opłaty za ścieki
adaSWI
Użytkownik
Witam!
Mam pytanie: czy Zarządca Wspólnoty może bez uprzedzenia i bez żadnej konsultacji z Zarządem czy nawet ze współwłaścicielami samowolnie podnieść stawki opłat za ścieki i wodę? Nadmieniam,że nie było na ten temat mowy na niedawnym zebraniu Wspólnoty, ani nawet wzmianki, że dostawcy podnieśli opłaty.
Proszę o odpowiedź! Sprawa pilna, z góry dziękuję!
Mam pytanie: czy Zarządca Wspólnoty może bez uprzedzenia i bez żadnej konsultacji z Zarządem czy nawet ze współwłaścicielami samowolnie podnieść stawki opłat za ścieki i wodę? Nadmieniam,że nie było na ten temat mowy na niedawnym zebraniu Wspólnoty, ani nawet wzmianki, że dostawcy podnieśli opłaty.
Proszę o odpowiedź! Sprawa pilna, z góry dziękuję!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Przecież brak środków spowodowany zaniżonymi naliczeniami może doprowadzić do utraty płynności finansowej, zawsze powinien zwyciężyć tzw. zdrowy rozsądek.
Należałoby raczej dopilnować, aby właściciele przekazali stany swoich liczników, co pozwoli w późniejszym okresie dokonać prawidłowego rozliczenia (przed i po podwyżce).
Niezależnie od powyższego - być może zarządzający miał obowiązek podwyższyć stawki, należy sprawdzić treść łączącej go ze wspólnotą umowy.
Uważam, że powinien powiadomić o tym zarząd. Inną kwestią jest plan gospodarczy, uchwała o wysokości zaliczek, niewykluczone, że te uchwały należy skorygować.
Jest to koszt niezależny od wspólnoty i zarządcy. Wraz ze wzrostem ceny, przychodzą faktury na wyższe kwoty. Wspólnota ma zawartą umowę o dostawę wody i ścieków i musi wywiązać się ze swoich zobowiązań. Plan gospodarczy jest wtórny wobec umowy z przedsiębiorstwem wodociągowo-kanalizacyjnym.
Załóżmy, że nie zgadzacie się na podwyżkę, nie zmieniacie uchwały o zaliczkach i płacicie za wodę i ścieki po staremu. Dostawca nalicza odsetki, wzywa do zapłaty, w końcu odcina dostawy wody i występuje z pozwem do sądu o nakaz zapłaty. Po co Wam to?
Powinniście w uchwale o przyjęciu planu gospodarczego zastrzec, że zmiany cen mediów przez dostawców (również wywozu śmieci) zarząd / zarządca jest uprawniony do aktualizacji i przeliczenia wysokości zaliczek właścicieli bez konieczności zmiany uchwały. W innym razie wspólnota wpadnie w kłopoty.
To najprostsza droga do wyjaśnienia problemu.
Tak "po cichu" podejrzewam, że naliczenia większych stawek mogły wyniknąć z rozliczenia różnic pomiędzy odczytem licznika głównego, a sumą odczytów liczników w lokalach właścicieli. I to cała tajemnica.
Zarządca nie ma prawa pobierać wyższych stawek za m3 wody/ścieków niż jest to ustalone przez radę miasta/gminy.
Art.26.2. ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i odprowadzaniu ścieków:
A wtedy w każdym momencie możecie zabrać mu dostęp do Waszych pieniędzy. To zarząd reprezentuje wspólnotę, a nie administrator. I zapłacicie sobie co chcecie...
Napisz proszę ile lat trwała taka błoga nieświadomość członków wspólnoty? i kto wami zarządzał/administrował/Ja w tej chwili mam założoną sprawę w sądzie, ale w naszej też małej miejscowości jest tak, że wszystkimi wspólnotami zarządza/administruje/ADM,kasa też do wspólnego worka.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Rada Miasta we wrześniu ustaliła podwyżki, a więc zarządca powinien niezwłocznie was o tym powiadomić i rozliczyć na każdy lokal, nie wywiązał się z obowiązku względem was.
Jeszcze mam do ciebie pytanie, czy macie swój zarząd?, czy w tej chwili zarządzanie waszą nieruchomością przez spółdzielnię jest wpisane do aktów notarialnych
Pisz jak wam idzie .Powodzenia.
Pozdrawiam !
Pozdrawiam.
Zdaje się, że jeszcze nieraz będę prosiła Was o pomoc. Pozdrawiam wszystkich!