Zarząd wspólnoty w małej wspólnocie
majxxx2156
Użytkownik
Witam,
mam pytanie, mam problem z zarządem wspólnoty mieszkaniowej. Osoba z zarządu wymaga ode mnie skserowania aktu notarialnego darowizny, którym otrzymałam mieszkanie, ponieważ jak twierdzi nie mam prawa decydować o części wspólnej tej nieruchomości. Z tego co przeczytałam w ustawie, mam jedynie obowiązek okazać taki dokument. Osoba ta nie pytając mieszkańców o zgodę zasadziła sobie jakieś krzaki, na części wspólnej, oraz traktuje nas jak lokatorów, wyrzucanie samochodów z części wspólnej, podczas gdy do niego nawet goście wjeżdżają na podwórko itp. Niestety moi sąsiedzi poddali się tej sytuacji i nie chcą zaczynać wojny. Co i jak mogę zrobić, jakieś wnioski złożyć? Na podstawie jakiego artykułu czy ustawy mogę podjąć jakieś działania. :cry::shocked:
mam pytanie, mam problem z zarządem wspólnoty mieszkaniowej. Osoba z zarządu wymaga ode mnie skserowania aktu notarialnego darowizny, którym otrzymałam mieszkanie, ponieważ jak twierdzi nie mam prawa decydować o części wspólnej tej nieruchomości. Z tego co przeczytałam w ustawie, mam jedynie obowiązek okazać taki dokument. Osoba ta nie pytając mieszkańców o zgodę zasadziła sobie jakieś krzaki, na części wspólnej, oraz traktuje nas jak lokatorów, wyrzucanie samochodów z części wspólnej, podczas gdy do niego nawet goście wjeżdżają na podwórko itp. Niestety moi sąsiedzi poddali się tej sytuacji i nie chcą zaczynać wojny. Co i jak mogę zrobić, jakieś wnioski złożyć? Na podstawie jakiego artykułu czy ustawy mogę podjąć jakieś działania. :cry::shocked:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Przecież Zarząd może wykonać odpis z tego dokumentu , a to może trochę potrwać.
Zrób ksero i zakreśl dane wrażliwe.
Jak duża jest ta Twoja WM?
ja znalazłam na uodo taki art
Zgodnie z art. 29 ust 1e ustawy o własności lokali zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono, może żądać od właścicieli lokali okazania dokumentów potwierdzających prawo własności lokali. Okazanie dokumentów nie jest tożsame z doręczeniem ich kserokopii, jak również brak jest w powołanym przepisie wyraźnego wskazania, że dokumentem potwierdzającym przedmiotowe prawo jest akt notarialny. Ponadto, przechowywanie przez wspólnotę mieszkaniową aktów notarialnych, w których zawarte są dane osobowe, mogłoby naruszać zasadę adekwatności przetwarzania danych osobowych, o której mowa w art. 26 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych. Oznacza ona, że należy przetwarzać (gromadzić i wykorzystywać) dane osobowe tylko w takim zakresie, jaki jest niezbędny dla osiągnięcia zamierzonego celu. Tak stwierdził Wojewódzki Sąd Administracyjny w wyroku z dnia 1 grudnia 2005 r. (sygn. akt II SA/Wa 917/2005). Trudności interpretacyjne co do zakresu przetwarzanych danych nie powinny mieć miejsca, gdy przewidują to wprost przepisy prawa, gdyż w takich sytuacjach to przepisy prawa określające odpowiedni zakres danych osobowych, będą miały zastosowanie. O ile jednak brak jest takich unormowań, to zastosowanie powinna znaleźć wyżej wskazana zasada adekwatności zakresu danych do celu ich przetwarzania.
W związku z powyższym, nie można uznać, iż wspólnota mieszkaniowa ma prawo do gromadzenia i przechowywania aktów notarialnych poszczególnych lokali, w których zawarte są dane osobowe ich właścicieli.
Wiem, że jest już nowa ustawa natomiast nie znalazłam żadnego wyroku SA po wprowadzeniu nowej ustawy.
Kobieto Ty dalej swoje ...
Powiem Ci, jako zarząd WM, co mnie jest potrzebne z aktu notarialnego :
- Imię i nazwisko zbywającego
- Imię i nazwisko nabywającego \ adres zamieszkania do korespondencji
- Pesel nabywcy w przypadku ewentualnych spraw sądowych
- Co nabywa, opis lokalu / nieruchomości
- Jaki udział nabywa
- Nr księgi wieczystej lokalu
- nr księgi wieczystej macierzystej
Przy okazaniu AN, ja te dane bym spisał, dokładnie przeczytał kilka razy ten AN, i nie muszę go mieć w skanie ....
Przyjąć oświadczenie o :
- ilość osób zamieszkujących
- odczyty wodomierzy licznika ciepła, jak lokal jest wyposażony
Te dane potrzebne są do założenia właściciela lokalu w ewidencji Wspólnoty .
Jeśli pan z zarządu chce wypełniać wszelkie wymogi związane z przetwarzaniem danych osobowych, to powinien spełniać wymogi związane z rozporządzeniem RODO. Zgaduję że nie wypełnia?
czy bardziej Ciebie boli to, że to Ty masz zrobić tę kopię, czy to, że Zarząd będzie miał wszystkie słowa znajdujące się w nim (AN)?
nie ma dwóch takich samych wspólnot , aby porównania się opłacały .
Czy w energetyce nie żądali kopii AN do umowy na dostawę EE do lokalu ?
A co by było, jakby Zarząd przepisał ten Twój akt w całości, zrobił foto ? też byś protestowała?
Nowy doklejony: 21.06.19 14:20