Wspólnota mieszkaniowa - Wrocław, Jabłeczna 22-36
robert77
Użytkownik
Zapraszam do dyskusji wszystkich mieszkańców ul. Jabłecznej 22-36 we Wrocławiu na temat firmy, która zarządza sprawami naszej wspólnoty czyli firmy Domator.
Proponuję 3 obszary na których powinniśmy się skupić:
1. czy firma wdraża uchwały mieszkańców oraz w jakim tempie ?
2. czy firma szanuje właścicieli i nie przekracza swoich uprawnień (każdy wie co znaczy obrazić szefa w swojej pracy) ?
3. czy koszty realizacji uchwał jak i samo wynagrodzenie na rzecz firmy mieszczą się w akceptowanych przez mieszkańców cenach ?
Co do punktu drugiego:
Ostatnio miało miejsce tak zwane "losowanie" dotyczące miejsc parkingowych naprzeciw klatek schodowych:
Zawsze losowanie kojarzyło mi się z losami na których sa ponumerowane miejsca parkingowe oraz losy bez żadnych numerów.
Losów tyle ile mieszkańców posiadających samochód.
Każdy przychodzi, wyciąga los i sprawdza swoje szczęście.
A jak "losowanie" wyglądało u nas... Otóż zarząd ma podejście jak w filmie Alternatywy 4.
Ludzie, którzy zgłosili się do losowania, na miejscu dowiedzieli się, że nie mają czego szukać.
Zarząd wybrał już miejsca parkingowe temu komu uważał za słuszne :)
Jest to rażące przekroczenie swoich uprawnień.
Słyszałem o takim rozwiązaniu, iż wspólnota wybiera zarząd sposród mieszkańców.
Zarząd nie zajmuje się typowym zarządaniem, ale tylko reprezentuje mieszkańców wobec podwykonawcy wybranego uchwałą mieszkańców.
Podwykonawca zajmuje się tym co w tej chwili robi Domator i składa raporty do zarządu, który przedstawia je wobec mieszkańców.
Jeżeli mieszkańcy są zadowoleni firma działa dalej, albo odwołują ją zwykłą uchwałą.
Te forum jest w tym celu, aby zgłaszać swoje opinie, pomysły.
Do kolejnego zebrania właścicieli nie zostało dużo czasu, tak więc piszcie jakie są wasze zdania.
Proponuję 3 obszary na których powinniśmy się skupić:
1. czy firma wdraża uchwały mieszkańców oraz w jakim tempie ?
2. czy firma szanuje właścicieli i nie przekracza swoich uprawnień (każdy wie co znaczy obrazić szefa w swojej pracy) ?
3. czy koszty realizacji uchwał jak i samo wynagrodzenie na rzecz firmy mieszczą się w akceptowanych przez mieszkańców cenach ?
Co do punktu drugiego:
Ostatnio miało miejsce tak zwane "losowanie" dotyczące miejsc parkingowych naprzeciw klatek schodowych:
Zawsze losowanie kojarzyło mi się z losami na których sa ponumerowane miejsca parkingowe oraz losy bez żadnych numerów.
Losów tyle ile mieszkańców posiadających samochód.
Każdy przychodzi, wyciąga los i sprawdza swoje szczęście.
A jak "losowanie" wyglądało u nas... Otóż zarząd ma podejście jak w filmie Alternatywy 4.
Ludzie, którzy zgłosili się do losowania, na miejscu dowiedzieli się, że nie mają czego szukać.
Zarząd wybrał już miejsca parkingowe temu komu uważał za słuszne :)
Jest to rażące przekroczenie swoich uprawnień.
Słyszałem o takim rozwiązaniu, iż wspólnota wybiera zarząd sposród mieszkańców.
Zarząd nie zajmuje się typowym zarządaniem, ale tylko reprezentuje mieszkańców wobec podwykonawcy wybranego uchwałą mieszkańców.
Podwykonawca zajmuje się tym co w tej chwili robi Domator i składa raporty do zarządu, który przedstawia je wobec mieszkańców.
Jeżeli mieszkańcy są zadowoleni firma działa dalej, albo odwołują ją zwykłą uchwałą.
Te forum jest w tym celu, aby zgłaszać swoje opinie, pomysły.
Do kolejnego zebrania właścicieli nie zostało dużo czasu, tak więc piszcie jakie są wasze zdania.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
jest, ale nie napiętnować współwłaścicieli Twoje braki edukacyjne są porażające, w temacie działania wspólnot mieszkaniowych,
zanim coś znowu napiszesz w temacie WM , zapoznaj się z treścią ustawy o własności lokali i to kilka razy (tekst masz w mojej stopce - UoWL) , ale dla mundurowych właścicieli to za duży wysiłek, lepiej pisać "słyszałem"; "ktoś mi powiedział"; "gdzieś przeczytałem (i tu wali swoją teorię z małego palca)"
Nowy doklejony: 09.01.19 11:34 jest, ale nie napiętnować współwłaścicieli Wrocław, Jabłeczna 22-36
Nowy doklejony: 09.01.19 12:15 Twoje braki edukacyjne są porażające, w temacie działania wspólnot mieszkaniowych,
zanim coś znowu napiszesz w temacie WM , zapoznaj się z treścią ustawy o własności lokali i to kilka razy (tekst masz w mojej stopce - UoWL) , ale dla mundurowych właścicieli to za duży wysiłek, lepiej pisać "słyszałem"; "ktoś mi powiedział"; "gdzieś przeczytałem (i tu wali swoją teorię z małego palca)"
UoWL ; UoGN ;
Najpierw trzeba ustalić co to jest za firma, o której piszesz.
Administrator czy zarządca, któremu powierzono zarząd na podstawie art. 18.1 uwl?
Piszesz o zarządzie czyli o kim , o czym/
A jeśli chodzi o wybór zarządu na podstawie art.20.1 to wybierają właściciele lokali nie mieszkańcy.
zazwyczaj jest tak: "Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie" ....
a co chciałbyś, aby wymienili na forum twoje nazwisko i adres ? bo ja nie ..... nie można sytuacji opisać ogólnie, bez podawania danych identyfikacyjnych? będzie to jakaś ujma?
czy coś się zmieniło w tej materii od 1995 roku ?, że tak podnosisz tę kwestie?
to dorozumiane chodzi o właścicieli lokali tworzących daną WM
zazwyczaj jest tak: "Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie" ....
UoWL ; UoGN ;