ustalenie dochodu do opodatkowania
jasa
Użytkownik
witam mam następujący problem, nasza wspólnota uzyskuje dochody z m.in tytułu wynajmu powierzchni pod reklamy z tego tytułu nie ponosi żadnych kosztów, a przychody te przeznaczane są na FR, oprócz tego traktowane do opodatkowania są dochody uzyskane z tytułu wpłat od właścicieli lokali użytkowych jako nie uzyskane z gospodarki zasobami mieszkaniowymi. Na koniec roku przy ustalaniu dochodu (po rozliczeniu c.o.) do opodatkowania wychodzi, iż właściciele lokali użytkowych mają niedopłaty z tytuły wnoszonych zaliczek, jak mamy ustalić prawidłowo podstawę opodatkowania? jak zsumuję te przychody i przyrównam do kosztów to powstanie mi dochód na działalności opodatkowanej ogółem czyli na pożytkach z reklam ale pomniejszony o wspomniane koszty. czy jest to prawidłowe ? jak mamy prawidłowo rozliczyć podatek ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Trochę improwizuję, bo takiego przypadku akurat nie miałem.
Podatek w danym okresie (miesiąc lub kwartał - zależy od tego czy skorzystałeś z możliwości kwartalnych zaliczek) rozliczasz następująco:
Po stronie przychodu:
- przychód z reklam
- zaliczki od właścicieli lokali uż. na eksploatację
- zaliczki od właścicieli lokali uż. na remonty
- zaliczki od właścicieli lokali uż. na media
Po stronie kosztu:
- koszty reklam
- koszty ekploatacji pomnożone przez sumę udziałów właścicieli lokali uż.
- koszty remontów pomnożone przez sumę udziałów właścicieli lokali uż.
- koszty poszczególnych mediów pomnożone przez (i tu zaczyna się problem - na pewno należy wziąć klucz rozliczenia danego medium - spróbuję pomóc gdy poznam szczegóły)
Różnica jest dochodem w danym okresie i podlega opodatkowaniu.
Rozliczenie mediów jest księgowane jako dodatkowy przychód. Jeśli jest to zwrot, to przychód ten ma znak ujemny. Do tego przychodu nie ma kosztu.
Koszty reklam są:
- koszt energii elektrycznej zużywanej przez reklamy podświetlane,
- (koszty wynagrodzenia zarządu /o ile takie zarząd pobiera/ + koszty wynagrodzenia administratora) * udział przychodów z reklam w przychodach ogółem