Zbieranie głosów pod uchwałami Wspólnoty
RafalF
Użytkownik
Witajcie,
Chciałbym zapytać jakie przepisy regulują sposób podejmowania uchwał przez Wspólnoty Mieszkaniowe?
Wiadomo, że aby uchwała została podjęcta, musi być ponad 50% głosów ZA. W mojej Wspólnocie głosowanie często jest prowadzone w trybie indywidualnego zbierania głosów, gdyż na zebraniach nie ma wystarczającej liczby członków.
W związku z tym, czy jest jakieś ograniczenie czasowe na tryb indywidualnego zbierania głosów pod uchwałą? Czy głosowania takie mogą być prowadzone do skutku (w nieskończonośc)?
Jeśli ograniczenia czasowego nie ma, to jaka jest możliwośc odrzucenia uchwały przy takim głosowaniu?
Pozdrawiam,
Rafał
Chciałbym zapytać jakie przepisy regulują sposób podejmowania uchwał przez Wspólnoty Mieszkaniowe?
Wiadomo, że aby uchwała została podjęcta, musi być ponad 50% głosów ZA. W mojej Wspólnocie głosowanie często jest prowadzone w trybie indywidualnego zbierania głosów, gdyż na zebraniach nie ma wystarczającej liczby członków.
W związku z tym, czy jest jakieś ograniczenie czasowe na tryb indywidualnego zbierania głosów pod uchwałą? Czy głosowania takie mogą być prowadzone do skutku (w nieskończonośc)?
Jeśli ograniczenia czasowego nie ma, to jaka jest możliwośc odrzucenia uchwały przy takim głosowaniu?
Pozdrawiam,
Rafał
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
formalnie nie ma . Widać, że u Was szwankuje Zarząd , bo mało się angażuje w te sprawy .
U mnie podjęliśmy uchwałę, że wykonuje się dwie tury dwutygodniowe głosowania uzupełniająco. Następnie wniosek do sądu. Za wysyłkę kart do głosowania ( np. dostarczenie do skrzynek oddawczych) w drugiej turze głosowania uzupełniającego jest pobierana opłata, też uchwalona uchwałą właścicieli lokali.
U mnie to działa , głosowania nad uchwałami kończą w pierwszej turze.
2. tak. Mogą to nie znaczy, że muszą
3. Uchwały się nie odrzuca. To co jest głosowane, to projekt uchwały. Ten projekt stanie się uchwałą lub trafi do kosza.
Ja o niebie, Ty o żlebie ....
Już trzy razy ta uchwała trafiała do sądu . Za każdym razem się obroniła i jest w obrocie prawnym . Zaskarżeń dokonywali "nowi członkowie", którzy kupili lokale ,gdy uchwała o opłacie za " wydrukowanie i ponowne przesłanie /dostarczenie jej właścicielowi" obowiązywała.
Chwalenie się tą metodą w interesie jest więc uzasadnione, w przeciwieństwie do opisywania zapisów niezgodnych z prawem w Regulaminie Porządku Domowego. Od nakładania kar jest sąd, a nie Ty azygnerski
:smartass: Opłata ta nie jest "karą", tylko opłatą "za lenistwo , roztargnienie i lekceważący stosunek do obowiązków ", jakie spoczywają na właścicielu lokalu i wynikają z UoWL. Tak też wynikało (jak dobrze pamiętam) w uzasadnienia orzeczenia sądowego.
dzięki, mój mail to "login z forum@gmail.com"
Niedowiarku to zrób to u Siebie ; przejdziesz "ścieżkę zdrowia" to uwierzysz ...
https://www.ms.gov.pl/pl/sady-w-internecie/portal-orzeczen/
Nie znalazłem takiego orzeczenia.
Jak znajdziesz, powiedz : masz login i hasło?
Jak widać nie wszystkie ... ja swoich też nie znalazłem , a było ich kilka. :bigsmile:
Ty azygnerski znalazłeś swoje wyroki, jakie nałożył sąd .?-:shamed:
Natomiast nie miał prawa bez zgody właścicieli zerwać umowy na dzierżawę .
A tak na marginesie , po co Wam ta dzierżawiona działka gruntowa?
No właśnie, skoro nie ma ograniczenia czasowego, to uchwała nie trafi do kosza, tylko będzie głosowana do oporu.
Zakładam sytuację, gdzie zarząd chce wprowadzić/podjąć uchwałę o przesunięciu środków np z funduszu remontowego na inwestycje. Nie wszysktim się to podoba, ale spora częśc włascicieli jest za, więc podpisuje. Reszta nie głosuje, głosowanie się przeciąga, nic się nie dzieje.
Gdyby jednak takie ograniczenie czasowe na głosowanie było, to uchwała miłaby szansę znaleźć się w koszu, co z kolei pobudziłoby pomysłodawców do szukania lepszych rozwiązań - uchwał, które mogłyby być podjęte.
Nie myl projektu z uchwałą.
Powiadacie, że nie ma ograniczenia czasowego . Ja uważam, że jest pewne ograniczenie czasowe i ta decyzje o ograniczeniu czasowym należy do Zarządu WM / Zarządcy.
Uchwała to decyzja. Decyzja zapada lub nie, decyzji się nie odrzuca.
Polecam słownik języka polskiego:
uchwała «oficjalna decyzja organu państwowego, samorządu, organizacji społecznej lub zawodowej»
--
Zmienianie treści jakiegokolwiek tekstu/spisu w trakcie głosowania jest niedopuszczalne, uowl nie ma tu nic do rzeczy.
wprowadzasz nowe pojęcie do dyskusji "decyzja " , powołujesz się na UoWL? komu i czemu ma to służyć?
Ja napisałem od kiedy projekt uchwały staje się uchwałą , czy to naprawdę tak trudno jest zrozumieć . Ty dalej twierdzisz, że 20 właściciel głosuje tylko project uchwały.
Projekty uchwał mogą być modyfikowane, zmieniane na każdym etapie pisania nawet na zebraniu cześć właścicieli lokali.(przed oddaniem pierwszego głosu)
KubaP jak zwykle majaczy:bigsmile:. Akt woli ciała kolegialnego to według niego "moment złożenia 1 podpisu przez właściciela".
Czyli 1 właściciel stanowi ciało kolegialne:cool:
Wspólnota składa akt woli w momencie podjęcia uchwały. Wcześniej to tylko projekt uchwały w trakcie podpisywania.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Uchwała
Materiał szkoleniowy Phantos:
http://e-wspolnotamieszkaniowa.pl/index.php/uchwaly-wspolnoty-mieszkaniowej-wlascicieli-lokali/podejmowanie-uchwal-przez-wspolnote-mieszkaniowa
Ale rozumiem, że dla ciebie najważniejsze jest jak zawsze zaśmiecenie forum jakimś linkiem z du.y