Rozliczenie kosztów modernizacji pionów wod.-kan. a adaptacja strychu
bewu
Użytkownik
Dzień dobry,
Bardzo proszę o pomoc w ocenie sytuacji oraz sposobu postępowania w przypadku jak niżej:
- wspólnota mieszkaniowa podjęła decyzję o przebudowanie pionów wod.-kan (w tym budowa instalacji ciepłej wody), przeprowadzono przetarg, wyłoniono wykonawcę, przebudowa jest w toku
- równocześnie na poddaszu budynku trwa adaptacja jego powierzchni na nowe lokale mieszkalne
- projekt przebudowy pionów uwzględniał już nowo powstające lokale (w tym celu dostosowano parametry urządzeń, przyłączy oraz przebieg pionów), a inwestor poddasza miał wpływ na prace projektowe
- z informacji uzyskanej od zarządcy budynku (miejska spółka będąca także właścicielem kilku lokali w budynku) nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi ws. tego w jakiej części inwestor poddasza będzie partycypował w kosztach przebudowy, dowiedziałem się tylko, że zobowiązał się do instalacji wywiewek z dachu (co wg mnie jest niewspółmierne do kosztów całego remontu pionów)
I teraz pytania:
- w jaki sposób powinien być rozliczony koszt tej modernizacji? W mojej opinii inwestor strychu powinien partycypować w jej kosztach proporcjonalnie do np. ilości lokali lub ilości przyłączanych pionów tym bardziej, że modernizacja uwzględnia już jego potrzeby
- jak powinno wyglądać rozliczenie podobnych inwestycji w sytuacji, gdy wspólnota dokonuje kosztownych modernizacji części wspólnych a w krótkim czasie dochodzi do wyodrębnienia nowych lokali, które korzystają z tych inwestycji dokonanych na koszt wspólnoty?
Bardzo proszę o pomoc w ocenie sytuacji oraz sposobu postępowania w przypadku jak niżej:
- wspólnota mieszkaniowa podjęła decyzję o przebudowanie pionów wod.-kan (w tym budowa instalacji ciepłej wody), przeprowadzono przetarg, wyłoniono wykonawcę, przebudowa jest w toku
- równocześnie na poddaszu budynku trwa adaptacja jego powierzchni na nowe lokale mieszkalne
- projekt przebudowy pionów uwzględniał już nowo powstające lokale (w tym celu dostosowano parametry urządzeń, przyłączy oraz przebieg pionów), a inwestor poddasza miał wpływ na prace projektowe
- z informacji uzyskanej od zarządcy budynku (miejska spółka będąca także właścicielem kilku lokali w budynku) nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi ws. tego w jakiej części inwestor poddasza będzie partycypował w kosztach przebudowy, dowiedziałem się tylko, że zobowiązał się do instalacji wywiewek z dachu (co wg mnie jest niewspółmierne do kosztów całego remontu pionów)
I teraz pytania:
- w jaki sposób powinien być rozliczony koszt tej modernizacji? W mojej opinii inwestor strychu powinien partycypować w jej kosztach proporcjonalnie do np. ilości lokali lub ilości przyłączanych pionów tym bardziej, że modernizacja uwzględnia już jego potrzeby
- jak powinno wyglądać rozliczenie podobnych inwestycji w sytuacji, gdy wspólnota dokonuje kosztownych modernizacji części wspólnych a w krótkim czasie dochodzi do wyodrębnienia nowych lokali, które korzystają z tych inwestycji dokonanych na koszt wspólnoty?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Sprawdź księgę wieczystą macierzystą, jaki tam zapis widnieje ....
- strych został sprzedany, jego część została jakiś czas temu adoptowana do celów mieszkaniowych i ma udziały w części wspólnej, zaś druga część jest dopiero teraz adoptowana - podczas głosowań na zebraniach wspólnoty te lokale nie są uwzględnione i nie ma ich wykazanych na liście udziałowców (a ten zaadoptowany już lokal jest)
Nowy doklejony: 30.04.19 11:28
W KW budynku nie ma wpisów dotyczących aktualnie adpopowanych pow. strychu - jest tylko informacja (numer KW) o tym już zaadopotowanym parę lat temu strychu.
kto jest właścicielem tej adoptowanej części w zabudowie , z twoich wpisów wynika, że Wspólnota , jak nie ma wzmianki w KW ?
Dziwna jest dla mnie ta Wasza sprzedaż strychu ?
Jak nie jest jeszcze właścicielem, to Wspólnota może go obciążyć kosztami nowego przyłącza wod-kan i C.O. ; jak tego nie uwzględniono w cenie sprzedaży powierzchni strychu
gostek chce na gotowe za friko dostać przyłącze wod-kan i C.O.?
Nowy doklejony: 30.04.19 13:59
a w jaki sposób doprowadzić do tego obciążenia kosztami? Modernizacja jest na ukończeniu, nie wiem jaki wspólnota może mieć wpływ na inwestora i jego zgodę na partycypację w kosztach?
Jeśli jest właścicielem strychu to nie ma znaczenia czy lokal jest mieszkalny czy nie.
Ma mieć wyliczony udział i łożyć na koszty NW wg udziału. W tym na wymianę rur. W jego przypadku nie na wymianę ale na nową instalację.
Nowy doklejony: 02.05.19 08:47
To jest niezgodne z prawem.
Albo to wciąż jest część wspólna (NW) i wtedy nie ma KW na ten strych. Albo to własność prywatna i musi (!) być KW. Albo to niewyodrębniona własność gminy (SP) ale wtedy gmina ma zwiększony udział i może nie mieć KW na lokal a udział gminy zapisany jest w KW@ gruntowej (budynkowej).
Musisz ustalić stan prawny, czyli czy istnieje księga wieczysta.
jest: - właściciel płaci wg. udziału.
nie ma: - to nadal jest część wspólna lub własność gminy.
Mam jeszcze pytanie o ten wpis do KW - z czego to wynika (jakaś ustawa, konkretny paragraf)? Myślałem do tej pory, że właściciel poddasza będzie partycypował w kosztach utrzymania części wspólnej dopiero w momencie zakończenia inwestycji.
W KW ujawnia się wszystkich udziałowców ... taka transakcja , według mnie , winna mieć wykonany operat wyodrębnienie powierzchni pod lokal i propozycje zmiany udziałów w NW dla wszystkich udziałów obecnych i przyszłych. W KW winna być wzmianka jaki udział On kupił.
Nowy doklejony: 02.05.19 12:12
W tej chwili wnioski o założenie i wpisy KW robią notariusze.
Ale w tej chwili przy przeniesieniu własności nieruchomości notariusz wykonuję tę czynność za właściciela.
Ustawa o notariacie:
A nie bierzesz pod uwagę, że nie zawsze notariusze tym się zajmowali?
Napisałem :
Może strych został kupiony w czasach , gdy założeniem KW zajmował się właściciel?
Do dzisiaj w Polsce jest tysiące nieruchomości, dla których właściciele nie założyli KW i dopóki nie chcą sprzedać/podarować/obciążyć hipoteki to KW nie zakładają.
A nie jest czasem tak, że ten strych jest pomieszczeniem przynależnym do tego już zaadaptowanego lokalu?
Biorę , tak jak to, że nie zawsze istniałeś na tej ziemi . Czy było lepiej ? Tego nie wiem , ale było normalniej.
Uważam, że nie , wspólnota sprzedała najpierw udział w częściach wspólnych o powierzchni XXYZ m2 i na tym powstanie lokal.(brak jest trwałych ścian)