Posiadacz samoistny lub zależny
Krzysztof_cwikla
Użytkownik
Witam, od około 10 lat w mieszkaniu własnościowym Naszej wspólnoty jest zameldowany sąsiad - syn właściciela tego mieszkania. Zameldowany został jako syn i zarazem opiekun swojego ojca ( ojciec wymagał stałej opieki zarówno lekarskiej jak i indywidualnej ) posiadał on również pełnomocnictwo do reprezentowania właściciela tego lokalu (ojca) przed różnymi instytucjami jak i podczas zebrań, podejmowania uchwał, głosowań i składania wniosków. Około 5 lat temu w/w właściciel - ojciec zameldowanego na tym mieszkaniu zmarł. Właściciel tego lokalu na długo przed śmiercią pozostawił testament w myśl którego mieszkanie zostało zapisane wnukowi - synowi opiekuna. Sprawy spadkowe do dnia dzisiejszego nie zostały załatwione (nie znam powodów takiego stanu rzeczy). Opiekun ( syn spadkodawcy ) nadal zamieszkuje w tym mieszkaniu opłaca "czynsz" za mieszkanie opłacał podatek od nieruchomości jak też użytkowanie wieczyste. Mieszkaniem tym się opiekuje przeprowadza remonty uczestniczy w kosztach np spłaca od 2013 kredyt który zaciągnęła wspólnota na dokonanie ocieplenia. Na początku tego roku podczas zebrania dotyczącego sprawozdania za poprzedni rok , udzielenia absolutorium i i planu gospodarczego na ten rok przewodniczący zebrania odebrał prawo głosowania wymienionemu i składania wniosków.
Opiekun mieszkania oświadczył iż jest on posiadaczem samoistnym i że pozbawienie go wymienionych praw do współdecydowania wspolnotą jest niezgodne z prawem.
Moje pytanie dotyczy instytucji "samoistnego posiadacza" czy może on czynnie uczestniczyć w naszym wspólnotowym życiu i Czy Moja wspólnota prawnie w stosunku do takiej osoby może wykluczyć głos i wnioski tego człowieka.
Opiekun mieszkania oświadczył iż jest on posiadaczem samoistnym i że pozbawienie go wymienionych praw do współdecydowania wspolnotą jest niezgodne z prawem.
Moje pytanie dotyczy instytucji "samoistnego posiadacza" czy może on czynnie uczestniczyć w naszym wspólnotowym życiu i Czy Moja wspólnota prawnie w stosunku do takiej osoby może wykluczyć głos i wnioski tego człowieka.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Można spróbować ....
WM powinna ustalić kuratora masy spadkowej, jak syn nie chce załatwić sprawy spadkowej do końca.
https://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/849045,kurator-spadku-spadek-sad-spadkobierca.html
Czy ktoś może mi w jakiś prosty sposób wykazać jaki jest statut Posiadacza samoistnego występującego w zastępstwie zmarłego właściciela (ojczyma) czy zgodnie z prawem ewentualnie posiadaną przez Was wiedzą taka osoba może wystąpić jako strona postępowania w sprawie zaskarżenia uchwały