WM a budowa placu zabaw zgodnie z prawem.
DlaczegoJa
Użytkownik
Witam.
Mam pytanie czy punkty z podjętej przez WM uchwały są zgodne z prawem:
"Wyraża zgodę na budowę placu zabaw pomiedzy budynkami na terenach zielonych należących do WM bez zachowania stref odległościowych od budynku zgodnych z Rozporządzeniem ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie."
Tutaj zastanawia mnie zwrot: "bez zachowania stref odległościowych". Jak to się ma do obecnego prawa? WM może je ignorować?
Pytam, bo znalazłem coś takiego:
"Odległość placów zabaw dla dzieci, boisk dla dzieci i młodzieży oraz miejsc rekreacyjnychod linii rozgraniczających ulicę, od okien pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi oraz od miejsc gromadzenia odpadów powinna wynosić co najmniej 10 m, przy zachowaniu wymogów § 19 ust. 1."
więcej: https://placezabaw.org/info/nadzor-budowlany/153-zmiany-w-rozporzadzeniu-o-odleglosciach-40
"3.Naruszenie przepisów technicznych podczas robót budowlanych polegających na wykonaniu placu zabaw stanowi samowolę budowlaną określoną w art. 50 ust. 1 pkt 4 ustawy Prawo budowlane."
więcej: https://www.prawo.pl/biznes/samowolna-budowa-placu-zabaw-na-terenie-nalezacym-do-wspolnoty-mieszkaniowej,145217.html
Nie chcę odpowiadać za samowolę budowlaną
Kolejny punkt:
"Całkowity koszt inwestycji wynosi XX XXX zł brutto i będzie finansowany z funduszu remontowego."
Tutaj się zastanawiam, czy można z funduszu remontowego finansować inwestycję?
Znalazłem coś takiego:
"wynika z orzecznictwa sądowego, z funduszu remontowego nie powinny być finansowane przedsięwzięcia inwestycyjne niemające na celu odtworzenia stanu pierwotnego nieruchomości wspólnej oraz niestanowiące bieżącej konserwacji (wyrok Sądu Okręgowego w Poznaniu z 17 grudnia 2014 r., sygn. akt I C 1105/13). Remontem jest wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji. Konsekwentnie fundusz remontowy winien służyć gromadzeniu w dłuższej perspektywie czasowej środków na pokrycie wydatków związanych wyłącznie z wykonaniem tego rodzaju prac (wyrok SA w Gdańsku z 8 maja 2014 r., sygn. akt V ACa 837/13)."
więcej: https://prawonieruchomosci24.pl/interpretacje-przepisow/pamietaj-funduszu-remontowego-nie-mozesz-przeznaczyc-na-inwestycje-1770.html
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Mam pytanie czy punkty z podjętej przez WM uchwały są zgodne z prawem:
"Wyraża zgodę na budowę placu zabaw pomiedzy budynkami na terenach zielonych należących do WM bez zachowania stref odległościowych od budynku zgodnych z Rozporządzeniem ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie."
Tutaj zastanawia mnie zwrot: "bez zachowania stref odległościowych". Jak to się ma do obecnego prawa? WM może je ignorować?
Pytam, bo znalazłem coś takiego:
"Odległość placów zabaw dla dzieci, boisk dla dzieci i młodzieży oraz miejsc rekreacyjnychod linii rozgraniczających ulicę, od okien pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi oraz od miejsc gromadzenia odpadów powinna wynosić co najmniej 10 m, przy zachowaniu wymogów § 19 ust. 1."
więcej: https://placezabaw.org/info/nadzor-budowlany/153-zmiany-w-rozporzadzeniu-o-odleglosciach-40
"3.Naruszenie przepisów technicznych podczas robót budowlanych polegających na wykonaniu placu zabaw stanowi samowolę budowlaną określoną w art. 50 ust. 1 pkt 4 ustawy Prawo budowlane."
więcej: https://www.prawo.pl/biznes/samowolna-budowa-placu-zabaw-na-terenie-nalezacym-do-wspolnoty-mieszkaniowej,145217.html
Nie chcę odpowiadać za samowolę budowlaną
Kolejny punkt:
"Całkowity koszt inwestycji wynosi XX XXX zł brutto i będzie finansowany z funduszu remontowego."
Tutaj się zastanawiam, czy można z funduszu remontowego finansować inwestycję?
Znalazłem coś takiego:
"wynika z orzecznictwa sądowego, z funduszu remontowego nie powinny być finansowane przedsięwzięcia inwestycyjne niemające na celu odtworzenia stanu pierwotnego nieruchomości wspólnej oraz niestanowiące bieżącej konserwacji (wyrok Sądu Okręgowego w Poznaniu z 17 grudnia 2014 r., sygn. akt I C 1105/13). Remontem jest wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji. Konsekwentnie fundusz remontowy winien służyć gromadzeniu w dłuższej perspektywie czasowej środków na pokrycie wydatków związanych wyłącznie z wykonaniem tego rodzaju prac (wyrok SA w Gdańsku z 8 maja 2014 r., sygn. akt V ACa 837/13)."
więcej: https://prawonieruchomosci24.pl/interpretacje-przepisow/pamietaj-funduszu-remontowego-nie-mozesz-przeznaczyc-na-inwestycje-1770.html
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
a dlaczego nie , jak taka jest wola większości właścicieli lokali ,
Oni doposażają cześć wspólna w plac zabaw - mają małe dzieci i chcą im zorganizować świat po swojemu - kto im zabroni?.
Plac zabaw nie powstał na etapie budowy budynków, bo był sprzeczny z wymogami prawa - Rozporządzeniem ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie..
"Fundusz Remontowy" to tylko nazwa , co z tego funduszu celowego będzie robione stanowią właściciele lokali tworzący daną wspólnotę.
Myślałem, że podlinkowany artykuł dotyczy właśnie podobnej sytuacji i że nie można finansować inwestycji z funduszu remontowego.
czy ten podlinkowany wpis dotyczy Twojej WM ? NIE ...więc nie ma co się martwić .
Zapoznaj się z treścią ustawy o własności lokali .
Wspólnota nie powinna podejmować uchwał, ktore naruszają prawo. W tym przypadku wspólnota chce złamać przepisy prawa budowlanego.
Jeśli nikt nie zaskarży uchwały, to uchwała przejdzie ale potem każdy właściciel będzie mógł zawiadomić nadzór budowlany i nadzór nakażę rozbiórkę. I pieniądze zostaną wyrzucone w błoto.
PINB zajmuje się "budowami", a ten plac powstanie spontanicznie , przez użytkowników budynków ... po 12-15 latach umrze "śmiercią naturalną", jak tylko spadkobiercy podrosną i pójdą do szkoły
zawsze takie ryzyko istniej ... np. wandale ...
Jest kilka osób które już wysłały pismo do Zarządcy o zamiarze zaskarżenia tej uchwały.
Chciałbym jakoś pogodzić to wszystko, dlatego poprosiłem o pomoc. Dla mnie sensownym kompromisem będzie piaskownica. Wyjdzie 20 razy taniej niż zaproponowany plac i nie będzie łamać prawa.
a inny zaproponuje huśtawki , jeszcze inny zjeżdżalnię, a jeszcze inny trzepak ...
Taki plac zabaw musi być ogrodzony przed zwierzętami, jak ma piaskownicę , Piasek trzeba wymieniać na atestowany co roku ...
A kolejny, że w tym miejscu należy zrobić toaletę dla psów .
.... i co wtedy zrobicie?
Z tego co czytam obecna ustawa nie jest.
Radże przeczytać.
Nowy doklejony: 16.07.19 15:09
Tylko ignorant napisze, że nadzór nie zajmuje się placami zabaw.
Zajmuje. A jak nie chce się zająć to do sądu administracyjnego.
Cytat
Pytanie członka forum dotyczy sytuacji, w której te przepisy zostały naruszone.
Wiem, ze to dla ciebie trudne ale nie wyrywaj zdań z uzasadnienia i przeczytaj całe orzeczenie.
Po tym "wyroku" nadzór zajął się sprawą. Nie miał wyjścia.
Sądząc po dyskusji jaką wywołałem, widzę, że sprawa nie jest tak oczywista.
w tej sprawie, tak się potoczyły losy placu zabaw.
A tak na marginesie, jestem ciekaw, jak się to naprawdę skończyło po wznowieniu ...
Ściagnij :
Komunikat Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego do właścicieli i zarządców placów zabaw
Nowy doklejony: 16.07.19 16:55
Nim WM podejmie uchwałę proponuję złożyć pismo w tej sprawie w organie architektoniczno- budowlanym .
Opisać sytuację ( za mała odległość) i zapytać czy jest potrzebne zgłoszenie robót budowlanych.
Urząd ma ustawowy obowiązek (kpa) odpowiedzieć.
Podobno Zarządca w rozmowie sam przyznał, że możemy plac postawić, ale wystarczy jedna skarga do PINB i będziemy musieli go zdemontować.
Przypuszczam, że dlatego w uchwale dodano zwrot "bez zachowania stref odległościowych". Po prostu Zarządca chciał kryć swój tyłek.
Na razie dziękuję za pomoc. Poinformuje jak się sprawa rozwinie, może się to komuś przydać w przyszłości.
Zrezygnujcie z tej uchwały.
Pomysł finansowania placu z funduszu remontowego nie jest sprzeczny z prawem, ale sprzeczny jest celem, na jaki fundusz remontowy się tworzy. Tak jak w orzeczeniu.
To prędzej już odrębny fundusz celowy na budowę placu.
Właściciele lokali powołują go z rozsądku np. jako amortyzacja NW, zabezpieczenie finansowe na awarie ...
a co z niego chcą finansować na częściach wspólnych , to jest ich sprawa.
Trwa głosowanie nad uchwałą, która odwołuje tą poprzednią.
Jednocześnie trwa głosowanie nad kolejną wersją tej uchwały, tym razem z placem umiejscowionym w szczycie budynku. Według Zarządcy jest to zgodne z prawem bo w szczycie nie ma okien.
Budzi to moje wątpliwości, bo w rozporządzeniu jest tylko napisane:
3. Odległość placów zabaw dla dzieci, boisk dla dzieci i młodzieży oraz miejsc rekreacyjnych od linii rozgraniczających ulicę, od okien pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi oraz od miejsc gromadzenia odpadów powinna wynosić co najmniej 10 m, przy zachowaniu wymogów § 19 ust. 1.
Więc można też przyjąć odległość od okien znajdujących się na ścianach bocznych względem szczytu, wtedy wymiar 10m nie będzie zachowany.
To nasz kolejny Zarządca, poprzedni też nie był lepszy. Tego ludzie chwalili, ale teraz widzę, że wynikało to bardziej z ich niewiedzy co się w ich WM dzieje, niż z rzeczywistych kompetencji Zarządcy.