wniosek mieszkańców i jego zmiana przez zarząd

jQjQ Użytkownik
edytowano grudnia 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Członkowie wspólnoty złożyli, w trybie art 30 Ustawy, wniosek o zwołanie zebrania wspólnoty. Dołączyli do niego projekty uchwał, odnośnie zmian w składzie zarządu. Uchwały miały być dwie - jedna, odwołująca jednego członka i druga, odwołująca dwóch pozostałych członków zarządu razem. Zarząd postanowił rozdzielić drugi projekt uchwały na dwa, tak, by odwołanie każdego z 3 członków zarządu głosowane było osobno. Czy miał prawo zmieniać treści tych uchwał? Czy miał prawo do zmiany woli członków wspólnoty składających te projekty uchwał?

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano grudnia 2009
    A jaka to różnica? W każdym z wariantów chodzi o odwołanie wszystkich członków zarządu. Jeżeli uzyskacie większość, to wszystkie uchwały przejdą.
    Skąd pomysł dwóch uchwał? Czy nie można odwołać wszystkich jedną uchwałą?
  • Opcje
    jQjQ Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jest po prostu spór między jednym członkiem zarządu (A), a pozostałymi dwoma (B i C). Celem takiego rozwiązania było niedopuszczenie do sytuacji, gdy w zarządzie pozostaje A wspólnie z B lub C, bo to nic nie da.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W obecnej wersji macie wybór: możecie każdego z osobna odwołać lub pozostawić.
    A może najlepiej byłoby odwołać całe skłócone towarzystwo i wybrać nowych ludzi?
  • Opcje
    jQjQ Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ten A to ja :-) Czy skłócone? Trochę tak. Bardziej różnica wizji na to, od czego zarząd ma być i czym się zajmować. Kobiety prędzej dogadają się między sobą, no i się dogadały. Tylko, że efektów tego dogadania się nie widać. A zgłaszane przeze mnie wnioski i pomysły nie mają szans na przebicie się.
    Ale wracając do meritum - czy skoro we wniosku wpłynęły projekty uchwał w określonej postaci, to zarząd ma prawo je zmienić?
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano grudnia 2009
    Na pewno mogą to uczynić właściciele na zebraniu. Zarząd co do zasady nie powinien tego robić przed zebraniem, przecież to projekt uchwały właścicieli. Każdą sprawę należy jednak rozpatrywać indywidualnie, z przedstawionego stanu faktycznego wynika, że taka zmiana nie ma żadnego znaczenia z punktu widzenia celu, w jakim zwołano zebranie a jest nim przecież odwołanie zarządu.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja nie widzę tu żadnej szkody. Nie dostrzegam też manipulacji - ze strony zarządu.
    Można odwołać cały zarząd lub poszczególnych jego członków (art. 2.2 ustawy).

Można się natomiast dopatrzyć próby manipulacji w Twojej propozycji wiązania głosowań, "pakietowych" uchwał. Głosowanie nad odwołaniem każdej osoby oddzielnie jest zgodne z ustawą, jest nawet lepsze od wybiórczego łączenia poszczególnych członków zarządu. Ludzie ocenią i zadecydują. Vox populi, vox Dei!
  • Opcje
    edytowano grudnia 2009
    Jeżeli ma miejsce taki konflikt, o jakim pisał JQ , to nie widzę jednak przeszkód w tworzeniu "pakietowych" rozwiązań. Przecież wola poszczególnych członków w zakresie pracy w zarządzie w określonym składzie osobowym ma nie mniejsze znaczenie, niż wola członków wspólnoty w zakresie wyboru zarządu.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Zarządca:[/cite]taka zmiana nie ma żadnego znaczenia z punktu widzenia celu, w jakim zwołano zebranie a jest nim przecież odwołanie zarządu.
    A mnie się wydaje, że jQ chce pozostać w zarządzie, pozbywając się pozostałych. Chciał pomóc swojemu szczęściu licząc, że odpowiednie "zmontowanie" uchwał będzie mu sprzyjać. Zabieg 2/3 zarządu pokrzyżował mu szyki i teraz szuka formalnego "haka" na przeciwniczki. Nie znajdzie go, bo każdy wariant głosowania jest możliwy, aczkolwiek bardziej mi odpowiada projekt większości zarządu.Albo jedna uchwała, albo 3 oddzielne. Inne warianty - choć prawnie dopuszczalne - to manipulacja.
  • Opcje
    edytowano grudnia 2009
    Wydaje mi się, że sprawę powinno się wyjaśnić na zebraniu i niech właściciele zdecydują o treści uchwał.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.