główne zawory gazowe oraz wodne
wspolnota2
Użytkownik
Witam
Chciałbym zapytać czy jest jakaś uchwała mówiąca iż musi być łatwy dostęp do zaworów głównych gazowych i wodnych ? Co w przypadku kiedy to lokator zajął takie pomieszczenie i nie chce tego pomieszczenia udostępnić nie mówiąc o problemie z dostępem ( mam na myśli półki , regały , itd. )
Chciałbym zapytać czy jest jakaś uchwała mówiąca iż musi być łatwy dostęp do zaworów głównych gazowych i wodnych ? Co w przypadku kiedy to lokator zajął takie pomieszczenie i nie chce tego pomieszczenia udostępnić nie mówiąc o problemie z dostępem ( mam na myśli półki , regały , itd. )
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Tu masz o przepisach
http://www.rynekinstalacyjny.pl/blog/id61,kurek-glowny
Poza tym jakim cudem niedostępny zawór nie zwrócił uwagi osoby robiącej obowiązkowy przegląd budowlany?
Dziękuję za informacje ale jeśli budynki są z lat 60 to wszystkie zawory głowne ( gazowe ) powinny być zmodernizowane poprzez przeniesienie ich na zewnątrz ?
Nie, ale powinien być do nich dostęp.
Co znaczy lokator zajął? Na jakiej podstawie?
Czy to pomieszczenie jest pomieszczeniem przynależnym do lokalu w którym mieszka lokator (najemca gminny?) ? Czy jest częścią wspólną (NW)?
Ta piwnica może być NW lub może być lokalem przynależnym do jakiegoś lokalu.
zatem mam kolejne pytanie :
Jeśli pion wodny należy do wymiany przez Wspólnotę a jest ten pion zabudowany to czy Wspólnota również musi go zabudować ( wymalować ) doprowadzic do stanu pierwotnego ?
Czy ktoś będzie się orientował na wcześniej zadane pytanie ?