strefa ruchu
drops
Użytkownik
Czy ktoś mógłby udostępnić uchwałę na wprowadzenie strefy ruchu na terenie Wspólnoty. Razem z załącznikiem tj planem sytuacyjnym. Chciałabym zobaczyć jak ma wyglądać.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
uprawniony pracownik inżynierii ruchu
Już się zastanowiłem i ... wiem , że inni "wiedzą lepiej i więcej", choć składają wnioski "o pomoc".
Kto weźmie odpowiedzialność za szkody wynikające z niewłaściwego opracowania ?
Nara.
Ciekaw jestem co na to ubezpieczyciel OC wspólnoty?
Hejka,
uwl:
art. 22.3. Czynnościami przekraczającymi zakres zwykłego zarządu są w szczególności:
4) zmiana przeznaczenia części nieruchomości wspólnej;
Nie znalazłem w żadnym akcie prawnym wymogu posiadania jakichkolwiek uprawnień w kwestii projektowania organizacji ruchu - analogicznych do uprawnień budowlanych.
Co prawda prawo się zmienia z dnia na dzień, albo raczej z nocy na noc , i być może coś nowego uchwalono.
Ktoś wskaże, gdzie ta "nowość" jest zapisana?
Hejka
Nie chwal się ignorancją, bo nie ma czym.
http://www.instytut-transfer.pl/organizacja_ruchu_drogowego.pdf
i tak możemy w koło
Masz racje ... opinia milicji nie jest potrzebna nikomu i niczemu, ale ...
Opwiedzialność oraz konsekwencje poprawnego projektu organizacji ruchu spoczywają na wspólnocie czyli na właścicielach
Macie robić, ale z głową i rozsądkiem, w oparciu o prawo obowiązujące i na pewno nie za pomocą populistów, tylko specjalistów z uprawnianiami . Zrobić RAZ a DOBRZE.
Na pewno, to zrobią jak będą chcieli i kim będą chcieli, a nie, jak Ty im każesz. Jeśli będą chcieli zrobić za pomocą populistów, to ich broszka. Ich pieniądze i ich odpowiedzialność.
Oczywiście, taki projekt organizacji może sporządzić każda osoba fizyczna. Nie tylko nie potrzeba do tego uprawnień, ale wręcz nie ma żadnych takich uprawnień. Dlatego też, gdyby nawet chcieli zatrudnić specjalistę z uprawnieniami, to nie ma takiej fizycznej możliwości. : )
Ja mam większe zaufanie do takiego projektu , który zrobi przedstawiciel "inżynierii ruchu".
:rolling: