Zarząd powierzony u Notariusza, jak długo może funkcjonować
SwiStakowo
Użytkownik
witam.
w momencie kupna mieszkania, przy wypełnianiu dokumentów u Notariusza , do mojej Wspólnoty został powierzony zarząd.
przeglądając to forum znalazłem zapis, że Zarząd powierzony (teoretycznie wybrany przez Dewelopera) ma z mocy prawa możliwość działania tylko rok od jego wybrania, i że po roku powinno się odbyć głosowanie (zostaje albo nowy)
nie mogę znaleźć tego zapisu w Ustawie.
czy możecie podesłać mi jakieś info na ten temat??
Pozdrawiam
w momencie kupna mieszkania, przy wypełnianiu dokumentów u Notariusza , do mojej Wspólnoty został powierzony zarząd.
przeglądając to forum znalazłem zapis, że Zarząd powierzony (teoretycznie wybrany przez Dewelopera) ma z mocy prawa możliwość działania tylko rok od jego wybrania, i że po roku powinno się odbyć głosowanie (zostaje albo nowy)
nie mogę znaleźć tego zapisu w Ustawie.
czy możecie podesłać mi jakieś info na ten temat??
Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nieprawda.
Zarząd powierzony funkcjonuje do czasu aż właściciele lokali podejmą uchwałę protokołowaną przez notariusza o zmianie sposobu zarządu.
Art.18.2a ustawy o właśności lokali.
Zmiana ustalonego w trybie ust. 1 sposobu zarządu nieruchomością wspólną może nastąpić na podstawie uchwały właścicieli lokali zaprotokołowanej przez notariusza. Uchwała ta stanowi podstawę wpisu do księgi wieczystej.
Każdego takiego zarządce wpisanego do aktu notarialnego lokalu można zmienić /w każdej chwili/ jeżeli przyjmie się ustawową większością uchwalę właścicieli lokali o zmianie sposobu zarządu z art. 18.1 na art. 20 UoWL
"Nielegalne" jest wpisywanie do umowy, że zarząd powierza się na x lat, bo właściciele w każdej chwili mogą zmienić zarządcę lub sposób zarządu.
www.bankier.pl/wiadomosc/Kto-powierza-zarzad-rzecza-wspolna-deweloperowi-1879480.html