przegląd kominiarski
zbigniewdanuta
Użytkownik
W moim bloku był przegląd kominiarski,ale w 2 mieszkaniach go nie zrobiono/ludzie byli nieobecni/.Faktura została zapłacona.Czy wszystko jest ok.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Poza tym, pomiar aby był wiarygodny zgodnie z Prawem Budowlanym, musi być przeprowadzony kilkukrotnie, w różnych okresach pogodowych itp. Przy oknach zamkniętych oraz rozszczelnionych!!! Średnia takiego pomiaru dopiero, może być podstawą stwierdzenia o skuteczności kanałów wentylacyjnych. Powinna być uwzględniona również przy podpisywaniu protokołu o przekazaniu budynku do eksploatacji Developerovi, przez lokalny Nadzór Budowlany.
To samo dotyczy poprawnej i bezpiecznej esploatacji bieżącej, budynku wielomieszkaniowego!
Sprawdzając faktury wspólnoty,była pieczątka kominiarzy -a to fachowcy,tylko nurtuje mnie,że nie sprawdzali mojego mieszkania.
Przekazałam moje spostrzeżenie administracji ale jak dotąd cisza.
Jeżeli przegląd był zapowiedziany z wyprzedzeniem i w czasie wolnym od pracy (np. po 16:00 lub w sobotę), to nie kominiarz ma się umawiać z nieobecnymi właścicielami, ale oni z nim. Pociąga to za sobą dodatkowe koszty (choćby dojazd), które też właściciele powinni ponieść. Wystarczyłoby, gdyby ktoś pełnoletni był obecny w czasie przeglądu i udostępnił lokal do sprawdzenia przewodów wentylacyjnych (bo tylko do tego jest potrzebny wstęp do lokalu).
Jeśli właściciel nie dba nawet o bezpieczeństwo własne i swoich domowników, to niech płaci za dodatkowe wizyty kominiarza, gazownika, elektryka.
Trudno wymagać od kontrolujących, żeby pracowali w dni wolne. Przeglądu nie robi się codziennie, więc raz na kilka miesięcy można chyba zapewnić obecność kogoś pełnoletniego w lokalu. Nawet w dzień powszedni od 08:00 do 12:00.
No, ale skoro faktura została zapłacona, to po problemie. Teraz wszystko zależy od poczucia bezpieczeństwa mieszkańców i spokoju sumienia tak zwanych
Pozdrawiam.
Skoro administrator zapłacił Waszymi pieniędzmi, to niech zwróci Wam te pieniądze. Wy zapłacicie dopiero po wykonaniu pełnego przeglądu.
Administracji muszę kilka razy mówić o tej samej rzeczy,aby poprawiła. Nie wiem czy starczy mi sił na to wszystko ,proszę mnie wspierać.
WSPIERAMY CIĘ!!!
WSPIERAMY CIĘ!!!
WSPIERAMY CIĘ!!!
Jakie dokumenty winien podpisać użytkownik mieszkania( lokalu) bezpośrednio przy przeglądzie kominiarskim ? - Czy listę przeglądu lokalu potwierdzająca dokonanie takiego przeglądu w tym lokalu ?
- Czy protokół z ujawnionych pomiarów , wszelkie uwagi i nieprawidłowości podpisany przez dokonujących przeglądu i
obecnych przy przeglądzie lokatorów ?
O ewentualnych problemach/nieprawidłowościach powinien powiadomić właściciela lokalu.
Właściciel podpisuje się pod tym, że udostępnił lokal do pomiaru.
To kominiarz bierze na siebie odpowiedzialność dokonując przeglądu. Jeśli bym miał obiekcje co do poprawności działań kominiarza nie podpisałbym listy obecności, co implikowałoby konieczność ponownego przyjścia kominiarza i dokonania przeglądu.
Możesz również przedstawić swoje zastrzeżenia zarządowi WM.
Pogadaj z członkiem zarządu a nie administratorką. Może trzeba zmienić firmę kominiarską?
Na jakiej podstawie wspólnota płaci za usługę, jeżeli nie ma faktury?
a jesli chodzi o kominy wentylacyjne to kominiarz byl u mnie jakies 3 lub 4 lata temu wiec nie wiem za co mu place?
U nas niestety wciąż pokutuje to, że przeglądy roczne, pięcioletnie robi budowlaniec, kominy sprawdza kominiarz a nie mają ze sobą żadnego kontaktu. Nieruchomość to jeden organizm i specjaliści z różnych branż powinni się uzupełniać.
UWL mówi jasno:
Planowana jest zmiana przepisów w tym zakresie, jednak póki do niej do nie dojdzie, tylko sąd może nakazać.
Pomocne piśmiennictwo:
"..nie ulega wątpliwości, że gdyby właściciel lokalu odmawiał takiego zezwolenia, wspólnocie przysługuje roszczenie o nakazanie przez sąd udostępnienia lokalu w celu wykonania czynności wskazanych w art. 13 ust. 2 WłLokU ... Wydaje się dopuszczalne, że w przypadku niecierpiącym zwłoki możliwe jest wydanie przez sąd stosownych zarządzeń w trybie przepisów o zabezpieczeniu roszczenia."
Własność lokali. Komentarz. R. Strzelczyk, A.Turlej, s. 277
Mam jednak wątpliwość czy rzeczywiście w omawianym przypadku wspólnota powinna to powództwo wytoczyć, wydaje mi się, że właściciel lokalu zainteresowany wydaniem opinii.
Będę b. wdzięczna za podpowiedź jak rozwiązać problem. Cent
Pogadaj z tymi z 2011 - jak chcą w przyszłości mieć od was zlecenia, to niech się postarają i od nowa pomierzą.
Inne sposoby:
Uznajesz, że 2002, 2005 i 2005 są prawdziwe, bo zgodne ze sobą i tego się trzymasz.
Szukasz firmy kominiarskiej o najlepszej renomie i zdajesz się na jej ustalenia.
Ja w wawie dopiero po kilku latach jedną znalazłam i się jej trzymam, choć niestety nie jest najtańsza