Sprzedaż lokalu we wspólnocie
Emilia
Użytkownik
Witam
Nastąpiła sprzedaż mieszkania we wspólnocie. Czy na dzień sprzedaży rozliczacie media dla właściciela z wpłaconych przez niego zaliczek? czy fizycznie zwracacie mu np. nadpłacone zaliczki na poczet zużycia wody? Co z zaliczkami na eksploatację za okres 2 miesięcy? czy może wszystkie rozliczenia przechodzą na nowego właściciela w rozliczeniu rocznym? bo taki zapis figuruje w akcie notarialnym sprzedaży: wszelkie pożytki i zobowiązania przechodzą na nowego właściciela, a poprzedni domaga się zwrotu
Nastąpiła sprzedaż mieszkania we wspólnocie. Czy na dzień sprzedaży rozliczacie media dla właściciela z wpłaconych przez niego zaliczek? czy fizycznie zwracacie mu np. nadpłacone zaliczki na poczet zużycia wody? Co z zaliczkami na eksploatację za okres 2 miesięcy? czy może wszystkie rozliczenia przechodzą na nowego właściciela w rozliczeniu rocznym? bo taki zapis figuruje w akcie notarialnym sprzedaży: wszelkie pożytki i zobowiązania przechodzą na nowego właściciela, a poprzedni domaga się zwrotu
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Od dnia kupna/sprzedaży lokalu.
to jest całkiem inna sytuacja prawna niż ta związana ze sprzedażą lokalu na rynku wtórnym.
te cytowane zapisy dotyczą stron umowy kupna / sprzedaży lokalu. Dla Wspólnoty ważnym jest Kto w danej chwili jest właścicielem lokalu !
To na właścicielu lokalu, a nie władającym nim, ciąży obowiązek płacenia zaliczek na utrzymanie nieruchomości, tak wynika z ustawy o własności lokali i tego należy przestrzegać.
Właścicielem lokalu staje się w dniu zawarcia aktu notarialnego kupna / sprzedaży lokalu, a nie w momencie wydania rzeczy. Zresztą taki zapis będzie widniał w KW.
Czym różni się zaliczka naliczona na właściciela lokalu - zobowiązanie wobec wspólnoty, od zobowiązania wobec dostawcy prądu czy gazu ? dla mnie niczym, jest ten sam typ zobowiązania .
Takie rozwiązania to standard, a nie odosobnione przypadki trybunie azygnerski .
Co z zaliczkami na eksploatację za okres 2 miesięcy?
a co ma być, płaci ten do którego lokal w tym okresie należał ...
(nie wiem jak robicie że cytowany teks jest na niebiesko... nowa jestem i tu na forum ale i w zakresie rozliczania Wspólnot również więc wybaczcie....:cry:)
A jeżeli z rozliczenia zaliczek na poczet utrzymania części wspólnych wychodzi nadpłata? też zwracasz na rachunek? czy przy takim ruchu powstaje jakiś podatek do odprowadzenia przez WM?
co uwzględniacie do przychodów CIT? wpłaty za dany rok? skoro w roku 2018 wpłat miałam np. 8000zł a w marcu zwróciłam nadpłatę to do Cit pomniejszam przychody o zwrot nadpłaty?
a jak zwracam nadpłatę po tym jak wysłano już cit to robię korektę zeznania? bo skoro wykazałam przychody zawyżone do Cit to powinnam je skorygować chyba...
ale mam mętlik w głowie...
Nie myl naliczeń z technicznym pojęciem wpłaty na konto, czy tez zwrotu środków wpłaconych z powrotem na konto właściciela, ponieważ suma wpłat (i zwrotów) nie będzie równa sumie naliczeń. To sa kategorie rozdzielne.
Czyli przychody wspólnoty pomniejszysz tylko i wyłącznie poprzez korektę naliczeń. Poprzez ich zmniejszenie.
Co nadal nie ma nic wspólnego nadal z przepływem środków, czyli z wpłatami czy wypłatami z konta.
W ten sposób zwrot komuś na konto z tytułu nadpłaty nie ma wpływu na zmianę przychodu wspólnoty wykazanego w CIT.
Pomyśl ile korekt CIT-8 trze baby wykonać, gdyby działał taki system.
Nie ma też czegoś takiego jak podatek od zwrotów z nadpłat. To by dopiero było.
Przepływy środków pieniężnych nie mają wpływu na ustalanie zobowiązań podatkowych. Tak jest w całej gospodarce narodowej.
https://www.prawo.pl/podatki/jaka-metode-kasowa-czy-memorialowa-nalezy-zastosowac-przy-rozliczeniu-rocznym-cit-we-wspolnocie,21068.html
muszę to wszystko jakoś poukładać ale jakoś ciężko to widzę:confused:
Art. 548 (par.1 i 2) dotyczy tylko sprzedającego i kupującego a nie stronę trzecią , którą w tym przypadku jest wspólnota mieszkaniowa.
KubaP ma rację.
Artykuł pana Pucha jest nieścisły.
Nowy doklejony: 21.03.19 14:48
Umowa kupna/sprzedaży do zasady kształtuje prawa i obowiązki dwóch stron - sprzedającego i kupującego.
Jeżeli strony się umówią, że do czasu wydania rzeczy koszty związane z utrzymaniem lokalu ponosi sprzedający, to nic nie stoi na przeszkodzie, by wpłacał zaliczki w imieniu właściciela.
I owszem jest artykuł 392 kc ale może być zastosowany tylko w przypadku, gdy WM będzie chciała z niego skorzystać. Jeśli nie, to stroną dla wspólnoty jest aktualny właściciel lokalu.
Art. 393. KC
§ 1. Jeżeli w umowie zastrzeżono, że dłużnik spełni świadczenie na rzecz osoby trzeciej, osoba ta, w braku odmiennego postanowienia umowy, może żądać bezpośrednio od dłużnika spełnienia zastrzeżonego świadczenia.
§ 2. Zastrzeżenie co do obowiązku świadczenia na rzecz osoby trzeciej nie może być odwołane ani zmienione, jeżeli osoba trzecia oświadczyła którejkolwiek ze stron, że chce z zastrzeżenia skorzystać.
§ 3. Dłużnik może podnieść zarzuty z umowy także przeciwko osobie trzeciej.
Nowy doklejony: 21.03.19 14:54
I jeszcze jedno. Okresem rozliczeniowym dla wspólnoty jest rok kalendarzowy. Ale nie wiąże to osób trzecich.
Właściciel , który sprzedał lokal staje się dla wspólnoty osobą trzecią. I ma prawo żądać niezwłocznie (szeroki termin), by go rozliczono.
to takie ikonki nad ramką do wpisywania tekstu , przy zaznaczonym BBCode
aha ... przez godzinę od zawieszenia wpisu, możesz poprawiać, zmieniać, usuwać tekst, który wpisałaś .... >>>>>pokaż opcje >>>> edycja
o nadpłatach związanych z utrzymaniem NW decyduje uchwała właścicieli lokali, co z tym zrobić ( Uchwała ws rozliczenia wyniku finansowego strat i nadwyżek) . Jeżeli chcesz oddać, to musisz zapłacić podatek, wystawić PIT. lepiej pozostawić na tym samym koncie nadpłatę do rozliczenia w przyszłych okresach lub przesunąć na FR
już nie trolluj z tymi swoim wywodami trybunie azygnerski
Założenie nowego właściciela lokalu w ewidencji wspólnoty wraz ze stanami za media ma być na 15 lutego . Inna data to prowadzenie kreatywnej ewidencji i pozaksięgowej i administratorskiej
Masz prawo się nie zgodzić ale prawo jest prawem . I ten zapis kc obowiązuje również wspólnoty . :-)
Jednak, gdybym miał wpływ na decyzję wspólnoty, to nie godziłbym się ze względów praktycznych na to, by po sprzedaży lokalu zobowiązanym był nadal poprzedni właściciel.
Po ,pierwsze w razie zaległości trzeba trudniej udowodnić w sądzie , że skorzystano z art. 393 , po drugie poprzedni właściciel może wyjechać z kraju i szukaj wiatru w raju podatkowym, po trzecie może nie mieć żadnych dochodów ani majątku i nie będzie z czego ściągnąć. Aktualny ma lokal i można mu się wpisać na hipotekę.
Jak się robi rozliczania wody i ciepła raz na rok, no to faktycznie trudno niezwłocznie rozliczyć. :-)
Rozliczyłbym wodę ze stanów wodomierzy plus proporcjonalnie do dni roku różnice wodomierzowe z poprzedniego roku. Jest to metoda przybliżona ale każde rozliczenie wody, gdy występują różnice wodomierzowe, jest metodą przybliżoną.
Z ciepłem to samo.
Jak się rozliczą sprzedający i kupujący na dzień wydania lokalu to jest ich sprawa , wspólnocie nic do tego .
WM nie rozlicza najemców , władających lokalem , ta czynność należy do właściciela lokalu.
Zabezpieczyłem się tym, że ostatnie 5 tys. z ceny sprzedaży będzie zapłacone po wydaniu mieszkania (protokół zdawczo- odbiorczy) i pokazaniu zaświadczeniu z WM, że przez te pół roku zaliczki były płacone.
Totalna nieznajomość rozliczeń we wspólnocie , po stawkach z zaliczki ... porażka.:bigsmile: Ciekaw jestem ile dopłaciłeś do tego interesu ..:bigsmile: