zabudowa pionów kanalizacyjnych
wspolnota2
Użytkownik
witam
czy zabudowa pionów po wymianie pionów łącznie z kafelkami do stanu faktycznego musi być wykoanana?
czy zabudowa pionów po wymianie pionów łącznie z kafelkami do stanu faktycznego musi być wykoanana?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Generalnie nie bardzo mam ochotę polemizować, bo wiesz jak to jest... Ludzie mogą w pewnym momencie nie zauważyć różnicy, jak pisał Stanisław Jerzy Lec w jednym z aforyzmów. Niemniej, bardzo mi szkoda tych ludzi, którzy wczytują się w Twoje złote myśli, a następnie giną sprowadzeni na manowce, niczym zabłąkane statki na rafach. W takich sytuacjach muszę być dla nich, jak latarnia morska, która ich wybawi od zguby.
:cool:
Noooo, nie bądź taki fałszywie skromny. Gdzie mi tam do pierwszego...
co mają wspólnego szachty z przewodami instalacyjnymi wod - kan z szachtami wentylacyjnymi ... to są dwa różne światy.
nie, Noooo , ale taka jest jest prawda, jesteś "pierwszym "... :bigsmile:
Piony wodne (z.w./c.w.u.) i c.o. w nowych budynkach prowadzi się przez klatki schodowe, więc nie potrzebują żadnych zabezpieczeń międzykondygnacyjnych. Byłoby to zresztą nieco kuriozalne w odniesieniu do klatki schodowej : ), więc nie pisz mi tutaj wod-kan, bo wod-kan, to są właśnie dwa różne światy w dzisiejszych czasach.
A teraz wracając do meritum: Zapewne nie chodzi Ci o stan faktyczny, lecz o stan pierwotny, tzn. taki sprzed remontu. Otóż ten temat, o ile dobrze pamiętam, był wałkowany tyle razy, że to naprawdę jest słabe zadawać tysięczny raz to samo pytanie, zamiast poszukać gotowych odpowiedzi w wątkach na forum. Leniom mówmy: nie.
niekoniecznie tak jest , zwłaszcza przewody wentylacyjne :bigsmile: są wspólnie budowane z pionem wod-kan na klatce schodowej.
W budowanym 4 poprzecznice dalej budynku, przewody wod-kan oraz instalacja C.O. idą w pionie lokalowym - jest ich 3, tyle ile lokali na jednym poziomie. Po klatce schodowej idą szachty na przewody gazowe .
Zapętliłeś się hydrauliku.
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/8843/zabudowa-pionow-kanalizacyjnych/#Item_10
Wszystko w temacie