Który projekt uchwały powinien byc głosowany?
tajfun
Użytkownik
Zarządca tydzień przed zebraniem przedstawia sprawozdanie za ubieły rok i nowy plan gospodarczy na nowy rok. W planie tym ustala wyższą stawke za wynagrodzenie.
Na zebraniu pada propozycja ( projekt uchwały) żeby podwyższenie stawki było głosowane osobna uchwałą. Wszyscy zebrani głosują za. Zarządca nie zmienia tego i podwyżka głosowana jest w planie gospodarczym Czyj projekt powinien być poddany pod glosowanie?
Przy zbieraniu głosow zarzadca szantazuje właścicieli że jak nie będzie uchwałony plan to nie będzie można realizować przedstawionych w nim punktów. Plan przechodzi .
I nic nie można zrobić. Wspolnota 115 lokali . Na zebraniu 4 włascicieli. W sądzie sprawa przegrana , bo liczy się wola ( świadoma :shocked:) własicieli.
Co byście zrobili. Kto ma jakiś pomysł?
Na zebraniu pada propozycja ( projekt uchwały) żeby podwyższenie stawki było głosowane osobna uchwałą. Wszyscy zebrani głosują za. Zarządca nie zmienia tego i podwyżka głosowana jest w planie gospodarczym Czyj projekt powinien być poddany pod glosowanie?
Przy zbieraniu głosow zarzadca szantazuje właścicieli że jak nie będzie uchwałony plan to nie będzie można realizować przedstawionych w nim punktów. Plan przechodzi .
I nic nie można zrobić. Wspolnota 115 lokali . Na zebraniu 4 włascicieli. W sądzie sprawa przegrana , bo liczy się wola ( świadoma :shocked:) własicieli.
Co byście zrobili. Kto ma jakiś pomysł?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Poprawka. W mojej uchwałe musiałbym zmniejszyć wynagrodzenioe o tyle ile zarzadca sobie podnisł, bo od tegp 15 października obowiązuje stawka wyższa. Dlatego moja uchwała jej nie zmienia.
Głosowanie swojej uchwały możesz rozpocząć, jak dostaniesz treść uchwały wg Zarządcy .
Nie. to co się wychylasz przed szereg.
Nasuwa się pytanie, co Ty robiłeś od marca do października ?
Naciskałeś na członków Zarządu, czy zachowałeś się wg zasady : "moja chata z skraja" mając wszystko w "życi" ?
Zaproponowaliśmy, że z chęcią pomożemy pozbierać podpisy pod uchwałą to Zarządca powiedział, że to należy do jego obowiązków i nie skorzystał z naszej oferty. No i chodzi, i zbiera podpisy w godz. swojej pracy tj. od 8 do 15, kiedy wszyscy mieszkańcy są w pracy. Więc mu schodzi tyle czasu
praktycznie z żadną ... co najwyżej może to skutkować odwołaniem z funkcji członka Zarządu . Oczywiście pomijam sprawy podlegające pod paragrafy karne jak zabór środków finansowych.
tu należy się pochwała , u mnie też taki wzór sprawozdania finansowego został opracowany i narzucony Administratorowi nie mylić z Zarządcą.
takiej rzeczy się nie proponuje... tylko wnioskuje . "Jeżeli do dnia .... to właściciele lokali sami dozbierają pod uchwałami brakujące głosy ...." ... dlaczego, bo to jest w waszym interesie, jako ogółu właścicieli lokali
ooo to się zapytam, sprawozdanie robi administrator czy Zarząd Wspólnoty??? Pytam się, bo w pracy zgadałem się z kolegą. Jego wspólnotę obsługuje ten sam administrator. Jak pokazał mi swoje sprawozdanie to było raptem pół strony. Tylko suma wydanych kwot z poszczególnych zaliczek, FR i nic więcej, zero jakiekolwiek zestawienia wydatków, planu gospodarczo-finansowego na następny rok, proponowanych zaliczek itp. Zasugerowałem mu aby zadzwonił i się dopytał czemu to sprawozdanie takie biedne jest to dowiedział się, że przygotowanie sprawozdania to nie ich działka tylko Zarządu. Czy w przypadku mojego kumpla, gdy mają Zarząd to on jest odpowiedzialny za sprawozdanie?? A w moim przypadku, gdy mamy Zarządce to administrator jest odpowiedzialny za sprawozdanie?? Czy też po prostu ciemnotę wciskali kumplowi. W każdym razie kolega idzie na zebranie z przygotowaną przeze mnie uchwałą ze wzorem sprawozdania.
widzę, że jeszcze trochę nauki przed nami. Jak wygląda takie wnioskowanie?? O wiele rzeczy już wnioskowaliśmy to zazwyczaj nic z tego nie wynikało. Mamy na zebraniu jako RM zawnioskować, że jak Zarządca np w ciągu miesiąca nie zbierze podpisów to ma listy do głosowań przekazać RM, która dokończy zbieranie podpisów?? Nigdy na to nie pójdą
Wszytko zależy co mają zapisane w umowie o administrowanie NW . Sprawozdanie z zarządu przygotowuje Zarząd WM, natomiast sprawozdanie finansowe przygotuje Administrator czyli ten kto prowadzi ewidencję pozaksięgowa wspólnoty. Za projekty uchwał też jest odpowiedzialny Zarząd.
Uważam, że takie wzorcowe sprawozdanie finansowe jest tu https://forum.zarzadca.pl/wiki/wzor_-_sprawozdanie_finansowe PRZYKŁAD2 WM "Nasza kamienica"
[/quote] co to jest ta RM ?
Dlaczego nie stosujecie indywidualnych kart do głosowania dostarczanych do skrzynek oddawczych ?
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/4774/glosowanie-w-drodze-indywidualnego-zbierania-glosow-przez-zarzad/#Item_6
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/4396/uchwaly-wspolnoty-sposob-glosowania/
A dlaczego nie mamy proponowanych przez ciebie kart do głosowania, bo założyliśmy wcześniej, że obsługujący nas podmiot, posiadający wieloletnie doświadczenie w obsługiwaniu Wspólnot ma ogarnięte takie tematy i wie co robi. Okazuje się jednak, że jak za nich się roboty nie zrobi to oni sami z siebie z żadną inicjatywą nie wyjdą aby usprawnić swoje działanie.
:bigsmile::bigsmile: w przypadku tych kart do głosowanie to ja tu widzę problem nie do przeskoczenia dla podmiotu obsługującego moją wspólnotę. A mianowicie brak skrzynek do głosowania. Ogarnięcie tematu i ich zamontowanie to dobre 2 lata im zajmie. :bigsmile::bigsmile:
W każdym razie zaproponuje taki sposób głosowania na zebraniu. Zobaczymy co z tego wyjdzie
Obserwując rynek domniemam, że wspólnota powstał na bazie lokali Agencji Mienia Wojskowego ?
Skrzynki pocztowej (oddawczych) nie macie na klatce schodowej ? Wystarczy zimnic zamki w przegródce "Zwroty" i napis na "Korespondencja z Zarządca i RM" i po sprawie ... Proste ?
Powtórzę za Kubą - albo macie administratora albo zarządcę (notarialnego, powierzonego).
Skup się na wyjaśnieniu tej sprawy, bo to najważniejsze - inne prawa i obowiązki.
Tu masz różnice:
https://forum.zarzadca.pl/wiki/zarzad
Dopóki nie wyjaśnisz tej sprawy będziesz błądził i dawał się manipulować.
Skrzynki to głupstwo, uchwały do tego nie potrzeba.