Uzupełnienie braków formalnych
nathan0930
Użytkownik
Witajcie.
Poprosiłem wspólnotę o dostęp do dokumentacji, ponieważ jako właściciel lokalu mam prawo kontroli zarządu. Wspólnota odmówiła.
Wysłałem więc pozew do Sądu i otrzymałem w odpowiedzi, że muszę:
"uiścić opłatę w kwocie xxx zł, wskazać współwłaścicieli nieruchomości wspólnej i ich adresów oraz złożenie dla nich odpowiedniej ilości odpisów wniosku w terminie"
Odpisałem, że występuję sam i nie uważam, że powinienem wskazywać współwłaścicieli ani składać im odpisów wniosku. Oczywiście uiściłem opłatę.
Teraz dostałem list z Sądu, że pozew jest odrzucony, bo nie usunąłem braków formalnych.
Muszę im wypisywać współwłaścicieli nieruchomości wspólnej? I dawać im odpisy wniosku? To jest konieczne?
Nowy doklejony: 21.02.19 15:41
Jeśli ktos może, to proszę też o wyjaśnienie, co zrobić? Pierwszy raz zrobiłem cos takiego i nie wiem jak wyglądają formalności.
Dokładnie to wystąpiłem, żeby Sąd dał mi pozwolenie na kontrolę Zarządu, przejrzenie ich dokumentów itd.
Poprosiłem wspólnotę o dostęp do dokumentacji, ponieważ jako właściciel lokalu mam prawo kontroli zarządu. Wspólnota odmówiła.
Wysłałem więc pozew do Sądu i otrzymałem w odpowiedzi, że muszę:
"uiścić opłatę w kwocie xxx zł, wskazać współwłaścicieli nieruchomości wspólnej i ich adresów oraz złożenie dla nich odpowiedniej ilości odpisów wniosku w terminie"
Odpisałem, że występuję sam i nie uważam, że powinienem wskazywać współwłaścicieli ani składać im odpisów wniosku. Oczywiście uiściłem opłatę.
Teraz dostałem list z Sądu, że pozew jest odrzucony, bo nie usunąłem braków formalnych.
Muszę im wypisywać współwłaścicieli nieruchomości wspólnej? I dawać im odpisy wniosku? To jest konieczne?
Nowy doklejony: 21.02.19 15:41
Jeśli ktos może, to proszę też o wyjaśnienie, co zrobić? Pierwszy raz zrobiłem cos takiego i nie wiem jak wyglądają formalności.
Dokładnie to wystąpiłem, żeby Sąd dał mi pozwolenie na kontrolę Zarządu, przejrzenie ich dokumentów itd.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wszystkie dane znajdziesz w księdze wieczystej tzw. macierzystej - zobacz link w lewym menu.
Poza tym to nie wspolnota Ci odmówiła tylko zarząd. Ja bym pozwał zarzad do Sadu Rejonowego i wniósł o ukaranie grzywną.
A jeszcze mam pytanko do " złożenie dla nich odpowiedniej ilości odpisów wniosku w terminie" Chodzi o to, że wniosek, który piszę do Sądu, muszę skopiować i wysłać każdemu współwłaścicielowi? Myślałem, że mam to wysłać do Sądu i Sąd na podstawie adresów i imion/nazwisk, które im podam, wyśle powiadomienie do współwłaścicieli. Nie wiedziałem, że muszę sam im podać wszystko.
Nowy doklejony: 22.02.19 10:48
Duża, powyżej 7
Co ty w ogóle podałeś w tym wniosku. Czy napisałerś jaki jest sposób zarządzania we wspolnocie . Wystarczy podać adresy członków zarządu.
Jak nie podałeś adresow czlonków zarządu to sąd uzał że nie ma reprezentanta i karze CI wysłac pozew do każdego właściciela.
Nie wiedziałem tego, kiedy wysyłałem, a odpowiedź Sądu spowodowała, że kompletnie zgłupiałem i nie wiedziałem o co chodzi :P Dziękuję, teraz już wiem o co chodzi.
Pisałem o Zarządzie, ale nie miałem pojęcia, że muszę dodawać adresy członków Zarządu. Chodziło mi tylko o Zarząd, dlatego właśnie zdziwiłem się, że kazano mi podać współwłaścicieli i napisałem tutaj.