Gaśnice na klatce przy wejściu na strych

AmstelAmstel Użytkownik
edytowano grudnia 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Nasz dach posiada konstrukcję drewnianą, na strychu są gaśniece z 1976r. i zrzera je już rdza, chyba nie pociągną już długo. Czy są jako wspólnota musimy wymienić te gaśnice, czy są jakieś przepisy, które to regulują?

Komentarze

• Opcje
    TomTomTomTom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Proszkowa? A, B i C?
    Jak zżera je rdza to najwyższy czas się jej pozbyć.
    Przeglądy podręcznych gaśnic dokonuje się przynajmniej raz w roku. Środek gaśniczy ma również swoją ważność.
    Przeglądy techniczne i czynności konserwacyjne ..., powinny być przeprowadzane w okresach i w sposób zgodny z instrukcją ustaloną przez producenta, nie rzadziej jednak niż raz w roku.
    Rodzaj gaśnic powinien być dostosowany do gaszenia tych grup pożarów, które mogą wystąpić w obiekcie
    Przepisy:
    http://www.abc.com.pl/serwis/du/2006/0563.htm
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    I strażacy przez 32 lata nie kontrolowali strychu?
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Amstel:[/cite]Czy są jako wspólnota musimy wymienić te gaśnice, czy są jakieś przepisy, które to regulują?
    Ja już chyba oszalałem do reszty. A to szaleństwo bierze się z czytania tekstów na forach internetowych.

Kto Ci kazał stosować jakieś gaśnice w budynku wspólnoty mieszkaniowej? Czy rozważamy budynek mieszkalny wielorodzinny, czy też może Twoja wspólnota mieści się w hiper/super-markecie, zakładzie przemysłowym, budynku produkcyjno-magazynowym, a może innym budynku użyteczności publicznej, zakwalifikowanym do kategorii zagrożenia ludzi ZL I, ZL II, ZL III, tudzież ZL V?

Kto jeszcze, oprócz użytkownika "Amstel" ma u siebie we wspólnocie gaśnice?
    Zdemontować natychmiast.
  • Opcje
    Jarek69Jarek69 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja mam,
    na parterze budynku wspólnoty mamy korytarz z lokalami usługowymi i tam wiszą dwie gaśnice.
    Wynika też wprost z instrukcji bezpieczeństwa pożarowego.

Szczerze mówiąc na strychu budynku wielorodzinnego nie jest wymagane,
    ale popieram nadgorliwość posiadania gaśnic na strychu.
  • Opcje
    AmstelAmstel Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeżeli nie ma przepisów odnośnie gaśnic, to tylko pozostaje ich montaż dla przezorności.Chociaż podzczas pożaru, wątpie aby znalazł się jakiś "śmiałek" żeby z nich korzystać. Sam już nie wiem czy je powieścić czy nie?
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano grudnia 2009
    [cite] Jarek69:[/cite]Ja mam, na parterze budynku wspólnoty mamy korytarz z lokalami usługowymi i tam wiszą dwie gaśnice.
    To się zgadza. Twój budynek ma wyodrębnione dwie zróżnicowane funkcje: na parterze usługowa, natomiast powyżej parteru mieszkalna. Część usługowa jest zakwalifikowana do kategorii zagrożenia ludzi ZL III, względnie ZL I, o ile jest w niej pomieszczenie, w którym jednocześnie może przebywać ponad 50 osób, nie będących jego stałymi użytkownikami. Część mieszkalna jest zakwalifikowana do kategorii zagrożenia ludzi ZL IV.

W związku z powyższym, na parterze muszą być gaśnice w ilości jedna jednostka masy środka gaśniczego (2 kg lub 3 dm3) przypadająca na każde 100 m2 powierzchni strefy pożarowej w budynku, niechronionej stałym urządzeniem gaśniczym (z wyjątkiem przypadków określonych w przepisach szczególnych). W części mieszkalnej, tj. powyżej parteru, nie tylko nie muszą się znajdować gaśnice, ale wręcz nie powinno ich tam być. Dlaczego, to już temat na zupełnie inną dyskusję.
    [cite] Jarek69:[/cite]Wynika też wprost z instrukcji bezpieczeństwa pożarowego.
    To nie wynika z żadnej instrukcji, ale z przepisów dotyczących ochrony przeciwpożarowej. Treść instrukcji również wynika z tych samych przepisów.
    [cite] Jarek69:[/cite]Szczerze mówiąc na strychu budynku wielorodzinnego nie jest wymagane, ale popieram nadgorliwość posiadania gaśnic na strychu.
    Jak to mówią, nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. To powiedzenie sprawdza się również i w tym przypadku.
    [cite] Amstel:[/cite]Sam już nie wiem czy je powieścić czy nie?
    Nie.
    Komentarz edytowany czajnik5
  • Opcje
    AmstelAmstel Użytkownik
    edytowano listopada -1
    No to jak w końcu warto wieszać?, a jak nie to dlaczego nie
  • Opcje
    Jarek69Jarek69 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak ją powiesisz to pamiętaj o corocznym przeglądzie.
    Tej zardzewiałej pozbądź się.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.