Lokal Garażowy wyliczenia zaliczek
Roksa
Użytkownik
Szanowni Państwo
Garaż u nas we wspólnocie jest lokalem, i stąd teraz moje pytanie. Czy jeżeli lokale mieszkalne mają naliczane zaliczki wg kryteriów eksploatacja, wynagrodzenia i remont to czy w lokalu garażowym prawnym jest dołożeniu mu dodatkowego naliczenia z tytułu np wewn utrzymania. Wg nas skoro wszystkie mają księgi wieczyste odrębne, garaż też, jest lokalem tylko z wieloma właścicielami to dlaczego jest traktowany inaczej w wyliczeniu?
Garaż u nas we wspólnocie jest lokalem, i stąd teraz moje pytanie. Czy jeżeli lokale mieszkalne mają naliczane zaliczki wg kryteriów eksploatacja, wynagrodzenia i remont to czy w lokalu garażowym prawnym jest dołożeniu mu dodatkowego naliczenia z tytułu np wewn utrzymania. Wg nas skoro wszystkie mają księgi wieczyste odrębne, garaż też, jest lokalem tylko z wieloma właścicielami to dlaczego jest traktowany inaczej w wyliczeniu?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Tymczasem nie ma on nic wsplnego z NW i zarzadzanie nim oparte jest nie na Uowl lecz KC. Właściciele takiego lokalu powinni podpisać ( lub nie, bo mogą np: sami sprzątać ) odpowiednią umowę z jakimś podmiotem na zarządzanie tym lokalem. Jak spytałem mojego zarządce na jakiej podstawie zarządza lokalem LG2 -odpowiedział - na podstawie umowy dorozumianej ( art 752 KC) i właściwie to miał racje . Jezli zarządza a właściciele lokalu płacą i nie protestują to jest klasyczny przykład umowy dorozumianej
To właściciel mieszkania płaci za prąd, remonty, sprzątanie (lub sam sprząta).
W hali garażowej też ktoś musi sprzątać, trzeba zapłacić za prąd, jakąś naprawę czy remont . Stąd masz pozycję "wew, utrzymanie".
Dziwi mnie tylko takie skąpe "menu " zaliczki, co się składa na zaliczkę (jedna pozycja: Wew. utrzymanie... ) .
Przy takim "menu" łatwo jest manipulować kosztami, a właściciele mają utrudnioną kontrolę. Stąd Twoje pytanie .
Uważam, że zaliczka winna wyglądać tak https://forum.zarzadca.pl/wiki/wzor_-_zaliczka
częściowo tak, np. media (ZW,CW, CO)
Uważam, że zaliczka winna wyglądać tak https://forum.zarzadca.pl/wiki/wzor_-_zaliczka