odwolanie czlonka jednoosobowego zarzadu
KAROLSKO
Użytkownik
We wspólnocie został powołany jednoosobowy Zarząd ,bo nie było więcej chętnych.
Pan pełniący tę funkcję w mojej ocenie jest bardzo dobry gospodarzem.Jako osoba z wykształceniem technicznym bardzo włącza się w rozwiązywanie problemów technicznych budynku i wykonuje sama wiele prac.Odkrył tez sam wiele poważnych "niedoróbek" dewelopera np. związanych z nieprawidłowym montażem piecyków gazowych.
Pilnuje tez porządku w budynku i jego otoczeniu.Zwraca często mieszkańcom uwagę ,gdy postępują niezgodnie z normami społecznymi ( na przykład suszenie prania na korytarzu, parkowanie tyłem do budynku,granie w piłkę na trawniku czy też parkowanie w garażu na włączonym silniku ).
Niestety nie podoba się to części mieszkańców i zbierają podpisy "od drzwi do drzwi " w celu jego odwołania.Główny argumentem jest zarzut ,ze jest on agresywny.
Ma być podobno w najbliższym czasie w tym celu zwołane walne zebranie.
Czy takie działanie jest zgodne z procedurami?
Budzi to mój niepokój,bo człowiek jest naprawdę wartościowy i nie widzę nikogo kto chciałby to przejąc po jego odwołaniu.
Pan pełniący tę funkcję w mojej ocenie jest bardzo dobry gospodarzem.Jako osoba z wykształceniem technicznym bardzo włącza się w rozwiązywanie problemów technicznych budynku i wykonuje sama wiele prac.Odkrył tez sam wiele poważnych "niedoróbek" dewelopera np. związanych z nieprawidłowym montażem piecyków gazowych.
Pilnuje tez porządku w budynku i jego otoczeniu.Zwraca często mieszkańcom uwagę ,gdy postępują niezgodnie z normami społecznymi ( na przykład suszenie prania na korytarzu, parkowanie tyłem do budynku,granie w piłkę na trawniku czy też parkowanie w garażu na włączonym silniku ).
Niestety nie podoba się to części mieszkańców i zbierają podpisy "od drzwi do drzwi " w celu jego odwołania.Główny argumentem jest zarzut ,ze jest on agresywny.
Ma być podobno w najbliższym czasie w tym celu zwołane walne zebranie.
Czy takie działanie jest zgodne z procedurami?
Budzi to mój niepokój,bo człowiek jest naprawdę wartościowy i nie widzę nikogo kto chciałby to przejąc po jego odwołaniu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
we wspólnocie nie ma zebrań walnych , są zebrania właścicieli lokali, a jedno z nich jest zebraniem szczególnym, na którym składa się sprawozdanie z zarządu , które musi się odbyć w pierwszym kwartale, po roku obrachunkowym.
spytaj tych, co biegają "od drzwi do drzwi", kto w zamian
sami sobie gotujecie taki los
Już dość dawno jesteś na forum, więc róźnicę między zarządem powierzonym a właścicielskim chyba znasz?
https://forum.zarzadca.pl/wiki/zarzad
Zarządca to nie to samo co Administrator i odwrotnie
nie mają, więc ten "techniczny" jest jednoosobowym Zarządem WM o czym napisał na wstępie
Został powołany uchwałą, więc i uchwałą może być odwołany.
(Administrator nie ma tu nic do rzeczy)
We Wspólnocie nie ma też zebrań szczególnych są tylko zebrania (bez przymiotnikowe) właścicieli. Znowu dajesz ciała, idź spać :bigsmile:
gor11 jeszcze dużo wody upłynie w Sanie, zanim zrozumiesz tekst ustawy o własności lokali
Ja Ciebie nie mam zamiaru uczyć , bo Ty wiesz wszytko lepiej i więcej niż ja , ale trafisz Ty na takiego co Ciebie ustawi do szeregu.
I kto tu dał ciała ?
Czyli w kolano już sobie strzeliliście, a teraz wybierzcie kolejny zarząd, bo sprawa piecyków do zimy sama się nie załatwi.
KAROLSKO ustal ostatecznie czy jest to tylko Administrator czy przypadkiem nie jest to Zarządca powołany na podstawie art.18 UoWL - sprawdź co masz wpisane w umowie kupna mieszkania lub czy była podjęta uchwała (z udziałem notariusza) ustanawiająca zarządcę.
Jeżeli nie - to obecnie nie posiadacie jako WM Zarządu a takowy posiadać musicie (art.20 UoWL).
Problematyczne może być zwołanie samego zebrania bo jeśli nie posiadacie ani Zarządu ani Zarządcy (to na nich spoczywa obowiązek zwołania zebrania również w przypadku zebrania zwoływanego na podstawie wniosku mieszkańców posiadających przynajmniej 1/10 udziałów) to musicie się jakoś dogadać...
Jeżeli to faktycznie jedynie Administrator - i posiada podpisaną umowę - to nie nie nastąpiło automatyczne jej rozwiązanie.
Twój przypadek wpada w lukę prawną bo ustawa przewiduje w art 30, 31 i 32 tylko sytuacje gdy jest zarząd, lub gdy nie zwołał on zebrania rocznego.
W przypadku zwykłego zebrania przy braku zarządu pozostaje oprzeć się o art. 27. Czyli zebranie zwołują właściciele i tutaj per analogiam do przepisu art. 31 b) nie zaszkodziłoby, żeby był ten formalny papier-wniosek o zwołanie tego zebrania, i żeby poparła go 1/10 właścicieli licząc udziałami.
Dodałem te procedurę ponieważ na zebraniu zakładam wybralibyście nowy zarząd lub zaczęli głosować chociaż uchwały o wyborze.
Jeśli więc właściciele nie wezmą sprawy w swoje ręce, to deweloperłamaneprzezadministrator będzie korzystał z każdej okazji żeby grać na czas.
Podobno tu była taka opcja ,ze poza administrowaniem Zarząd wspólnoty upoważnił administratora do działania również w jego imieniu.
Tylko czy teraz jak nie ma Zarządu upoważnienie to jest skuteczne ?
Jeśli na zebraniu mają zapaść decyzje w formie uchwał, to lepiej żebyście w papierach po prostu unikali zapisów o tym, kto zwołał zebranie, albo piszcie, że zwołano je po prostu na wniosek właścicieli.
Po to żeby ktoś wam nie podważył uchwał z przyczyn formalnych jako od początku nieistniejących na podstawie 189 kpc. Co można na upartego zrobić nawet po upływie 6 tygodni.
Nie wspominałaś w ogóle o porządku tego zebrania. Jeśli zebranie skończy się na gadaniu, to nie ma większego problemu z tym kto zwołał i jak.
W celu sunięcia nieprawidłowości zebranie właścicieli lokali może zwołać KAŻDY właściciele lokalu wchodzący w skład wspólnoty
Mam nadzieję,ze znajdą się chętni.
Rozumiem,ze musi ich być 3 ,ponieważ tak była sformułowana uchwala odwołująca poprzedni Zarząd.( odwołanie pana X i wybór 3 osób do nowego Zarządu)
Przed zebraniem wypada żeby znany był projekt uchwały powołującej nowy zarząd z którego wynikałoby już jasno, że tych członków będzie np. trzech, ale w waszym wypadku to chyba zbyt wygórowany wymóg.
Zwłaszcza gdy kandydatów do zarządu szuka się z łapaki dopiero na zebraniu.
Czyli treść kolejnej uchwały może być inna. Może znów to być tylko jeden członek, ale może być trzech. Lepiej trzech.
4 dni temu >>No i stało się .Czlonka jednoosobowego Zarządu odwołano na podstawie uchwały i nie powołano nikogo na jego miejsce>>>>
3 dni temu >>>No właśnie dostaliśmy od administratora zawiadomienie o zebraniu z 7-dmio dniowym wyprzedzeniem.>>>
2 dni temu >>>Jednym z punktów zebrania jest wybór członków nowego Zarządu.
Mam nadzieję,ze znajdą się chętni.
Rozumiem,ze musi ich być 3 ,ponieważ tak była sformułowana uchwala odwołująca poprzedni Zarząd.( odwołanie pana X i wybór 3 osób do nowego Zarządu)>>>>
4 dni temu odwolaliście Zarząd???? Odbyło się zebranie? Podjęto uchwałę i zdecydowano,że za tydzień odbędzie się następne zebranie w celu wyboru Zarządu??
Fascynująca ta Twoja Wspólnota. To dużą czy mała WM? Budynek nowy?
Żadnego zebrania nie było,jednoosobowy Zarząd został odwołany poprzez zbieranie podpisów " od drzwi do drzwi". Powody podałam na początku wątku.
Teraz ma być zebranie ,na którym mamy powołać nowy Zarząd .Rzeczywiście fascynujące mając na uwadze fakt,ze w budynku zapomniano o prawidłowej ilości kominów i zamontowano piecyki gazowe niezgodnie dokumentacją.
W pierwszej sie odwołuje członków Zarządu, a w drugiej się powołuje .... inaczej powstaje bezhołowie .
U mnie jest zapis w takiej uchwale, że stary Zarząd wykonuje swoje podstawowe obowiązku bez możliwości podejmowania decyzji np. zawierania umów na wykonanie prac wskazanych w Planie remontów.
Taka uchwała o "odwołaniu - powołaniu" jest podejmowana w 2-3 tygodnie od rozpoczęcia głosowania.
Nowy doklejony: 03.08.19 11:20
Chciałabym jeszcze raz powrócić do art.18 ust.1,bo nasz administrator budynku twierdzi ,ze jest zarządca .Czy to jest w jakikolwiek sposób możliwe jeśli nie było żadnego aktu notarialnego i jest wybierany Zarząd ? Czy administrator nie uzurpował sobie prawa do tej nazwy tylko dlatego ,ze ma zrobiona licencje zarządcy ?
wystarczy zajrzeć do KW online macierzystej (data sporządzenia AN). Reszta to pikuś
No, ale masz tam informację, kto ma pierwszy akt notarialny , więc w czym problem?
Nowy doklejony: 04.08.19 17:39
Sprawdziłam to jeszcze w innym dostępnym akcie notarialnym innej nieruchomości w innym mieście i wcale nie pierwszym i tam jest wyraźnie paragraf o powierzeniu zarządu konkretnej firmie .KubaP masz 100% racji .Robia ludzi w „konia”.
>>>Natomiast , jak się wchodzi na forum, to należy używać języka fachowego, a nie potocznego zbliżonego do spółdzielczości mieszkaniowej, a nie wspólnot mieszkaniowych.
Fora profilowane są od tego by uczyć przeciętnego człowieka , a nie "żargonić" w odmętach , być nie zrozumiałym >>>>>>> i przyklad języka fachowego
>>>>>>na twardogłowych to tylko pała policyjna, taka "blondynka" ze "ścieżki zdrowia" :bigsmile:>>>>> jakbym słuchał płk. Mazgułę.
KubaP - jak Ty to robisz, że się nie mylisz sam z sobą prowadząc dyskusję?
>>>>wystarczy zajrzeć do KW online macierzystej (data sporządzenia AN). Reszta to pikuś>>>>
>>>>>No, ale masz tam informację, kto ma pierwszy akt notarialny , więc w czym problem?>>>>
>>>>no mam,sprawdziłam i w tym pierwszym akcie notarialnym i w swoim i w Dziale III nie ma nic( chyba w tym dziale to być powinno?).>>>>
>>>>Do aktu notarialnego pierwszego właściciela nie dotarłam.>>>>
>>>>To tam trzeba szukać, czy jest zapis o powierzeniu zarządu>>>>
i wisienka na torcie
>>>jak nie ma żadnego wpisu do pierwszego aktu notarialnego, że sprawuje zarząd nad nieruchomością wspólną to miesza Wam w głowach ...jest TYLKO administratorem NW.>>>>
po 13 latach zarządzania na specjalistycznym forum dowiedziałem się ,ze można przeglądać AKTY NOTARIALNE!!????? Oczywiście można ,jak Ci właściciel tego aktu pozwoli.
Nie rozróżnianie wpisów w KW od AN jest KOMPROMITUJĄCE ZARZĄDCE.
jeżeli w pierwszym AN jest wzmianka o sposobie zarządzania to powtórzy się ona we wszystkich następnych, aż do zmiany.I ta zmiana będzie wykazywana w następnych. A w tych przed tą zmianą nic się nie zmieni, te zmiany zostaną wpisane w KW.Dlatego potrzebna jest notarialna forma zmiany zarządu, bo jest to podstawa wpisu.Nie ma wpisu, nie ma czynności prawnej zmiany. A co do wglądu w KW. Oczywiście jak znamy nr swojej KW to robimy to on-line. Skąd sąsiad ma znać moją KW nie wiem? Może otrzymać ten numer jak zapłaci, a nabędzie prawo do wglądu jak przedstawi swój INTERES PRAWNY PRACOWNIKOWI SĄDU.ja mam ten przywilej ,ponieważ mam kopie wszystkich AN członków WM, a są tam dane wrażliwe (nr dowodu,PESEL,NIP itp.)
Ja z milą chęcia podzielę się swoim doświadczeniem, ale w formie merytorycznej dyskusji a nie połajanki admina, dla szukających anonimowości podaję kontakt Prezesod13lat@wp.pl
prawdopodobnie dlugo nie zabawie na tym forum.
:zakaz:
z księgi macierzystej (gruntu) ....panie "prezesie od 13 lat"
tak powinno być, ale czasami tak nie jest, jak przez kilkanaście lat są zbywane lokale np. przez Gminę.
Jaja są, jak pierwszy AN był sporządzony przed 1995 rokiem , to dopiero jest jazda, a następny po 10 latach ... panie "prezesie od 13 lat"
A w UoWL nie ma nic o formatowaniu tekstów na forum zarządca. Mam więc prośbę do uczestników forum,ja nie obrażę się jak ktoś mi wskaże jak sformatować tekst, żeby cytaty byly bardziej widoczne. Z góry dziękuję.
Ale wiedzionemu ,że admin KubaP nie wytrzyma dłużej krytyki i się wypowie, oczywiście nie merytorycznie a o formatowaniu, albo o "księdze macierzystej gruntu".:bigsmile:
Nowy doklejony: 05.08.19 15:37
Korekta - chochlik drukarski - powinno być - Ale wiedziałem........., że
Prezesod13lat *****
https://forum.zarzadca.pl/wiki/regulamin
Funkcja * -BBCode
nie wiedziałem ze twoje wpisy dokonuje "chrząszcz drukarz"
A jednak... *****
nic nie rozumiesz , tylko się nadymasz , afiszujesz swój brak wiedzy na temat działalności WM " - ja, Prezes od 13 lat",
po prostu ***** :argue: