Zmiana porządku zebrania na corocznym spotkaniu wspólnoty
jami
Użytkownik
Witam
Jak formalnie wygląda kwestia zmiany porządku zebrania na corocznym spotkaniu członków wspólnoty? Na zebraniu jest garstka członków wspólnoty, a sam porządek zebrania jest wcześniej ustalony i narzucony przez zarząd. Czy w takiej sytuacji członek wspólnoty może domagać się zmiany porządku i wprowadzenia pod dyskusję projektu dodatkowej uchwały? Czy zarząd ma obowiązek zmienić porządek, przyjąć projekt uchwały i skierować go do głosowania przez wspólnotę (nie na zebraniu, na którym nie ma większości, ale w procesie zbierania głosów tak jak to załatwia się w przypadku pozostałych projektów uchwał?)
Czy zarząd ma prawo odmówienia przyjęcia projektu nowej uchwały? Z ustawy dla mnie mnie wynika, że obowiązkiem zarządu jest przyjęcie nowego projektu i dołączenie go wcześniej proponowanych uchwał.
Jak formalnie wygląda kwestia zmiany porządku zebrania na corocznym spotkaniu członków wspólnoty? Na zebraniu jest garstka członków wspólnoty, a sam porządek zebrania jest wcześniej ustalony i narzucony przez zarząd. Czy w takiej sytuacji członek wspólnoty może domagać się zmiany porządku i wprowadzenia pod dyskusję projektu dodatkowej uchwały? Czy zarząd ma obowiązek zmienić porządek, przyjąć projekt uchwały i skierować go do głosowania przez wspólnotę (nie na zebraniu, na którym nie ma większości, ale w procesie zbierania głosów tak jak to załatwia się w przypadku pozostałych projektów uchwał?)
Czy zarząd ma prawo odmówienia przyjęcia projektu nowej uchwały? Z ustawy dla mnie mnie wynika, że obowiązkiem zarządu jest przyjęcie nowego projektu i dołączenie go wcześniej proponowanych uchwał.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
- czy kilku członków wspólnoty będących na zebraniu posiada prawną możliwość zmiany porządku spotkania i wprowadzenia projektu nowych uchwał? Nie posiadają większości udziałów we wspólnocie (choć posiadają większość wśród członków wspólnoty na zebraniu), ani upoważnień od innych członków
- jak zarząd wspólnoty powinien postępować w takim przypadku. Czy musi przyjąć projekty i przedstawić je całej wspólnocie w trakcie zbierania podpisów pod projektami wcześniej zgłoszonymi? A może odrzucić na zebraniu na podstawie jakichś przepisów?
Zarząd, a właściwie przewodniczący zebrania, mógłby nie poddać pod głosowanie i nawet nie wprowadzić kwestii do porządku obrad, gdyby ten projekt był w oczywisty sposób sprzeczny z interesem właścicieli lub z ustawą lub zasadami współżycia społecznego.
Czyli regułą raczej, że projekt nowy i niekontrowersyjny wprowadzany jest raczej do porządku i rozpoczyna się głosowanie nad nim na tym zebraniu , a kończy obiegiem.
Można wprowadzić dodatkowe punkty, zgłosić nowe uchwały
jeżeli te projekty, będą głosowe na zebraniu, jako uchwała, to Zarząd WM ma obowiązek kontynuowania ich w drodze indywidualnego zbierania głosów.