regulaminy wspólnoty
siepla58
Użytkownik
Zostały opracowane regulaminy wspólnoty: Regulamin Wspólnoty,Regulamin rozliczania zużycia wody i odprowadzania ścieków,Regulamin rozliczania kosztów wywozu nieczystości i dostawy gazu, Regulamin rozliczania kosztów i ustalania opłat za ciepło, Regulamin porządku domowego,uchwały określające zakres i sposób prowadzenia ewidencji pozaksięgowej kosztów zarządu nieruchomością wspólną oraz sposobu gospodarowania funduszem remontowym. Wszystkie te dokumenty mają z 8 lat. Zostały zatwierdzone większością prawie 70% właścicieli.Zgodnie z nimi właściciele maja prawa , ale i obowiązki. M.inn. zostały narzucone obciążenia za zerwanie plomb na wodomierzach.Obecnie stwierdziliśmy brak plomb u właściciela. Został wezwany do zapłaty.Mamy protokoły odbioru robót montażowych wodomierzy, do których właściciel nie wniósł uwag.W protokole zawarta była informacja, że zerwanie plomb skutkować będzie naliczeniem opłat zgodnie z Regulaminem. Właściciel twierdzi,że nie zapłaci.
Nie ukrywam opracowanie tych wszystkich dokumentów zajęło mi trochę czasu. Czyżby to była radosna twórczość? W jaki sposób wyegzekwować opłaty?
Nie ukrywam opracowanie tych wszystkich dokumentów zajęło mi trochę czasu. Czyżby to była radosna twórczość? W jaki sposób wyegzekwować opłaty?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Możesz regulaminem, tak jak nietypową np. nienazwaną umową cywilno-prawną podeprzeć się w sądzie. Ale na co dzień jest to dokument prywatny. Jeśli nie wyegzekwujesz tej opłaty na podstawie regulaminu i wezwania do zapłaty, to pozostanie ci droga nakazu zapłaty i egzekucji komorniczej.
Wiek i duże poparcie głosujących nie przydają wagi żadnemu regulaminowi wspólnoty. Jeśli funkcjonuje u was tyle tego, to zagaduję że połowa tego, to klasyczna radosna twórczość. Zwłaszcza ten pierwszy regulamin z wymienionych.
1. zwrot kosztów poniesionych przez wspólnotę za wezwanie i usługę ponownego założenia plomby - rachunek od wykonawcy
2. ryczałt za wodę - rozliczenie uchybu na lokale nieopomiarowane, a taki jest ten z zerwaną plombą. Ale takie cos powinniście mieć w uchwale rozliczania uchybu.
Potrącenie z najbliższej wpłaty, jeżeli nie jest dokładnie opisana.
Ta nietypowa, nienazwana umowa cywilno-prawna obowiązuje obie strony moim zdaniem. w Regulaminie mamy zapisane m.inn."Zakres obowiązków stron
§ 10
1. Do obowiązków Zarządu Wspólnoty należy :
- okresowe zgodne z postanowieniami niniejszego Regulaminu rozliczanie za dostawę wody i odprowadzanie ścieków,
- okresowa, zgodna z Polską Normą legalizacja lub wymiana wodomierzy,
- bieżąca kontrola prawidłowości funkcjonowania zainstalowanych wodomierzy w lokalach mieszkalnych i użytkowych wraz ze stanem plomb,
- wymiana niesprawnych lub uszkodzonych wodomierzy w uzasadnionych przypadkach na koszt właściciela lokalu,
- koszty planowanej wymiany i legalizacji wodomierzy z zaworami zwrotnymi pokrywane są z funduszu remontowego Wspólnoty i naliczanej miesięcznej opłaty od lokalu mieszkalnego na legalizację i wymianę wodomierzy,.
2. Obowiązki użytkownika lokalu mieszkalnego i użytkowego:
- użytkowanie wodomierza zgodnie z jego przeznaczeniem,
- udostępnienie mieszkania lub lokalu użytkowego w celu dokonania odczytu, sprawdzenia, wymiany wodomierza na każde wezwanie zarządu wspólnoty,
-natychmiastowe zgłoszenie stwierdzenia uszkodzenia lub niesprawności wodomierza,
- nie naruszanie lub nie zrywanie plomb na wodomierzu,
- nie dokonywanie samowolnych przeróbek instalacji wodociągowej lub demontażu wodomierza,"
Mam zamiar podeprzeć się w odpowiedzi wyrokiem Sądu Apelacyjnego w Warszawie z 20/01/2014 sygn.akt I ACa 1394/13, w którym stwierdza się, że wspólnota mieszkaniowa może nakładać na właścicieli jedynie te opłaty, które są związane z wykonywaniem prawa własności, czyli np. utrzymaniem budynku, rozliczeniem mediów.
Nie przysługują jej natomiast uprawnienia do kreowania jakichkolwiek innych obowiązków niewynikających z przepisów ustawy o własności lokali.
Sprawa przeze mnie poruszona to nie tzw. przewinienie mieszkańca,którego dziecko pomazało ścianę.Nie ingerujemy bowiem w prawo do wyodrębnionego lokalu oraz prawo do współkorzystania z nieruchomości wspólnej.
Dziękuję za pomysły rozwiązania problemu blazejh i koziorozka.
a czy ten wyrok dotyczy Twojej wspólnoty? Jeżeli nie to jest to tylko w Twojej WM opinia .
Kuba P:
Stary "numer" . Kuba P zawsze używa takiego argumentu . Przecież jesli jest 1500 wyroków dotyczacych rozstrzygnięcia takiego samego stanu faktycznego to w 1501 wspólnocie ten wyrok nie obowiązuje. Ja mam taką sytuację . Dwa identyczne bloki . Nawet numery mieszkan śą takie same. I nie przekonasz mojego bezmózgowca - zarzadce żeby zastsował zasady zarządzania określone przez sąd w dwóch wspolnotach.
czyli potwierdzasz, że takie są praktyki ...
Jak to nie wiadomo przez kogo ...co krasnoludki przyszły do lokalu i zerwały plomby na wodomierzach, a właściciel nic nie wiedział ?
Jest grupa zarządcow myślacych i zarządzajacych zgodnie z interesem właścicieli ktorzy czytaja orzecznictwo i zarządzają zgodnie z nim . Ale jest grupa ( i to niemała ) wykorzystująca fakt że dany wyrok nie dotyczy innej ( takiej samej) ich wspolnoty i zarzadzaj zgodnie z tekstem W. Młynarskiego - my nie musimy , my wiemy lepiej.