Kiedy wspólnota nie chce wydać zaświadczenia o spłacie zadłużenia

marazzzmarazzz Użytkownik
edytowano grudnia 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Mam taki problem. Kupuje mieszkanie należące do wspólnoty mieszkaniowej.,
Wspólnota zaciągnęła kredyt na remont elewacji budynku i rozłożyła ten kredyt na poszczególnych członków doliczając odpowiednio większa opłatę do funduszu remontowego za ów kredyt (czyli normalka).
Bank zażądał (od którego staram się o kredyt na zakup tego mieszkania) od dotychczasowych właścicieli dostarczenia zaświadczenia o spłacie tego zadłużenia za kredyt ( już nie wnikam o zasadność tego żądania). Umówiliśmy się z dotychczasowymi właścicielami że oni pokryją te kwotę w całości, a ja im zapłacę odpowiednio większą sumę przy sprzedaży mieszkania- żeby to zadłużenie z tytułu kredytu zostało uregulowane względem wspólnoty ( bym mógł dostarczyć ten dokument do banku i dostać kredyt).
A zarządca wspólnoty mi oznajmił z nie może mi wydać zaświadczenia o takiej wcześniejszej, całościowej spłacie zadłużenia ( za ten kredyt)!!!!!!!!
Na jakiej podstawie? Ma ktoś może pomysł? Mi wydaje się to jest kompletnie absurdalne!
Przecież wspólnota na jakieś podstawie wyliczyła przypadającą na to mieszkanie cześć długu, podzieliła na raty, wiec czemu nie może stwierdzić spłaty tego zadłużenia w postaci zaświadczenia?
Czy może ktoś wskazać dokładną podstawę prawną na której zarządca MUSI mi wydać takie zaświadczenie o wcześniejszej spłacie za część kredytu przydająca na to mieszkanie?
Za pomoc z góry dziękuję.

Komentarze

• Opcje
    edytowano listopada -1
    aha małe sprostowanie- zarządcą oznajmił ze nie może wydać takiego zaświadczenia dotychczasowym właścicielom (czyli członkom wspólnoty), a nie mi jako kupującemu.
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Musisz być w tym banku? :-(
    A na drugi raz trzymaj język za zębami. Jakbyś o tym nie powiedział w banku, to by nie było tematu. Przecież na chwilę bieżącą dotychczasowi właściciele nie mają zadłużenia.
    Domyslam się, że dlatego Ci nie chcą dać takiego zaświadczenia, bo po to wspólnota ma konkretne zobowiązanie z tyt. kredytu, a nie własciciel. Właściciel ma tylko zwiększoną zaliczkę na koszty utrzymania nieruchomości wspólnej (kunw) w związku z kredytem na remont.
    Zatem nie może mieć on spłaconego z góry zobowiązania za kredyt, a jedynie nadpłaconą zaliczkę na kunw.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ja niczego nie powiedziałem, bank sam doszedł do tego (nie wiem jakim sposobem) :(
    W sumie nie musze być w tym banku, ale to jest ostatni warunek jaki on stawia do otrzymania kredytu, a rozpoczynanie ponownie całej procedury starania sie o kredyt w innym banku jest czasohłonne. A poza tym ten bank ma najkorzystniejsza ofertę kredytu.
    Jest możliwośc wcześniejszej spłaty w całości na KUNW?? - i otrzymania z tego tytulu zaświadczenia??
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Ależ zarządca ma rację, przecież kupujący nie jest stroną i nie może mu wydać takiego zaświadczenia. Niech napisze je dla sprzedającego, ten z kolei przeleje wierzytelność na nabywcę, nie sądzę, aby bank robił problem.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    wmp4wmp4 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    "Czy może ktoś wskazać dokładną podstawę prawną na której zarządca MUSI mi wydać takie zaświadczenie " - chyba jednak nie MUSI , nie jesteś właścicielem .

"aha małe sprostowanie- zarządcą oznajmił ze nie może wydać takiego zaświadczenia dotychczasowym właścicielom (czyli członkom wspólnoty), a nie mi jako kupującemu. "

czyli nie może wydac nikomu , ani obecnym właścicielom , ani tobie ? czy dobrze rozumiem ?

moim zdaniem , jeżeli jest możliwe dokładne obliczenie części kredytu do zapłacenia przez
    obecnych właścicieli a oni te pieniądze wpłacą do wspólnoty , zarządca powinien ten fakt
    potwierdzić ale tylko obecnym właścicielom ( nie tobie ani bankowi) .

takie zaświadczenie bank powinien uznać , przecież będą podane na nim dane właścicieli ,adres lokalu , czyli te dane które umieszcza się w akcie notarialnym dostarczonym do banku.
    ale , niezbadane sa wyroki urzędników ;(
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Tak !!!nie chce wydać nikomu. Własnie o to chodzi ze nie chce wydać OBECNYM WŁASCICIELOM - czyli czlonkom wspólnoty- w pierwszym poscie nie wyrazilem sie jasno piszac w 1. osobie.
    chodzi o to ze jak obecni własciciele ureguluja te zaliczke to zarządca nie chce wydac zaświadczenia o zapłacie tego.SIC!!! Sa do tego jakies przepisy szczegółowe które regulują powyższy obowiązek zarządcy czy tylko Kodeks Cywilny?
  • Opcje
    edytowano grudnia 2009
    A jak uzasadnia odmowę? Zatem proszę zwrócić się o przedstawienie informacji na piśmie - jaka kwota przypada na właściciela z tego tytułu, następnie dokonać wpłaty i zwrócić się o wydanie kartoteki finansowej. Właściciel winien scedować powstałą nadpłatę na nabywcę.
    To pismo z informacją o zadłużeniu + kartoteka zastąpią zaświadczenie. Zresztą zarządca to nie organ administracyjny i nie wydaje zaświadczeń, tylko udziela informacji, odpowiada na pisma, etc.
    Zarządca musi odpowiedzieć na pismo, jeżeli tego nie uczyni i uniemożliwi dokonanie transakcji naraża się na odpowiedzialność z tytułu wyrządzenia szkody.
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano grudnia 2009
    A ja uważam, że to bank wymyślił GŁUPOTĘ.
    Na co mu to?
    A gdyby nie było zadłużenia w dniu sprzedaży, tylko miesiąc później?

Zawsze uważałem, że praca w banku odmóżdża....

Co ma właściciel spłacić? Należność główną? A co z odsetkami?
    Czy wspólnota ma zobowiązanie o stałym oprocentowaniu? Myślę, że wątpię...
    Przy WIBOR 6m co 6 miesięcy będzie się zmieniało oprocentowanie.
    Nie przewidzimy wysokości WIBOR za np. 4 lata.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    to fakt ze bank wymyslił głupote.
    z tego co sie dowiadywalem to nigdy nie bylo problemów z dostaniem kredytu na mieszkanie obciążonym "długiem" wziętym przez wspólnote na remonty itp.
    to nie jest jakaś wyjątkowa, niecodzienna, skomplikowana sprawa, wręcz przeciwnie- chyba w naszych warunkach bardzo powszechna.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano grudnia 2009
    [cite] marazzz:[/cite]nigdy nie bylo problemów z dostaniem kredytu na mieszkanie obciążonym "długiem" wziętym przez wspólnote na remonty itp.
    Mieszkanie (będące odrębnym lokalem) jest obciążone tylko wówczas, jeśli jest ustanowiona na nim hipoteka. W omawianym przypadku zobowiązanie ma wspólnota (wobec banku) i obecny właściciel lokalu (wobec wspólnoty). Lokal jest wolny od obciążeń. Bank się wygłupia.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Pote
    [cite] owner:W omawianym przypadku zobowiązanie ma wspólnota (wobec banku) i obecny właściciel lokalu (wobec wspólnoty). Lokal jest wolny od obciążeń. Bank się wygłupia.

Po sprzedaży lokalu zobowiązanie wobec wspólnoty będzie miał już nabywca (od momentu zakupu), nie mniej też nie rozumiem tej procedury, prawdopodobnie wynika z braku wiedzy o funkcjonowaniu wspólnoty mieszkaniowej.
  • Opcje
    mirek01mirek01 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Korzystając trochę z tematu bankowego, chciałbym zapytać o taką kwestię, a mianowicie, do którego banku warto udać się pod kredyt na mieszkanie? Mieszkanie w nowym budownictwie, warte 180 000, mam 50000. Chodzi mi o opinie o różnych bankach. Na razie zaznajomiłem się z dwoma ofertami, pierwsza to mbank - dużo mi jednak odradziło, druga deutsche bank - ten kredyt mieszkaniowy - macie jakieś opinie? Ciężko jest coś znaleźć sensownego na portalach bankowych, głownie reklamy, dlatego wolę spytać na różnych forach w powiązanych tematycznie tematach.

dziękuję z góry,
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Złe pytanie na forum
    Idź do dwu pośredników typu Open Finance, Expander i oni ci przygotują ofertę z wielu banków. To nic nie kosztuje. Porównasz i będziesz wiedział
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Kilka miesięcy temu, pod koniec 2010 roku przerobiłem Open Finance, Expandera i kilka banków indywidualnie.
    Najlepszy okazał się PEKAO SA. Brak prowizji, najniższe oprocentowanie, możliwość korzystania z programu "Rodzina na swoim". Polecam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.