakiś komornik po roku.
I tak dwa lata.
O takiej bierności piszę. Trwającej dwa lata.
Chodzi o to, żeby się nie przeterminowały.
Ok. Jestem po wizycie u komornika...
Konto odblokowane poniewaz mecenas reprezentujaca wspolnote przekazala komornikowi ze zaleglosc zostala oplacona!
Czyli chyba na koniec roku kapnela sie ze powinna zaksiegowac najstarsza platnosc. W kazdym razie dzisiaj zaplacilem zaleglosc 2018 i temat zamkniety.
Bardzo dziekuje za odpowiedzi, szczegolnie te ktore okazaly sie prawdziwe. 3 dni stresu jako nauczka pilnowania spraw. Pozdrawiam
W mojej WM każdy pozew / windykacja otrzymuje odrębne konto księgowe, a kwota długu jest wyksięgowywana z bieżącego konta. Każda nieopisana wpłata jest księgowana na poczet dochodzonego długu. Jest porządek.
Nowy doklejony: 04.01.19 05:16
Teorie głoszone przez blazejh nie potwierdziły się w działaniach komorniczych.
Kuba . Daj chłopu pospać.
Ja nie wiem skąd taki wniosek.
Spłaciłeś cały dług? Księgowość zaliczyła całą brakująca kwotę nie na najstarszą, tylko na całą wierzytelność. Bo spłaciłeś całość brakującego zadłużenia. Nie część.
Nie musisz już doszukiwać się żadnych kombinacji, bo sprawa jest zamknięta. Działał art 451kc, nie żadne teorie.