Co możemy zrobić z zarządem
Iwona 71
Użytkownik
Witam, nasz problem jest związany z zarządem wspólnoty mieszkaniowej działającej społecznie. Skład nie zmienia się od co najmniej 10 lat. W roku 2016 okazało się, że na koncie brakuje pieniędzy,księgowa została oskarżona o kradzież 3.333 zł i podrabianie czeków na kwotę ponad 15.000 zł/wyrok sądu z 2018 skazujący na zwrócenie za czeki i 2 lat odsiadki. a kwotę 3.333 zł prokuratura uznała, że w latach 2010/2016 nie dokonano bieżących kontroli dokumentów finansowych może wskazywać na niedopełnienie obowiązków przez organy wspólnoty.Stwierdzony stan kasy niezgodny z dokumentacją w postaci niedoboru w kasie wskazują na niedoskonały system kontroli wewnętrznej oraz brak nadzoru osób odpowiedzialnych za prowadzoną gospodarkę finansową a księgową można zwolnić dyscyplinarnie .Moje pytanie to kto odpowiada za brakującą gotówkę ? Obecnie zarząd od 2 lat nie chce udostępnić dokumentacji wspólnoty, wyciągów bankowych tłumacząc się ochroną danych osobowych. Na rocznym zebraniu zaproponowałam audyt, wszyscy głosowali za, ale dzisiaj z audytorem usłyszałam że takiej uchwały nie ma ( wcześniej dostali pismo o terminie}, i w biurze są tylko dokumenty finansowe a protokoły i uchwały prezes ma w domu, w US miejsce dokumentacji to biuro. Co my jako właściciele mamy robić? W 2017 prezes wykupił bez zgody polisę zarządcy zawodowego na 50.000 euro nie posiadając działalności i uprawnień, nasza wspólnota liczy 18 mieszkań. Nie jest robiony przegląd kominiarski, techniczny tylko na papierze jedynie elektryk przychodzi co 5 lat. co mamy robić?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
W twojej wspólnocie ktoś doprowadził do skazania księgowej a także do wydania opinii przez prokuraturę.
Mogę się domyślać, że to właściciel, którego interesują sprawy wspólnoty.
Pogadaj z nim/nimi, bo sama nic nie zrobisz.
Co najmniej raz w roku głosujecie. W jednym z takich głosowań możecie zmienić skład zarządu.
We wspólnocie nie ma prezesów, wszyscy członkowie zarządu mają równy głos.
Pytania:
1. Wykupił polisę za swoje czy za kasę wspólnoty?
2. M u s i s z wiedzieć, jaki u ciebie jest rodzaj zarządu - możliwości są tylko trzy.
Wskaż jedną na podstawie: https://forum.zarzadca.pl/wiki/zarzad
Zapoznaj się z treściami uchwał, zwłaszcza tej o rozliczeniu wyniku finansowego (zysków i strat)
Nowy doklejony: 04.04.19 17:02
A co robić , gdy przewód wentylacyjny jest zawalony gruzem na wysokości ok 1 m w górę, mieszkam na parterze , prezes powiedział że to się stało jak robiłam remont, to sobie zawaliłam .I tego typu odpowiedzi się słyszy. Ubezpieczenie zarządcy które kupił, po moim zwróceniu uwagi na piśmie, już na następny rok nie wykupił, więc miałam racje i dlatego zwróciłam się do niego aby zwrócił wspólnocie ponad 1600 zł, termin minął, teraz pozostał sąd.
Jest ważne, bo określa prawa tej osoby, którą nazywasz prezesem.
Komin - zapomnij. Skup się na tym co najważniejsze, nie rozdrabniaj, bo nic nie załatwisz.
Zarządca przymusowy ludzi nie obudzi, tylko ty możesz to zrobić. Szukaj sojuszników.
18 właścicieli to niezbyt dużo. Zaprzyjaźniaj się, sącz informacje.
Zgłoś do nadzoru budowlanego.
Nowy doklejony: 05.04.19 13:22 Czyli co?
Nie macie administratora z zewnątrz?
Macie wybrany zarząd? Ilu osobowy?
A może wy jesteście spółdzielnią, skoro jest jakiś prezes?
Jeżeli nie chcą ci udostępnić dokumentów, to możesz wystąpić do sądu z pozwem o udostępnienie.