ustalenie dochodu do opodatkowania

jasajasa Użytkownik
edytowano grudnia 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
witam mam następujący problem, nasza wspólnota uzyskuje dochody z m.in tytułu wynajmu powierzchni pod reklamy z tego tytułu nie ponosi żadnych kosztów, a przychody te przeznaczane są na FR, oprócz tego traktowane do opodatkowania są dochody uzyskane z tytułu wpłat od właścicieli lokali użytkowych jako nie uzyskane z gospodarki zasobami mieszkaniowymi. Na koniec roku przy ustalaniu dochodu (po rozliczeniu c.o.) do opodatkowania wychodzi, iż właściciele lokali użytkowych mają niedopłaty z tytuły wnoszonych zaliczek, jak mamy ustalić prawidłowo podstawę opodatkowania? jak zsumuję te przychody i przyrównam do kosztów to powstanie mi dochód na działalności opodatkowanej ogółem czyli na pożytkach z reklam ale pomniejszony o wspomniane koszty. czy jest to prawidłowe ? jak mamy prawidłowo rozliczyć podatek ?

Komentarze

• Opcje
    WiccaWicca Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Każdy dochód osobno nie zwolniony jest opodatkowany, czyli bez pomniejszania. Wystąp o indywidualną interpretację. Nadpłaty na mediach są opodatkowane. Zdaniem Izby skarbowej w Katowicach IBPB3/423-484/08/JS zwrot właścicielowi nadpłaty zaliczek na media będzie powodował we Wspólnocie konieczność zapłaty podatku dochodowego od osób prawnych gdyż nie jest wydatkowaniem dochodu na określony cel. W związku z powyższym zwrócona kwota powinna skorygować in. minus przychody podatkowe Wspólnoty w dacie dokonania zwrotu.
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jasa
    Trochę improwizuję, bo takiego przypadku akurat nie miałem.

Podatek w danym okresie (miesiąc lub kwartał - zależy od tego czy skorzystałeś z możliwości kwartalnych zaliczek) rozliczasz następująco:
    Po stronie przychodu:
    - przychód z reklam
    - zaliczki od właścicieli lokali uż. na eksploatację
    - zaliczki od właścicieli lokali uż. na remonty
    - zaliczki od właścicieli lokali uż. na media

Po stronie kosztu:
    - koszty reklam
    - koszty ekploatacji pomnożone przez sumę udziałów właścicieli lokali uż.
    - koszty remontów pomnożone przez sumę udziałów właścicieli lokali uż.
    - koszty poszczególnych mediów pomnożone przez (i tu zaczyna się problem - na pewno należy wziąć klucz rozliczenia danego medium - spróbuję pomóc gdy poznam szczegóły)

Różnica jest dochodem w danym okresie i podlega opodatkowaniu.

Rozliczenie mediów jest księgowane jako dodatkowy przychód. Jeśli jest to zwrot, to przychód ten ma znak ujemny. Do tego przychodu nie ma kosztu.

Koszty reklam są:
    - koszt energii elektrycznej zużywanej przez reklamy podświetlane,
    - (koszty wynagrodzenia zarządu /o ile takie zarząd pobiera/ + koszty wynagrodzenia administratora) * udział przychodów z reklam w przychodach ogółem
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.