Zobowiązania finansowe wobec wspólnoty mieszkaniowej
lokotoko
Użytkownik
Zakup lokalu - akt notarialny z datą 30.04 2017 w tym dniu stałem się właścicielem.
W akcie notarialnym podana data wydania lokalu do dyspozycji kupującego / celem prac adaptacyjno-wykończeniowych/ 3.03.2015 i zapis o ponoszeniu kosztów utrzymania lokalu / wobec wspólnoty mieszkaniowej/ od dnia wydania lokalu.
Opłaty z tytułu użytkowania lokalu wnoszę dod dnia nabycia tj. od 01.05.2017.
Obecnie wspólnota chce dochodzić opłat za utrzymanie lokalu za okres 03.2015 - 04.2017. co ma wynikać z zapisów w umowie notarialnej.
Czy nie będąc właścicielem lokalu miałem zobowiązanie wobec wspólnoty tylko na podstawie zapisu notarialnego?
Czy ma prawo żądać opłat za wzmiankowany okres ode mnie ?
W akcie notarialnym podana data wydania lokalu do dyspozycji kupującego / celem prac adaptacyjno-wykończeniowych/ 3.03.2015 i zapis o ponoszeniu kosztów utrzymania lokalu / wobec wspólnoty mieszkaniowej/ od dnia wydania lokalu.
Opłaty z tytułu użytkowania lokalu wnoszę dod dnia nabycia tj. od 01.05.2017.
Obecnie wspólnota chce dochodzić opłat za utrzymanie lokalu za okres 03.2015 - 04.2017. co ma wynikać z zapisów w umowie notarialnej.
Czy nie będąc właścicielem lokalu miałem zobowiązanie wobec wspólnoty tylko na podstawie zapisu notarialnego?
Czy ma prawo żądać opłat za wzmiankowany okres ode mnie ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Poczytaj tam.
Umowa kupna/sprzedaży do zasady kształtuje prawa i obowiązki dwóch stron - sprzedającego i kupującego.
Jeżeli strony się umówią, że od czasu wydania rzeczy do czasu podpisania aktu notarialnego koszty związane z utrzymaniem lokalu ponosi kupujący , to nic nie stoi na przeszkodzie, by wpłacał zaliczki w imieniu właściciela.
I owszem jest artykuł 392 kc ale może być zastosowany tylko w przypadku, gdy WM będzie chciała z niego skorzystać. Jeśli nie, to stroną dla wspólnoty jest aktualny właściciel lokalu.
Art. 393. KC
§ 1. Jeżeli w umowie zastrzeżono, że dłużnik spełni świadczenie na rzecz osoby trzeciej, osoba ta, w braku odmiennego postanowienia umowy, może żądać bezpośrednio od dłużnika spełnienia zastrzeżonego świadczenia.
§ 2. Zastrzeżenie co do obowiązku świadczenia na rzecz osoby trzeciej nie może być odwołane ani zmienione, jeżeli osoba trzecia oświadczyła którejkolwiek ze stron, że chce z zastrzeżenia skorzystać.
§ 3. Dłużnik może podnieść zarzuty z umowy także przeciwko osobie trzeciej.
Nowy doklejony: 27.03.19 10:17
A nie miałeś wpisane w umowie z deweloperem, że masz ponosić koszty utrzymania lokalu (NW + media) od czasu wydania lokalu?
Przecież nie ukrywałem się przed zarządcą nieruchomości ani przed developerem.
Ponadto istnieje instytucja przedawnienia zobowiązań okresowych.
inaczej nie byłoby Twojego wątku
Fakt miał. Przeoczyłem.
Właśnie tak. Miałeś z aktem notarialnym udać się do zarządcy i wziąć naliczenia.
W umowie zobowiązałeś się do tego. Choć nie wprost.
Ode mnie niczego formalnie się jeszcze nie domaga, nie zostałem oficjalnie powiadomiony o problemie - są tylko "przecieki" ustne na ten temat, panuje bałagan w rozliczeniach z developerem i poprzednim zarządcą, który się w międzyczasie zmienił.
Przedawnienie roszczeń w stosunku do mnie - 3 lata!
Generalnie developer raczył się opóżnić ze sprzedażą tylko 2 lata, przez ten kres mieszkanie było samowolą budowlaną, pozwolenie na użytkowanie otrzymał kilka dni przed umową ostateczną .
Przez te 2 lata nikt nie zwraca się do mnie o uiszczanie jakichkolwiek opłat.
Płacę czynsz regularnie od dnia przeniesienia własności lokalu.
W trakcie negocjacji przed umową ostateczną pozwoliłem na zmniejszenie wysokości kary umownej za opóżnienie sprzedaży z powodu argumentu developera, że nie ponosiłem w tym okresie kosztów utrzymania lokalu - ale tego nie mam na piśmie - niestety.
To by było na tyle.
Zawiadomień nie było.
Czyli zarządca nieruchomości nie dopełnił należytej staranności w wykonywaniu zarządu.
Przeczytaj całość wypowiedzi.
Art. 393. KC
§ 1. Jeżeli w umowie zastrzeżono, że dłużnik spełni świadczenie na rzecz osoby trzeciej, osoba ta, w braku odmiennego postanowienia umowy, może żądać bezpośrednio od dłużnika spełnienia zastrzeżonego świadczenia.
§ 2. Zastrzeżenie co do obowiązku świadczenia na rzecz osoby trzeciej nie może być odwołane ani zmienione, jeżeli osoba trzecia oświadczyła którejkolwiek ze stron, że chce z zastrzeżenia skorzystać.
§ 3. Dłużnik może podnieść zarzuty z umowy także przeciwko osobie trzeciej.
W tej umowie zastrzeżono.
3.03.2015 i zapis o ponoszeniu kosztów utrzymania lokalu / wobec wspólnoty mieszkaniowej/ od dnia wydania lokalu.