Konto podgląd pasywny czy autoryzacja
Witam,
Jestem od niedawna nowym zarzadcą. Mam założyć nowe konto dla wspólnoty, bo chcemy m.in. zmniejszyć koszty. Wspólnota liczy 18 mieszkań.
Wcześniejsze konto z tego co się zorientowałam bylo na takiej zasadzie, że zarząd miał jedynie podgląd. Nie autoryzował przelewów wykonywanych przez administrację i nie mógł też zrobić przelewu ani nic wprowadzić nawet kontrahenta. Narazie to obowiązuje na starych zasadach i zastanawiam się czy tego nie zmienić.
Trochę jestem zaskoczona, bo myślałam, że zarzad akceptuje wszystkie operacje na koncie bankowym poza stałymi opłatami jak ogrzewanie, śmieci, woda.
Jak jest w waszych wspólnotach?
Jestem od niedawna nowym zarzadcą. Mam założyć nowe konto dla wspólnoty, bo chcemy m.in. zmniejszyć koszty. Wspólnota liczy 18 mieszkań.
Wcześniejsze konto z tego co się zorientowałam bylo na takiej zasadzie, że zarząd miał jedynie podgląd. Nie autoryzował przelewów wykonywanych przez administrację i nie mógł też zrobić przelewu ani nic wprowadzić nawet kontrahenta. Narazie to obowiązuje na starych zasadach i zastanawiam się czy tego nie zmienić.
Trochę jestem zaskoczona, bo myślałam, że zarzad akceptuje wszystkie operacje na koncie bankowym poza stałymi opłatami jak ogrzewanie, śmieci, woda.
Jak jest w waszych wspólnotach?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jeden kum^aty, członek Zarządu jest administratorem konta bankowego . Może zmieniać uprawniania pozostałym , którzy mają dostęp do konta WM .
Podpis .... admin zakłada przelew , dodaje kontrahenta, a środki uwalnia podpisem wyznaczony członek Zarząd na podstawie przesłanego na mail skanu faktury
To działa w systemie tzw podwójnego podpisu jak w podmiotach gospodarczy .Taki system działa w banku ING, czy IPKO Biznes
Dobrze też pomyśleć o tzw opcji masowe płatności ( indywidualne konta do wpłat właścicieli lokali) - nie będzie pomyłek przy księgowaniu.
U nas płacimy za prowadzenie konta w IPKO Biznes 18 zł/ m-c , ale jest to chyba promocja, jaką dostał nasz administrator i że on nas obsługuje
Mamy też indywidualne konta bankowe dla wpłat przypisane do loklau / nie mylić z właścicielem/ Osoby, które mają kilka lokali (np: LM+MP+G) płacą na trzy konta. Trwa to od kilku lat ...
zaraz, zaraz
zacznijmy od ustalania: kim Ty jesteś w strukturze WM
Macie Zarząd WM ?
Macie zarządcę NW?
Nowy doklejony: 23.02.20 15:24 O czym jest ta uchwala?
Kropkap - ty nie jesteś zarządcą tylko członkiem zarządu.
U nas przelewów jest ok. 10 / m-c. Informację, ze mam założyć konto dostałam z administracji i już było wskazanie do kongo w konkretnym banku mam się zgłosić. IPKO.
Wcześniej Bank Pocztowy.
A w ING przypadkiem nie jest tak, że jak straszy człowiek chce wpłacić w oddziale pieniądze to już za taką jedną osobę nie jest naliczane 10 zł?
Nowy doklejony: 24.02.20 07:02
koziorozka akceptujecie nawet przelewy za opłaty stałe woda, śmieci? Ja planuje zapisać stalych kontrahentów i nie bawić się w każde potwierdzanie. A czy np. przy przelewie dla administracji tez potwierdzacie?
Z tym że jeśli się tylko tylko zastawiasz, tzn. imo ze nie ma jakieś wielkiej potrzeby.:bigsmile:
Miałabyś tylko spore zawracanie gitary bo dziesięć przelewów oznacza, że raz, dwa razy w tygodniu dostaniesz informację od administracji że masz zaakceptować jakiś przelew lub dwa. Stwierdzisz po miesiącu, że to strata czasu.
620 rocznie to rozbój.
W usłudze IPKO Biznes, przy dwóch kontach bankowych koszty wyniosłyby was jakieś 340-370 pln. Przy jednym będzie poniżej 300, nie licząc promocji.
Dla takich "dużych" Administratorów PKO ma pakiety po 18 zł /m-c bez dodatkowych opłat za wpłaty gotówkowe , przelewy, ect...
Trzeba tylko o to zapytać ....
ten bank to porażka na rynku a zwłaszcza w temacie Wspólnot Mieszkaniowych
Wpłata własna
gotówki w Oddziale Banku = 9 PLN pobierana od wpłacającego
Przecież nikt nie musi płacić w banku, może na poczcie , tam zapłaci 3,5 zł
potwierdzamy wszystkie , a zwłaszcza te za wodę , CO , EE czy dla admina ... to tam są największe błędy
u mnie to wychodzi niecałe 250 zł na rok przy trzech kontach: bieżącym, FR, lokacyjnym
Dopiero potem wprowadzaj zmiany, m.in. banku na tańszy.
Tak, członek zarządu zatwierdza wszystkie przelewy. To nie zabiera dużo czasu