Zarządzanie a doradztwo w zakresie zarządzania numer PKD
kiksem
Użytkownik
Dzień dobry,
Mam pytanie do zorientowanych:
Czy wystawiając fakturę za doradztwo w zakresie zarządzania nieruchomościami na rzecz innej firmy zarządzającej mogę wystawić fakturę z nr PKD 68.32.Z jak za zarządzanie, czy też muszę zastosować inny numer PKD, a jak tak to jaki.
Do niedawna zgodnie z art. 185.1 Ustawy o gospodarce nieruchomościami definicja zarządzania nieruchomościami obejmowała również doradztwo w tym zakresie.
Po zmianach zapisy te zostały w Ustawie uchylone.
Proszę o pomoc
Mam pytanie do zorientowanych:
Czy wystawiając fakturę za doradztwo w zakresie zarządzania nieruchomościami na rzecz innej firmy zarządzającej mogę wystawić fakturę z nr PKD 68.32.Z jak za zarządzanie, czy też muszę zastosować inny numer PKD, a jak tak to jaki.
Do niedawna zgodnie z art. 185.1 Ustawy o gospodarce nieruchomościami definicja zarządzania nieruchomościami obejmowała również doradztwo w tym zakresie.
Po zmianach zapisy te zostały w Ustawie uchylone.
Proszę o pomoc
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
wystawiając fakturę zasadniczo nie musisz podawać żadnego PKD więc nie wiem po co tworzyć sobie jakiś wydumany problem. Zawsze wpisujesz PKD na fakturach ?
Kod PKD nie jest jednym z elementów, które na fakturze znaleźć się powinny. Może chodzi Tobie KubaP o symbol PKWiU ? To też zasadniczo nie jest jeden z elementów, które muszą znajdować się na fakturze.
Kod PKD wskazywany jest we wpisie do CEIDG natomiast zamiast PKWiU na fakturach umieszcza się podstawę zwolnienia z VAT - chyba, że jest to zwolnienie podmiotowe (czyli kwotowe do 200.000,00 PLN) to nie ma obowiązku takiej informacji zamieszczać w ogóle.
Podsumowując to w pytaniu kiksem nie było wzmianki o VAT.
Zapytam jeszcze w takim razie, czy mając zarejestrowana działalność gospodarczą jako tylko zarządzanie nieruchomosciami (nie jestem płatnikiem vat) moge wystawic rachunek za doradztwo w zakresie zarzadzania.
Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi i czekam na Wasze porady.
Problem polega na tym, że zgodnie z Art. 113 ust. 13 pkt. 2 - wszelkie usługi doradcze (z wyjątkiem rolniczych) nie podlegają zwolnieniu z VAT.
Rozwiązaniem Twojego zapytania (a zarazem lekkim obejściem przepisów) jest wystawienie faktury na nieco inną usługę...
Usługę taką mogę realizować tylko okazjonalnie - raz na jakiś czas (przy rejestracji działalności gospodarczej zgłosiłem także taką działaność)
Z góry bardzo dziękuję za porady.
Rachunku jako takiego nie ma w obrocie gospodarczym od 2014r. (a zasadniczo - nie powinno być ale nadal wielu o tym nie pamięta). Od tego czasu jedyną poprawną formą jest faktura z VAT lub faktura bez VAT (jeśli nie jesteś vat-owcem).
Co do meritum - usługi pośrednictwa w obrocie nieruchomościami nie korzystają ze zwolnienia w VAT więc wliczają się do limitu 200.000 zł. Po jego przekroczeniu jesteś zobligowany do zarejestrowania się jako podatnik VAT czynny i naliczania VAT na fakturach. Do tego czasu wystawiasz faktury bez VAT.