Wyodrębnienie osobnego lokalu
jono3uk
Użytkownik
Dzień dobry,
posiadam dwie izby, w tym jedna ( z osobnym wejściem) stanowi warsztat pracy. wszystko przynależy pod jeden lokal. pytanie, czy można z warsztatu wyodrębnić osobny lokal?
posiadam dwie izby, w tym jedna ( z osobnym wejściem) stanowi warsztat pracy. wszystko przynależy pod jeden lokal. pytanie, czy można z warsztatu wyodrębnić osobny lokal?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
https://www.biznes.gov.pl/pl/firma/inwestycje-budowlane/chce-zbudowac-budynek/proc_171-samodzielnosc-lokalu
Pewnie twoi rodzice kupowali mieszkanie od gminy lub Skarbu Państwa. Owszem , był tam potrzebny rzeczoznawca majątkowy ale do wyceny mieszkania a nie inwentaryzacji budowlanej.
Nowy doklejony: 10.10.19 10:48 [
Tak , jak napisali poprzednicy. Potrzebny będzie architekt i zaświadczenie o samodzielności.
Nowe lokale muszą spełniać normy dotyczące powierzchni, węzłów sanitarnych, wentylacji itp. Te normy sa inne dla lokali mieszkalnych a inne dla użytkowych. .
Wiec nie każdy lokal da się podzielić.
Widać, że nigdy nie miałeś z tym do czynienia ... Ech ...
Tak na marginesie architekci też wydają takie operaty ale dla nowych budynków.
z czym masz problem? , czego nie zrozumiałeś ?
nnie jest to jedyne źródło uzyskania szkicu , rzeczoznawca majątkowy też może to zrobić , wyliczy też udział w części wspólnej. Jak ktoś nie wierzy może zadzwonić do katastru miejskiego ....
Rzeczoznawca majątkowy – osoba fizyczna posiadająca w Polsce uprawnienia zawodowe w zakresie szacowania nieruchomości nadane przez Ministra Infrastruktury lub jego poprzedników prawnych w trybie ustawy:
KubaP nie dość, że mylisz wszystko , to do tego jesteś upartym i leniwym osiołkiem.
"Nie echaj mi tu, tylko się doucz Gabryśka , bo ja wiecznie żyć nie będę".
Widzisz ja ten problem przerabiałem przy przekształceniu spółdzielczego prawa do lokalu w prawo własnosci . Wiem, jakie dokumenty SM składała, a było to 2009 roku .
Cytujesz orzeczenie sądu administracyjnego bez znajomości obowiązujących procedur i dokumentów.
Ale te dokumenty muszą sporządzić ludzie z uprawnieniami budowlanymi.
A nie rzeczoznawcy majątkowi.
U mnie SM robiła podział części wspólnych , lokali przynależnych , ect.
a ma, bo to na podstawie UoWL jest dokonywane przekształcenie w prawo własności (chyba art. 17 ustawy o SM )
rzeczoznawcy mają takie uprawnienia, że ich operaty są honorowane i u notariusz czy w katastrze
Na podstawie dokumentacji budowlanej , którą SM miała obowiązek posiadać.
A tej dokumentacji nie zrobił rzeczoznawca majątkowy .;-)
https://kb.pl/porady/dokumentacja-budowlana-_t/
Podział był tylko prawny a nie fizyczny.
W forumowicza nastąpiłby zarówno podział fizyczny , jak i prawny.
A nowe lokale muszą spełniać normy budowlane.
KUBUS jesteś straszliwym ignorantem, nie masz żadnego wykształcenia . nawet matury ,a chcesz dyskutować z ludźmi, którzy na co na co dzień siedzą w branży.
Rzeczoznawca majątkowy przyszedł zrobił obmiary tego co wskazali lokatorzy, wykonał operat wyodrębnienia lokalu, który posiadał te cechy, jakie są wymagane prawem w więc szkic izb, wyliczył udział w części wspólnej , ect .
Operaty zostały wywożone do wglądu . Następnie zostało zwołane zebranie członków SM, gdzie podjęto uchwałę .
Na podstawie tych dokumentów Zarząd SM pozakładał kartoteki lokalu w katastrze i przeniósł własność z udziałem notariusza . Tyle w tym temacie .
ciekaw jestem na którym kołku siedzisz w branży, który wbija ci sie w ....
Nie dorastasz mi do pięt, w wiedzy na temat działania WM .
gab takie zachowanie związane z opiniowaniem kogokolwiek ... leczy się , w dziedzinie psychiatrii
a co nie spełniają ...
Biedny , chory mitoman, bez wykształcenia, bez matury, bez perspektyw.
Szkoda mi czasu na takiego zakompleksionego ignoranta.
Wstyd panowie Z takim językiem to do polityki a nie na to forum.
Okej. A konkretnie, to do kogo kierujesz te słowa? Wydaje mi się, że kultura wymagałaby, żeby nie pisać w tak enigmatyczny sposób.
Wyjaśnij proszę, co konkretnie masz na myśli. Czy chodzi Ci o to, że wg Ciebie "ta" branża jest zarezerwowana dla ludzi bez matury? Czy może jakoś opacznie to zrozumiałem?
Pozdrawiam. :cool:
Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20020750690
A tu skrótowy artykuł na temat.
https://mojafirma.infor.pl/nieruchomosci/prawo/277279,Czym-jest-lokal-uzytkowy.html