Wymiana kaloryferów w łazienkach
Masmertin
Użytkownik
Na zebraniu wspólnoty zadecydowano o założeniu lub wymianie kaloryferów w pionie. Chcą, by wszyscy mieli tak samo.Mam łazienkę w stanie idealnym z prywatnie wymienionym kaloryferem (za zgodą wspólnoty) i teraz dowiaduję się, że będą ją rozkuwac, wymieniać rury i zakładać nowe kaloryfery. Czy mam prawo nie wpuścić ich do domu?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Dlaczego trwale zabudowałaś instalację wod-kan czy C.O.? tego robić nie wolno.
Nie ma rzeczy idealnych. Tylko Tobie tak się wydaje. Ale, do rzeczy: kto remontuje łazienkę przed wymianą rur? Kto wymienia stary grzejnik na nowy i zapina go do starych rur? Chyba tylko ktoś, kto ma idealną łazienkę. Cóż, trzeba będzie rozpruć ścianę w miejscu przebiegu pionu. Możesz ew. grać na zwłokę i twierdzić, że wymiana jednego tylko pionu jest niewłaściwa z technicznego punktu widzenia i jeśli rury mają być wymieniane, to w całej instalacji, a nie tylko w jednym pionie. Nie robi się tak, że jeden wybrany, nowy pion podłącza się do starej (często zamulonej i skorodowanej) instalacji.
Pozdr.
A skąd wiesz jak przebiega ten pion ? Przez lokal czy na zewnatrza lokalu? Ja też mam pion ale...na zewnatrz lokalu.
Czy u Ciebie też ogół właścicieli lokali podejmuje uchwałę, że wymienia ten Twój pion wraz z grzejnikiem?
U mnie właściciele nie mogą podjąć takiej decyzji ponieważ pion to element NW a grzejniki nie.
Niezależnie od tego, czy w tym przypadku grzejniki są elementem nw, czy też należą do właściciela, to problemem nie jest sama wymiana tychże, lecz wymiana pionów. Do wymiany grzejników nie trzeba rozpruwać ścian, w przeciwieństwie do wymiany rur.
https://forum.zarzadca.pl/wiki/granica_czesci_wspolnej
Tak czy owak na wymianę rur c.o. (część wspólna) musisz się zgodzić.