Kontrola przewodów wentylacyjnych
Martin
Użytkownik
Witam!
W naszych budynkach jest zakaz używania kuchni gazowych, czy w takim wypadku jesteśmy zobligowani do corocznych kontroli przewodów wentylacyjnych?
W naszych budynkach jest zakaz używania kuchni gazowych, czy w takim wypadku jesteśmy zobligowani do corocznych kontroli przewodów wentylacyjnych?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Czyli brak spalin albo zakaz emitowania spalin niczego tu nie zmienia.
Za rozwinięcie niech posłuży problem z przymuszeniem do udostępnienia lokali przez lokatorów do kontroli przew. wentylacyjnych. Standardowo zamieściłem informacje o przeglądzie w gabloty na klatkach, każdy lokator dostał karteczkę wetkniętą w drzwi. Co zrobić z kilkoma anasami którzy nie otworzyli drzwi kominiarzowi. Jakie sankcje można nałożyć na uporczywych lokatorów. Na 29 lokali skontrolowano 23 i tu pytanie kolejne czy brak kilku przeglądów może być problemem w czasie kontroli z ramienia np nadzoru budowlanego itp. Przepraszam z góry za może durne pytania, ale wolę zasięgnąć rady praktyków.
Zarządowi wspólnoty potrzebna jest "kryjdupka", czyli pismo.
Piszesz do tych, co nie wpuścili kominiarza, najlepiej listem poleconym, ale jak szkoda kasy, to z kopią i dopiskiem kiedy i jak pisemko doręczono. Np. 10.03.2020 właożone do skrzynki na listy przy świadku Janie Kowalskim z lok. nr 7, bo właściciel Zenon Nowak odmówił przyjęcia i pokwitowania pisma.
W piśmie, że dn. xx była kontrola... Ponieważ xxx lokalu nie udostępniono wm taka to a taka wzywa Zenona Nowaka do dostarczenia do dnia .. termin protokołu, który wykonał uprawniony...itp.
Nowak to oleje, ale w razie czego ty będziesz kryty.
Nowy doklejony: 10.03.20 20:39
Czyli koziorozka, czyli KubaP nie wie.
PIT-11 w końcu złożyłeś, czy nie? Wreszcie by wypadało złożyć.
8C wprawdzie przez lata nie składałeś, ale wszystko ma swój koniec. Nawet twoje samozadowolenie, że rzekomo grasz urzędnikom na nosie.
I na koniec oczekuję odpowiedzi na pytanie - Czy instalacje w lokalach właścicieli nalezą do NW?
Martin - Pytasz jako kto? Właściciel tych budynków? I po tym jak użyleś slowa "lokator" wiem ,że nie jesteś Martinem.
kUBAp - jaki cel ma odnośnik do wentylacji mechanicznej?
Po mojemu to nic nie szkodzi, że stosujesz myślenie z epoki słusznie minionej i sprzed obowiązywania ustawy. Ważne, że jednak robisz ten przegląd wspólnie i masz protokół.
Mniejsza więc o granice NW, chociaż tu już sporów od dawna nie ma. Co tam spory sprzed dwudziestu lat i jakieś durne orzecznictwo. Na pewno wiesz lepiej kto i dlaczego organizuje przeglądy przewodów wentylacyjnych w budynku wielorodzinnym, wszak nie chodziłeś nigdy na żadne kursy.
No i przecież nie masz kotłowni.:bigsmile: To, zdaje się, w tej filozofii decydujące, żeby robić "przeglądy " indywidualne".
Ale tego Pita-11 jednak złóż. Pomimo, że termin już upłynął.
Ja kiedyś próbowałem swoich filozofii w urzędzie skarbowym i nie dało się po mojemu. Nie chcieli współpracować.
koziorozka nadal nie wie o co chodzi ale się uaktywnila. KABARET
W takich wspólnotach więcej rzeczy postawionych jest trochę na głowie, albo bardzo na głowie. Pokazuje to praktyka dnia codziennego.