Opłata za boks piwniczny czy zgodnie z prawem?
Iwona B.
Użytkownik
Witam,
Chciałabym prosić o pomoc, poradę w kwestii dodatkowych opłat za pomieszczenie w piwnicy.
Jestem właścicielem mieszkania w bloku, gdzie mamy Wspólnotę mieszkaniową. Do każdego mieszkania przynależy piwniczka, ale w bloku jest też 9 mniejszych boksów w piwnicy. Jeden z nich jest przez mnie zajmowany (mieszkanie dostałam w spadku po babci, i boks ten zajmowała jeszcze ona, niestety nie wiem w jaki sposób go zajęła kilkadziesiąt lat temu). Aktualnie Zarząd Wspólnoty ustanowił uchwałę, wg której boksy należą się bezpłatnie tylko rodzinom z małymi dziećmi, a w innych przypadkach narzucił opłatę 50 zł miesięcznie. Czy Zarząd ma do tego prawo (bez przegłosowania sprawy na zebraniu wspólnoty i bez żadnej umowy najmu, dostałam jedynie ksero uchwały Wspólnoty mieszkaniowej, przegłosowanej przez sam Zarząd). Dodam też, że w boksie nie ma światła.
Będę wdzięczna za wyjaśnienie.
Iwona
Chciałabym prosić o pomoc, poradę w kwestii dodatkowych opłat za pomieszczenie w piwnicy.
Jestem właścicielem mieszkania w bloku, gdzie mamy Wspólnotę mieszkaniową. Do każdego mieszkania przynależy piwniczka, ale w bloku jest też 9 mniejszych boksów w piwnicy. Jeden z nich jest przez mnie zajmowany (mieszkanie dostałam w spadku po babci, i boks ten zajmowała jeszcze ona, niestety nie wiem w jaki sposób go zajęła kilkadziesiąt lat temu). Aktualnie Zarząd Wspólnoty ustanowił uchwałę, wg której boksy należą się bezpłatnie tylko rodzinom z małymi dziećmi, a w innych przypadkach narzucił opłatę 50 zł miesięcznie. Czy Zarząd ma do tego prawo (bez przegłosowania sprawy na zebraniu wspólnoty i bez żadnej umowy najmu, dostałam jedynie ksero uchwały Wspólnoty mieszkaniowej, przegłosowanej przez sam Zarząd). Dodam też, że w boksie nie ma światła.
Będę wdzięczna za wyjaśnienie.
Iwona
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Pożytki, bo tak się nazywa przychód z najmu pomieszczeń wspólnych (a te boksy można do tej grupy zaliczyć ) stanowi pomniejszenie kosztów utrzymania kosztów utrzymania części wspólnych np. EE na klatce chodowej , woda gospodarcza
na jakiej podstawie jest on zajmowany przez Ciebie , jest przypisany do lokalu ?, umowa najmu? czy tak samoistnie zajęłaś sobie czy zrobiła to poprzedniczka - babcia.
Rozporządzanie częściami wspólnymi wymaga uchwały ogółu właścicieli lokali (art 22.3 UoWL)
Nie jest tylko ono wiążące dla posiadacza takiej komórki. Nie musi być, nie powinno.
Nowy doklejony: 10.01.20 09:48 Żeby cytować przepisy trzeba je ROZUMIEĆ.:bigsmile:
Skoro podobno nie musisz dostosowywać się do zaleceń Zarządu to ich olej. A oni oleją Ciebie, wyrzucą Twoje graty i obciążą Cie kosztami. Bedziesz miala konstytucyjne prawo dochodzenia swoich praw w sądzie.
To jest własnie teoretyzowanie. A dokładnie jest to napisane w art 27 UoWL
A gdzie jest napisane że zarządca 18.1 może reprezentować współnotę na zewnatrz?
Ja trzymam sie tamatu i nie szpanuje .