problem z Najemcą l.użytkowego - wywóz śmieci
pawlikp80
Użytkownik
Witam,
Mam pytanie co zrobić z Najemcą, który wynajmuje lokal użytkowy i nie zgadza się na płacenie za 4 kontenery na jego cele wrzucanie odpadów zmieszanych.
Wynajmujący daje dwie opcje :
-opłata za 4 szt. kontenerów po stawce jak za wywóz śmieci
-podpisanie we własnym interesie umowy z odbiorcą śmieci
Co byście z takim Najemcą zrobili, może ktoś miał podobny problem ?
Pozdrawiam
Mam pytanie co zrobić z Najemcą, który wynajmuje lokal użytkowy i nie zgadza się na płacenie za 4 kontenery na jego cele wrzucanie odpadów zmieszanych.
Wynajmujący daje dwie opcje :
-opłata za 4 szt. kontenerów po stawce jak za wywóz śmieci
-podpisanie we własnym interesie umowy z odbiorcą śmieci
Co byście z takim Najemcą zrobili, może ktoś miał podobny problem ?
Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Właściciele w zasadzie płacą za swoje odpady gminie a wspólnoty ( Zarządy ) wciągnięto jako pośrednik do płacenia zbiorczego za wszystkich w budynku. Najemca lokalu użytkowego jeżeli nie jest to lokal wspólnoty w zasadzie nie jest stroną do rozmów z zarządem wspólnoty a jedynie właściciel tego lokalu. Opłaty za śmieci są pobierane zgodnie z zasadami wyznaczonymi przez gminy ( czytaj cennik gminy za odpady). Saldo (zaliczki- koszty) powinno wychodzić na zero. Najemca niech spróbuje podpisać umowe z odbiorcą śmieci o ile posiada swoje pojemniki lub je wydzierżawi ;).
Dajesz mu deklarację do wypełnienia i jesteś kryty .
Właściciel płaci za wywożone śmieci i Remondisu to nie obchodzi ma się zgadzać kasa od kontenera poj. 1m3 to 99,94 zł netto. Dlatego proponujemy ,żeby sami podpisali umowe na wywoz z firma my nie generujemy śmieci i mamy swoje kontenery zamykane na kłódkę, a Najemca lokalu użytkowego buntuje się i nie chce partycypować w wywozie bo by musiał zapłacić za 4 kontenery.
Śmieci / odpady są własnością Gminy, a nie tych co je wyprodukowali, a MGO są ogólnodostępne.
Jeżeli gmina nie przejmie odbioru odpadów z nieruchomości niezamieszkanych, to ich właściciele są obowiązani do podpisania indywidualnych umów bezpośrednio z przedsiębiorstwami śmieciowymi. taka sytuacja jest w mojej gminie/mieście, to chyba mam rację.
Nowy doklejony: 10.03.19 09:52
Dodatkowo informuję, że to nie dotyczy Wspólnoty Mieszkaniowej. Jest Właściciel Piekarnia czyli też l.uż. i firma, która podnajmuje pom. na l. uż. biuro spedycji,parking na tiry i magazyn.
Otóż straż miejska zakłada monitoring na śmieci. ( u mnie wyglądało to tak,że ja i sasiadka mieliśmy zadrklerawane śmieci mieszane, inni segregawane. Probem w tym, że w okolicy pojemniki segregowalne pozamykane lub daleko,a nasze śmietniki zapachane po kilku dniach. Straż miejska przyjeła zgłoszenie i nagle wszyscy zadeklarowali mieszane,a wkrótce doczekam sięobok budynku pojemników na segregacje).