Notoryczne otwieranie okien na korytarzu piwnicznym podczas niskiej temperatury
mieszkaniec_parteru
Użytkownik
Witam
Jako iż to mój pierwszy post, proszę o przeniesienie jeśli wybrałem zły dział.
Jestem właścicielem lokalu położonego na parterze 4-piętrowego bloku.
Jeden z sąsiadów (były członek zarządu WM) notorycznie otwiera okna w korytarzach piwnicznych, nawet w zimne dni.
Dziś wykręciłem klamki z okien i zabrałem je ze sobą.
Po jakimś czasie zauważyłem, że okna znowu są otwarte więc je zamknąłem. W międzyczasie wspomniany sąsiad naszedł mnie w piwnicy i po krótkiej wymianie zdań, stwierdził że zgłosi mnie do dzielnicowego za kradzież klamek jeśli ich ponownie nie zamontuję (wspomniałem o małej szkodliwości czynu). Stwierdził również, że okno znajdujące się obok jego piwnicy ma być ciągle otwarte.
Tłumaczenie, że jest zimno i ciągnie mi od podłogi (mam mieszkanie nad otwieranym oknem) nie pomaga. Do gościa nie dociera i robi to po prostu na złość za poprzednie nasze sprzeczki.
Nie wspomnę, że w ten sposób ucieka ciepło z CO.
Podpowiedzcie mi proszę, gdzie i w jaki sposób mogę załatwić sprawę?
Dodam, że WM nie ma ustalonego regulaminu.
Jako iż to mój pierwszy post, proszę o przeniesienie jeśli wybrałem zły dział.
Jestem właścicielem lokalu położonego na parterze 4-piętrowego bloku.
Jeden z sąsiadów (były członek zarządu WM) notorycznie otwiera okna w korytarzach piwnicznych, nawet w zimne dni.
Dziś wykręciłem klamki z okien i zabrałem je ze sobą.
Po jakimś czasie zauważyłem, że okna znowu są otwarte więc je zamknąłem. W międzyczasie wspomniany sąsiad naszedł mnie w piwnicy i po krótkiej wymianie zdań, stwierdził że zgłosi mnie do dzielnicowego za kradzież klamek jeśli ich ponownie nie zamontuję (wspomniałem o małej szkodliwości czynu). Stwierdził również, że okno znajdujące się obok jego piwnicy ma być ciągle otwarte.
Tłumaczenie, że jest zimno i ciągnie mi od podłogi (mam mieszkanie nad otwieranym oknem) nie pomaga. Do gościa nie dociera i robi to po prostu na złość za poprzednie nasze sprzeczki.
Nie wspomnę, że w ten sposób ucieka ciepło z CO.
Podpowiedzcie mi proszę, gdzie i w jaki sposób mogę załatwić sprawę?
Dodam, że WM nie ma ustalonego regulaminu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Przekonaj sąsiadów żeby uchwalili regulamin a w nim kary finansowe za otwieranie okien w zimie w części wspólnej.
Dzisiaj problemem są zamrażarki w piwnicach, które czerpią prąd z ADM . Tam trzymają mrożonki z działek, już przetworów im się nie chce robić jak dżemów, czy konfitur, o kompotach, czy ogórkach nie wspomnę.
Tak samo, jak nikt nie kłóci się o suszarnie, co najwyżej o "zawłaszczenie" przez trzech - czterech użytkowników lokali lub są wynajmowane, jako pożytki...
z nudów klepiesz też i w klawiaturę.... .
Przy okazji, należy w całej sprawie też pamiętać o prawidłowej wentylacji piwnic. To taka druga strona medalu. Jak będzie za szczelnie, to też nie będzie dobrze. To chyba wszyscy wiemy : )