Zaleganie w opłatach wspólnota mieszkaniowa
ira
Użytkownik
Dzień dobry ,
Mieszkam na dużej wspólnocie , nowe osiedle około 3 lat .
Na zebraniu wspólnoty zostali wybrani nowi członkowie zarządu ( jeden z członków ma spore zadłużenie ponad 10 tys ) Wspólnota nie wiem kto konkretnie ma zadłużenie (RODO )
Moje pytanie brzmi :
Czy jako członkowie wspólnoty ( właściciele nieruchomości ) możemy żądać od przyszłych członków zarządu oświadczenia o nie zaleganiu w opłatach ?
Mieszkam na dużej wspólnocie , nowe osiedle około 3 lat .
Na zebraniu wspólnoty zostali wybrani nowi członkowie zarządu ( jeden z członków ma spore zadłużenie ponad 10 tys ) Wspólnota nie wiem kto konkretnie ma zadłużenie (RODO )
Moje pytanie brzmi :
Czy jako członkowie wspólnoty ( właściciele nieruchomości ) możemy żądać od przyszłych członków zarządu oświadczenia o nie zaleganiu w opłatach ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wybieranie do zarządu osoby z zadłużeniem, to proszenie się o kłopoty. Sam od siebie będzie windykował?
Możesz żądać, on może kłamać. Wystarczy umówić się z administratorem i obejrzeć dokumenty.
co można zrobić żeby nie dopuścić do dojścia tej osoby do władzy na wspólnocie ?
Czy jest jakiś sposób ?
bzdura , RODO między właścicielami, praktycznie nie obowiązuje, jest to sprzeczne z art. 27 ; 29.3 UoWL
poczytać tekst ustawy o własności lokali.
Napisać wniosek o odwołaniu tego zadłużonego gostka , pod wnioskiem zebrać 1/10 podpisów liczonych udziałami .
Zarząd nie będzie miał wyboru, musi rozpisać uchwalę o jego odwołaniu, jak tego nie zrobi, to każdy właściciel może zacząć zbierać głosy nad jego odwołaniem
Bierzesz kartkę, piszesz na niej:
"Suma zadłużeń właścicieli to X PLN.
Zadłużenie kandydata do zarządu to Y PLN.
Chcemy kogoś takiego do zarządu?"
i wrzucasz do skrzynek na klatkach. Byle nie tam, gdzie są najemcy lub pustostany.
Mogą to być kwoty nawet przybliżone, zaokrąglone do pełnych tysięcy złotych.
Możesz te kartki powkładać do kopert i napisać na nich: "Uwaga koperta niezgodna z RODO. Nie otwierać!"
Rada wydaje się głupia, ale tylko z pozoru. Gwarantuję ci, że ludzie nie zagłosują "za", a nawet może wycofają głosy już złożone.
A jeśli nawet człowieka wybiorą, to nie zabawi zbyt długo w zarządzie.
Do przemyślenia, bo sytuacja będzie patologiczna. Konflikt interesów.
Lepiej wywinąć tego typu numer, niż mieć takiego agenta w zarządzie.
Możesz a nawet powinnaś.
Uświadom innym, że za niepłacącego właściciela lokalu muszą płacić inni. Zarząd jest m.in. od tego , by windykować dłużników, więc wybór tej osoby do zarządu to konflikt interesów.
Pewnie po to chce iść do zarządu, żeby opóźnić windykację i że jak już spawa trafi do sądu, to się może okazżać , że dług się przedawnił.
Czyli wy zapłacicie za niego.
Chcesz być oskarżona, że zataiłaś informację , ważną informację ... gdy już sąd się zajmie sprawą.
Nie podoba mi się taka postawa .
Rada Błażeja jest świetna.
Nic tak nie przemawia do ludzi, jak szkolenie sie za własne pieniądze i przerobienie tematu na własnym grzbiecie . Niezależnie, czy to się odbywa w ławie szkolnej, czy ławie sądowej.