Głosowanie we wspólnotach mieszkaniowych - wyniki
sebek999
Użytkownik
Witam
mam pytanie odnośnie wyników głosowania we wspólnocie mieszkaniowej. Czy jako jeden z właściciel mieszkania ma prawo wglądu w wyniki głosowania nad uchwałą której zbieranie głosów odbywało się w większości w trybie indywidualnego zbierania głosów przez internet? Czy administracja powinna udostępnić materiały z zebrania odnośnie podjętej uchwały - wniosek osoby która składała tą uchwałę, pełnomocnictwo - jeżeli nie była właścicielem. Jak to powinno wyglądać w kwestii formalnej?
mam pytanie odnośnie wyników głosowania we wspólnocie mieszkaniowej. Czy jako jeden z właściciel mieszkania ma prawo wglądu w wyniki głosowania nad uchwałą której zbieranie głosów odbywało się w większości w trybie indywidualnego zbierania głosów przez internet? Czy administracja powinna udostępnić materiały z zebrania odnośnie podjętej uchwały - wniosek osoby która składała tą uchwałę, pełnomocnictwo - jeżeli nie była właścicielem. Jak to powinno wyglądać w kwestii formalnej?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Zazwyczaj, jak takie głosowanie jest robione przez internet to i wyniki winny być dostępne przez internet np. tam, gdzie można online sprawić swoje saldo rozrachunków ze wspolnotą >>> materiały/uchwały.
Jako właściciel lokalu lub jego pełnomocnik, masz takie prawo .
https://www.morizon.pl/blog/rodo-a-wspolnota-spoldzielnia-mieszkaniowa/
https://www.giodo.gov.pl/pl/364/3663
https://www.uodo.gov.pl/decyzje/ZSPU.440.156.2019
RODO to wygodna wymówka.
koziorozka - >>>Uświadomić, że nie znają prawa >>>> I cytujesz "wypociny jakiegoś prawnika jako podstawę prawną"? W Spółdzielniach obowiązują inne przepisy niż we WM, nawet sądy mieszają te przepisy.
KubaP - >>>oddaj sprawę do sądu , a Sąd już im wyjaśni co z RODO i w jakim zakresie ma we WM "do powiedzenia".>>>> A tak szczegółowo mógłbyś podać treść pozwu????Proszę nie mylić, że coś jest dopuszczalne z czymś co jest obowiązkowe.
We WM kierujemy się UoWL, a jak czegoś tam nie ma to przepisami kc. Jedyną dokumentacją wymienioną w ustawie jest dokumentacja techniczna oraz pozaksięgowa dokumentacja finansowa.
Ad rem. W tym roku po raz pierwszy, zawiadomiłem na piśmie właścicieli o swoim absolutorium w taki sposób : Podjęto uchwałę większością głosów w sprawie udzielenia Zarządowi Absolutorium. Wypełniłem więc ustawowy obowiązek nie podając kto jak glosował. Złamałem prawo? NIE. Każdy właściciel ma prawo zaskarżyć tę uchwalę, ale jaki poda powód. Swoje domysły?
blazejh - >>RODO to wygodna wymówka.>>>> Masz rację i zapewniam Cię ,że będzie to wykorzystywane nagminnie.
Cytowanie art.27 - jest czysto akademickie. W sądzie musimy przedstawić solidne podstawy prawne naszego żądania i to na drodze powództwa cywilnego.
sebek999 - jak masz dużo wolnego czasu to próbuj. POWODZENIA.
U nas stosujemy taka formułę : Nie piszemy, jaki wynik został osiągnięty, bo nie ma takie wymogu prawnego.
Zawiadomienie ma Formę broszury.
Z głosowania wykonywany jest protokół. Cała dokumentacja z glosowania jest przetrzymywana/ archiwizowana u Administratora ( zgodnie z umową na administrowanie ) Zarząd posiada skan dokumentów (plik elektroniczny)
A jaka była treść uchwały? Zebranie Ogółu Właścicieli udziela Zarządowi Absolutorium. zawiadomienie ma formę : Podjęto uchwałę większością głosów w sprawie udzielenia Zarządowi Absolutorium.
>>>>Zawiadomienie ma Formę broszury. >>>>?????to co w niej jest? A u mnie zwykłej kartki, i niech tak pozostanie.
>>>Z głosowania wykonywany jest protokół. Cała dokumentacja z glosowania jest przetrzymywana/ archiwizowana u Administratora ( zgodnie z umową na administrowanie ) Zarząd posiada skan dokumentów (plik elektroniczny>>
To jest wewnętrzna sprawa WM, powinna być ujęta w Statucie WM. bo w UoWL nic tam o tym nie piszą.Oczywiście jest logicznie uzasadnione przechowywanie podjętych Uchwal szczególnie w przypadkach zaskarżeń.Dla tych celów archiwizuję te Uchwaly, które u mnie mają następującą postać:
Uchwała nr 1 WM .......... w sprawie udzielenia Zarządowi Absolutorium
Paragraf 1 - ZOW udziela zarządowi Absolutorium
Paragraf 2 - Za udzieleniem glosowali właściciele ..........
Przeciw - ........
W związku z uzyskaniem większości ............ głosów uchwala została podjęta
Paragraf 3 - Uchwala wchodzi w życie z dniem ......
Ale nie to bylo wątkiem dyskusji. Odesłałeś sobek999 do sądu, a ja spytałem o treść pozwu. I nadal na to czekam, bo takie straszenie sądem mnie po prostu śmieszy.A w sądach występowalem po obu stronach balustrady, więc zapewniam ,że wiem co pisze.
koziorozka - >>>Uświadomić, że nie znają prawa>>>> A w jakiej formie?
Akurat ten prawnik wie, o czym pisze. Od lat zajmuje się tematyką wspólnot mieszkaniowych.
Napisał , że prawo kontroli pracy zarządu przysługuje każdemu właścicielowi lokalu.
I słusznie:
uwl
Art. 29.3. Prawo kontroli działalności zarządu służy każdemu właścicielowi lokalu.
To zarząd jest odpowiedzialny za poprawne zliczenie głosów pod uchwałą.
Zatem każdy z właścicieli ma prawo skontrolować czy zostało to zrobione poprawnie. Bez listy podpisów nie da się tego zrobić.
Czasami to jest jedyny sposób, by przywołać zarząd do porządku.
Drugi - wymiana zarządu.
Nie masz podstawowej wiedzy.
Składa się pozew o udostępnienie dokumentacji wspólnoty. Można zawęzić pozew do udostępnienia treści uchwały wraz z jej integralną częścią, jaką jest lista podpisów.
Nowy doklejony: 30.07.19 11:06
W jakim statucie?
W uwl nie ma mowy o statucie.
Wiec skąd ten statut? ;-)
I słusznie:
uwl
Art. 29.3. Prawo kontroli działalności zarządu służy każdemu właścicielowi lokalu. >>>>< Czyli zacytowal przepis prawny. Genialne. Problem tkwi w wyjaśnieniu, na czym ta kontrola ma polegać. Ale my dyskutujemy na temat, co ma zrobić właściciel jak Zarząd odmawia wglądu w dokumenty.
>>>>Składa się pozew o udostępnienie dokumentacji wspólnoty. Można zawęzić pozew do udostępnienia treści uchwały wraz z jej integralną częścią, jaką jest lista podpisów.>>> Obawiam się ,że sąd znasz tylko z filmów i litreratury. Miałeś kiedyś w ręku kc???? Chcesz treść uchwaly? Proszę. ZOW udziela zarządowi Absolutorium. TO JEST CAŁA TREŚĆ UCHWAŁY. NADAL CZEKAM NA WSKAZANIE TREŚCI POZWU, określenie żądania oraz podania podstawy prawnej. Domniemywam ,że na tym specjalistycznym forum niejednokrotnie temat był poruszany, więc z milą chęcia poczytam również przykłady orzecznictwa, jeżeli kiedykolwiek byly w tej sprawie.
gab - mówmy o realiach a nie o teoriach z książek.:bigsmile:
A ja widzę, że jesteś następnym ignorantem, który wczoraj łapał pokemony a dziś trolluje na tym forum .
Nie masz żadnej wiedzy na temat wspólnot, wiec szkoda mi czasu na jałowe dyskusje.
Nie będą bajdurzyć tak jak Ty Prezesie :bigsmile:
Ja "prowadzę krucjatę" z takimi *** jak TY : co Prezesują , uchwalają STATUTY WM, czy nie podają treści uchwał, a uchwały podejmuje "ZEBRANIE WŁAŚCICIELI LOKALI" ...:bigsmile:
no, jak na Prezesa WM (:bigsmile:) to masz gust że ho ho .
Jak na jednej kartce papieru zmieścisz TREŚĆ pojętych /uchwalonych uchwał? , tak, aby właściciel lokalu mógł ewentualnie zaskrzyć tę treść
w Statucie ????? jakim ???? UoWL nie przewiduje takiego dokumentu, mowa jest raczej o regulaminach niż o statutach .
nie masz czym się chwalić, a co "kraj" to obyczaj. a tak na marginesie co to jest :ZOW:??? ,
bo nie ma czegoś takiego, jak Zebranie Ogólne Właścicieli lokali i żadne "zebranie" niczego nie uchwala . Robią to wyłącznie WŁAŚCICIELE LOKALI... osobiście lub za pośrednictwem pełnomocników .
Czytaj, może się czegoś nauczyć i następne zabranie właścicieli lokali oraz dokumenty WM będzie pozbawione tych podstawowych błędów i wybaczeń rodem ze spółdzielczości mieszkaniowej, Panie Prezesie :bigsmile:
jest logicznie uzasadnione, aby takie dokumenty posiadać we WM, choćby dla Sądu jako dowód w sprawie ...
Wiesz, aby Statut jakiejkolwiek organizacji był ważny, należy go zarejestrować w KRS , nie wiedziałeś ? .
Naucz się używać właściwych słów i więcej pokory panie PREZESIE. (:bigsmile::bigsmile::bigsmile:)
Jak można porównywać Statut ( który we WM praktycznie nic nie stanowi) z dokumentami WM, jakim są treści uchwał , protokoły z zebrań właścicieli lokali czy protokoły z głosowań nad uchwałami w systemie mieszanym czy regulaminy podjęte uchwałami . ....i kalkowaniu struktur , nazewnictwa i zasad ze spółdzielczości mieszkaniowej .
PORAŻKA ...
>>>>a tak na marginesie co to jest :ZOW:??? , >>>> Myślałem ,że na specjalistycznym forum można używać skrótów. Jest to ZEBRANIE OGÓŁU WŁAŚCICIELI, pięknie wymienione w art.30 UoWL
>>>>>i żadne "zebranie" niczego nie uchwala >>>>>> Mamy widocznie różne UoWL bo w mojej pisze w art.30.2. ust. 3 ,że uchwala ABSOLUTORIUM.
Spór czy zebranie ogółu właścicieli, właściciele, grupa właścicieli czy uczestnicy zebrania rocznego oznaczają synonimy jest dyskusja akademicką o pier....łkach. To samo dotyczy pozostałego nazewnictwa.Statut,Regulamin,Procedury obowiązujące we WM, Najwyższa wola członków WM itp..... . Wszystkie te dokumenty po uchwaleniu przez większość właścicieli mają charakter OBOWIĄZUJĄCEGO PRAWA WE WM.A kto się z tym nie zgadza ma prawo do skargi w sądzie.
Nie można jednym wzorcem opisywać wszystkich WM.Inaczej dzialają WM 10-lokalowe ,inaczej ponad 100-lokalowe.Czy jak przyjdzie 5 członków na ZOW to będziemy powoływać Przewodniczącego zebrania, Sekretariat, Komisję Regulaminową, Komisję Uchwałodawcza, Komisję Skrutacyjną, Protokolanta i 2 Stewardessy? U mnie WM 40-lokalowej ja jestem tym wszystkim i jaka to różnica czy nazywają mnie Prezesem, Przewodniczącym, I Sekretarzem, Dalaj Lamą czy zwykłym jednoosobowym członkiem Zarządu?Ludzie są zadowoleni a dokumenty ,które wytwarzam nawet nie kwestionował sąd, w którym je składałem.I sądowi wystarczyła kartka z uchwalą, potwierdzona przez mnie pieczątką i podpisem,, nie żądał żadnych broszur.
Widzę ,że dyskusje z niektórymi nie mają żadnego sensu więc będę starał:bigsmile: się unikać konfrontacji, czego życzę moim oponentom.
Art. 23. 1. Uchwały właścicieli lokali są podejmowane bądź na zebraniu, bądź w drodze indywidualnego zbierania głosów przez zarząd; uchwała może być wynikiem głosów oddanych częściowo na zebraniu, częściowo w drodze indywidualnego ich zbierania.
I żadne zebranie członków WM niczego nie uchwala.
Nowy doklejony: 30.07.19 17:02 [
Ta pieczątką zwłaszcza była dla sądu najważniejsza ...
Nowy doklejony: 30.07.19 17:12
I dla rozróżnienia uwl od usm :
Ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych.
art. 8 (3)
7. Walne zgromadzenie może podejmować uchwały jedynie w sprawach objętych porządkiem obrad podanym do wiadomości członków w terminach i w sposób określony w ustawie.
8. Walne zgromadzenie jest ważne niezależnie od liczby obecnych na nim członków.
9. Uchwałę uważa się za podjętą, jeżeli była poddana pod głosowanie wszystkich części walnego zgromadzenia, a za uchwałą opowiedziała się wymagana w ustawie lub statucie większość ogólnej liczby członków uczestniczących w walnym zgromadzeniu. Jednakże w sprawach likwidacji spółdzielni, przeznaczenia majątku pozostałego po zaspokojeniu zobowiązań likwidowanej spółdzielni, zbycia nieruchomości, zbycia zakładu lub innej wyodrębnionej jednostki organizacyjnej do podjęcia uchwały konieczne jest aby w posiedzeniach wszystkich części walnego zgromadzenia, na których uchwała była poddana pod głosowanie, uczestniczyła łącznie co najmniej połowa ogólnej liczby uprawnionych do głosowania, chyba, że statut stanowi inaczej.
wymienione są słowa, ale w jakim kontekście
w kontekście głosowania ? !!!!!
punk 3 należy rozpatrywać z łącznie z punktem 2
i gdzie tu jest napisane, że to ZEBRANIE WŁAŚCICIELI LOKALI podejmuje uchwały , mowa jest, ale co ma być programem zebrania właścicieli lokali i to w szczególności , co oznacza ,że jest to katalog otwarty
bądź poważny ...***
a o standaryzacji ty słyszałeś?
ONI maja rację, że z Tobą nie da sie dyskutować .