Umowa ma administrowanie
tajfun
Użytkownik
Czy zarzadca 18.1 moze ustalić sobie sam zakres swoich obowiazkow na administrowanie i podpisać umowe ze "swoją firma" spółką z o .o w której co prawda nie jest prezesem ( prezesem jest tatus) ale ma 99$ udziałów. Stawka za administrowanie ustalona została uchwałą. Taki jest skutek uchwały SN z lutego 2017 w której SN w związku z art33 uznał że art21 i art22 ma zastosowanie także do zarządcy 18.1.
Co na to zwolennicy poglądu że umowa na administrowanie to czynność zwykła.
Co na to zwolennicy poglądu że umowa na administrowanie to czynność zwykła.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Zawsze twierdziłem, że jest to szczególna umowa.... na administrowanie NW.
Wyboru administratora dokonuje ogół właścicieli lokali ustawową większością a podpisuje umowę Zarząd WM, jako wykonawca woli właścicieli lokali.
Przy wyborze Zarządcy (18.1 ) załącznikiem do uchwały winna być odłączona treść zakresu obowiązków, jakie ma on wykonywać , lecz, jak znam życie właścicielom nie zależy na tym, bo to szkoda czasu nad tym się pochylać, (teza głoszona przez zwolenników "szybkich zebrań").
Wynagrodzenie Zarządcy jest ustalane w Planie gospodarczym więc tu nie powinno być większych kłopotów związanych z nadzorem właścicielskim art. 27 UoWL., bo to właściciel lokalu wie, co dla niego jest dobre, a co złe ( taki wybór zerowo jedynkowy)
Każdy właściciel lokalu nie powinien szukać wewnętrznego wroga we wspólnocie tylko działać dla wspólnego dobra i angażować się w sprawy WM pamiętając, że to większość decyduje
II CZ 4/09
Sąd Najwyższy
Postanowienie z dnia 27 lutego 2009 r.
Właściciele mogą zmienić sposób ustalonego już zarządu (np. w miejsce zarządu powierzyć zarządzanie zarządcy), co wymaga podjęcia uchwały wspólnoty zaprotokołowanej przez notariusza (art. 18 ust. 2a u.w.l.). Zmiana osoby zarządcy nie jest zmianą sposobu zarządu,
Wydaje mi się, nie jest to żadna zmiana sposobu zarządu nieruchomością .
Jeśli zwykłą uchwała, to w ten sposób obejdą zasady zmiany zarządu powierzonego. Osoba prawna Y nie będzie prawidłowo umocowana prawnie.
Podałem konkretny przykład w którym sąd odniósł sie do zmiany spoaobu zarządu z art18 na art 20 traktując to jako sposób zmiany sposobu zarzadu . Pytanie , czy zmiana zarządcy w ramach art 18.1 z osoby fizycznej na osobę prawna jest zmianą sposobu zarzadu uważam za otwartą .
Nie Ty, czy ja rozstrzygniemy tę kwestię , od tego są Sądy .
Preferowanie jednego ze sposobów myślenia uważam za nadużycie
Nasuwa się pytanie: czy wymiana całego składu Zarządu w ramach art.20 jest zmianą sposobu zarządu?
Nikomu takie pytanie się nie nasuwa. Sztuczny problem. Tajfun ma praktyczny i rzeczywisty.
Tajfun czeka, aż ktoś potwierdzi jego teorię, o której oględnie napisał. Już na wstępie dostał odpowiedź , że nie jest zmianą sposobu zarządu, ale dalej drąży.
A praktycznie chodzi mi o to żeby zaproponować zarzadcy ( osobie fizycznej )zmianę na zarzadcę jako osobę prawną jesli juz założyła sobie spolkę z o.o.
Uważam że takie rozwiązanie uprości stosunki obligacyjne między wspolnota i zarządcą.
Takie rozwiązanie wskazuje konkretną osobę odpowiedzialną za zarządzenie częściami wspólnymi.
Jeśli przepis art 18.1 pozwala powierzyć zarząd osobie prawnej (słowem "lub"), to wtedy nie ma w ogóle kwestii odpowiedzialności osoby fizycznej.
Tutaj chodzi jedynie o to, żeby nie powierzano (na papierze) zarządu kolejnym podmiotom ponad głowami właścicieli i niezgodnie z pierwotnym zapisem aktów notarialnych.
Teraz był precedens, jeszcze ze dwie takie zmiany i nikt się nie połapie jaki podmiot za co odpowiadał w przeszłości.
przecież, po to są takie zmiany, inicjowane przez właścicieli lokali...